Ληστεία Λούβρου! Η γενιά του διαδικτύου τη γλέντησε μέχρις εσχάτων

 Ληστεία Λούβρου! Η γενιά του διαδικτύου τη γλέντησε μέχρις εσχάτων

Μπορεί οι Γάλλοι να θρηνούν ακόμη τα κλεμμένα του μουσείου, αλλά για τη γενιά «Ζ», τις παραστατικές τέχνες και τις διαφημιστικές εταιρείες αλλά και για διαμορφωτές κοινής γνώμης και απλούς πολίτες, η ληστεία του Λούβρου εξελίχθηκε σε άνευ προηγουμένου φαινόμενο, που φέρνει χρήμα, δόξα και δημιουργεί νέα πολιτισμική κουλτούρα, έστω και για το τέταρτο του Άντι Γουόρχολ.

Οι Γάλλοι εξακολουθούν να σκέφτονται τι πήγε στραβά και το μουσείο που είναι κόσμημα, το άφησαν στο έλεος, σε σημείο να χαθούν πολύτιμα αντικείμενα 88 εκ. ευρώ.

Η φαντασία οργίασε και πολλοί ήταν εκεί που τόλμησαν να μπουν στο πετσί του ρόλου παριστάνοντας, τους φύλακες, τους ληστές ακόμη και τα έργα τέχνης ενώ άλλοι σχολίαζαν και με σοβαρό τρόπο τα χάλια στα μέτρα ασφαλείας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πρώτη στον χορό της διακωμώδησης είχε μπει προ της ψηφιακής εποχής ο περίφημος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η γνωστή Τζοκόντα, που έκλεινε μάτια, χαμογελούσε, άλλαζε ένδυση κ.ο.κ.

mona liz

Η κινηματογραφική ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου εξελίχθηκε σ΄ ένα πάρτι διαρκείας στα social media κι όχι απλά ως μία λυπητερή είδηση, που ενέπνευσε ακόμη και τους σχεδιαστές κόμικς.

Στο TikTok, οι χρήστες αναπαριστούν τη ληστεία με σατιρικά βίντεο, πουλούν τα κοσμήματα και σατιρίζουν το προσωπικό του μουσείου.

Άλλοι κάνουν πως ψάχνουν ήδη για πελατεία.

Μερικοί θίγουν θέματα ασφάλειας της γαλλικής κυβέρνησης.

Το θέμα της ληστείας του Λούβρου εξελίχθηκε σε σημείο συνάντησης της νέας κουλτούρας του διαδικτύου.

Πρώτη εκμεταλλεύτηκε το γεγονός η εταιρεία του ανυψωτικού μηχανήματος “Böcker” που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να διαφύγουν από το μουσείο μετά την ληστεία. Με σλόγκαν “Όταν πρέπει να κινηθείς γρήγορα” κυκλοφόρησαν μια νέα διαφημιστική καμπάνια σε Facebook και Instagram.

Το παράδειγμά της ακολούθησε η ελληνική εταιρεία αλουμινίων “Alumil” ακολούθησε τα βήματα της “Böcker”.

Την τιμητική της βέβαια έχει και η πλατφόρμα “vinted”, σύμφωνα με το news247.gr με πολλούς να παριστάνουν πως έχουν στην κατοχή τους τα κοσμήματα και προσπαθούν να τα πουλήσουν.

Μέχρι και η βιομηχανία ένδυσης είχε λόγο στο ΤΙΚ-ΤΟΚ για τα ρούχα των ληστών

@lavendercashewmilklatte I genuinely can’t wait to see the movie all about this in two years @Jenna Lu #louvre #thelouvre #comedy #satire #theif ♬ original sound – Annelise

Στο twitter (X) οι χρήστες σχολιάζουν τα χάλια του μουσείου με πολλούς να αναφέρουν πως οι πόρτες του μουσείου σφραγίζονται με ένα γαριδάκι, ενώ πολλοί επαναφέρουν στο επίκεντρο το Βρετανικό Μουσείο αλλά και την Μόνα Λίζα.

Κι έτσι για τη Γενιά του Διαδικτύου, τη Γενιά Ζ, η ιστορία της κινηματογραφικής ληστείας, έγινε μία από τις βασικές ιστορίες του διαδικτύου, που θα θυμούνται για να λένε και να δείχνουν στις γενιές, που ακολουθούν…