Σάλος στο Σάλτσμπουργκ για το ιδιωτικό τούνελ του προέδρου της Πόρσε

 Σάλος στο Σάλτσμπουργκ για το ιδιωτικό τούνελ του προέδρου της Πόρσε

Χαμός έχει προκληθεί στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, με τους κατοίκους της πόλης να βρίσκονται στα… κάγκελα εξαιτίας του σχεδίου του Βόλφγκανγκ Πόρσε, του 81χρονου προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της Porsche AG, ο οποίος σκοπεύει να κατασκευάσει ιδιωτικό υπόγειο τούνελ που θα συνδέει την πολυτελή έπαυλή του με το κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, ο Πόρσε σχεδιάζει τη διάνοιξη υπόγειας σήραγγας και ιδιωτικού γκαράζ κάτω από τον λόφο Καπουτσινέρμπεργκ (Kapuzinerberg), έναν από τους πιο καταπράσινους και γραφικούς λόφους του Σάλτσμπουργκ, με θέα προς το ιστορικό του κέντρο.

Ο σκοπός είναι να διευκολύνει την πρόσβαση στο Παχίνγκερ Σλössλ (Paschinger Schlössl), το μεγαλοπρεπές αρχοντικό που απέκτησε το 2020 έναντι 8,4 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που για τον Πόρσε φαίνεται ασήμαντο, προκειμένου να αποφεύγει τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους της πόλης.

Όπως αποκαλύπτει o Guardian, η άδεια για την κατασκευή του τούνελ δόθηκε από τις δημοτικές αρχές του Σάλτσμπουργκ τον περασμένο μήνα.

Η είδηση προκάλεσε ακαριαία θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κάνουν λόγο για ανεπανόρθωτη παρέμβαση σε μια περιοχή-πνεύμονα για την πόλη και για σοβαρό θόρυβο καθ’ όλη τη διάρκεια των έργων.

Η υπόθεση πήρε επιπλέον διαστάσεις όταν έγινε γνωστό ότι ο νέος δήμαρχος, Μπέρνχαρντ Άουινγκερ, υπήρξε υπάλληλος της Porsche επί 27 χρόνια. Παρά τις αιχμές για σύγκρουση συμφερόντων, ο ίδιος δήλωσε πως «δεν μπορεί να κάνει πολλά για ένα έργο που κληρονόμησε» από την προηγούμενη δημοτική διοίκηση.

Η υπόθεση έχει πλέον αποκτήσει πολιτικές προεκτάσεις. Το κόμμα των Πρασίνων δήλωσε «σοκαρισμένο» που «επιτρέπεται σε έναν ιδιώτη να σκάψει ένα βουνό για προσωπική του ευκολία», ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας έκανε λόγο για «ξεκάθαρο διαχωρισμό ανάμεσα στους πλούσιους και στους υπόλοιπους πολίτες».

Όσο για τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Πόρσε, ο ισχυρός άνδρας της αυτοκρατορίας με το όνομά του φαίνεται αποφασισμένος να φτιάξει τούνελ.