Αβέβαιη η συμμετοχή της Τουρκίας στη μεταπολεμική Γάζα- Τι είπε ο Ρούμπιο

 Αβέβαιη η συμμετοχή της Τουρκίας στη μεταπολεμική Γάζα- Τι είπε ο Ρούμπιο

Αν και η Τουρκία είχε ενεργό ρόλο στις υπογραφές και εκεχειρία στη Γάζα, μόνο σίγουρο δεν είναι ότι θα έχει ενεργό ρόλο στην επόμενη ημέρα στην περιοχή. Οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε απόφαση κι αυτό γιατί για την Άγκυρα υπάρχει ένα εμπόδιο που ακούει στο όνομα Ισραήλ.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να αισθάνεται «άνετα» με τη συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης που σχεδιάζεται για τη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί πως η εμπλοκή της Τουρκίας παραμένει αβέβαιη.

Νωρίτερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ανοιχτά ότι απορρίπτει σε κάθε περίπτωση την συμμετοχή της Τουρκίας στη μεταπολεμική Γάζα, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν τουρκικά στρατεύματα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Πάνω σε αυτό, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σχολίασε πως «δεν έχουμε ακόμη συγκροτήσει αυτή τη δύναμη, οπότε η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Πρόσθεσε ότι οι χώρες που θα συμμετέχουν σε αυτό το πλάνο θα πρέπει να «νιώθει άνετα το Ισραήλ» μαζί τους, σημειώνοντας πως «πολλές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον» να συμμετέχουν ενεργά στην επόμενη ημέρα στη Γάζα.

Όταν ρωτήθηκε για το αν έχει θέσει βέτο το Ισραήλ για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη περιοχή, απέφυγε να απαντήσει. 

«Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση για το ποιος έχει ασκήσει βέτο ή ποιος δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει. Προφανώς, κάθε μέλος αυτής της δύναμης πρέπει να έχει ικανότητα, βούληση, αλλά και να είναι αποδεκτό από όλους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ» είπε.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Ρούμπιο ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά, πως δεν θα επιτραπεί στο Ισραήλ να προχωρήσει σε προσάρτηση της Δυτικής Οχθης. «Αρκεί να πούμε ότι δεν πιστεύουμε πως αυτό θα συμβεί», χαρακτηρίζοντας ως «πρόκληση» την ψηφοφορία που έφερε στη Κνεσέτ η αντιπολίτευση.