Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων: Αναβαθμίζεται μέσα από το πρόγραμμα “Ήπειρος”
Στην έκδοση πρόσκλησης για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των χώρων διδασκαλίας και των εργαστηρίων της ιστορικής Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, η οποία λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1916, προχώρησε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος “Ήπειρος”. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες σχολές της Ελλάδας στον τομέα του γάλακτος, με μεγάλη δυνατότητα απορρόφησης αποφοίτων στην αγορά.
Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων πήρε την κατιούσα, όταν δέκα χρόνια πριν, έγινε το περιστατικό με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος ήταν σπουδαστής της. Το 2015, ο νεαρός Ρεθυμνιώτης δεχόταν διαρκώς κακόγουστα αστεία και εκφοβισμό και στο τέλος, υπό άγνωστες μέχρι σήμερα, ακριβείς, συνθήκες, κατέληξε. Το πτώμα του βρέθηκε κοντά στη λίμνη Ιωαννίνων, ένα μήνα περίπου μετά την εξαφάνισή του.
Η πρόσκληση, με τίτλο «Υποδομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης: Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων – Γαλακτοκομική Σχολή – 2η πρόσκληση», σύμφωνα με το Epiruspost.gr έχει συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ύψους 500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση αναγκών που υπέβαλε ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν σε τρεις βασικούς άξονες:
- Αναβάθμιση του εξοπλισμού του τυροκομείου
Προβλέπεται προσθήκη και αντικατάσταση μηχανημάτων στο εκπαιδευτικό τυροκομείο, για τη διδασκαλία της παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. - Εκσυγχρονισμός χημικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων
Θα ενισχυθεί ο εξοπλισμός με σύγχρονους αυτόματους αναλυτές, ώστε οι σπουδαστές να αποκτούν δεξιότητες σε αναλύσεις με κλασικές και σύγχρονες μεθόδους. - Αναβάθμιση χώρων και μέσων διδασκαλίας
Περιλαμβάνει την προμήθεια νέων επίπλων για τους χώρους διδασκαλίας (πάγκοι, θρανία, καθίσματα, ερμάρια), διαδραστικές οθόνες και πίνακες, ψηφιακές εκπαιδευτικές εφαρμογές, καθώς και τη δημιουργία χώρου οργανοληπτικής αξιολόγησης.
Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, μοναδική στην Ελλάδα στο αντικείμενό της, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.000 τεχνίτες τυροκομίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μετάβαση της ελληνικής γαλακτοκομίας από την παραδοσιακή στην οργανωμένη και επιστημονική παραγωγή.
Μόνο την τελευταία δεκαετία (2013–2023) αποφοίτησαν 508 σπουδαστές, εκ των οποίων το 65% εργάζονται στο αντικείμενο της τυροκομίας — το 45% σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και συνεταιριστικά τυροκομεία και το 20% σε δικές τους επιχειρήσεις.
Από το 1985 η Σχολή στεγάζεται στον Κατσικά Ιωαννίνων και συνεχίζει να παρέχει υψηλού επιπέδου βιωματική εκπαίδευση πάνω στις σύγχρονες τάσεις παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων.
Οι προτάσεις για τη συγκεκριμένη πρόσκληση μπορούν να υποβληθούν μέσω του ΟΠΣ από τις 10 Νοεμβρίου 2025 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2026..