Τραμπ:”Τώρα ή ποτέ”-Το μήνυμα για την συμφωνία στη Γάζα-Τι προβλέπει το σχέδιο απόσυρσης του Ισραήλ

 Τραμπ:”Τώρα ή ποτέ”-Το μήνυμα για την συμφωνία στη Γάζα-Τι προβλέπει το σχέδιο απόσυρσης του Ισραήλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε ένα σχέδιο για μερική απόσυρση στρατευμάτων από τη Γάζα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τη Χαμάς. Σε νέα ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως επίκειται συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, εφόσον η Χαμάς δώσει το «πράσινο φως».

Παράλληλα  τα ξημερώματα της Κυριακής (05.10.2025) έκανε ανάρτηση με φωτογραφία από τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία των Ομήρων στο Τελ Αβίβ, όπου χιλιάδες Ισραηλινοί ζητούσαν από την κυβέρνηση να αποδεχθεί το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τραβηγμένη από ψηλά, με το πλήθος να κρατά ένα πανό με το σύνθημα «Τώρα ή ποτέ». Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου σε Χαμάς κα Ισραήλ προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμoυ.

social trump

«Μετά από διαπραγματεύσεις, το Ισραήλ συμφώνησε στην αρχική γραμμή απόσυρσης, την οποία δείξαμε και μοιραστήκαμε με τη Χαμάς», έγραψε νωρίτερα ο Τραμπ.

«Όταν η Χαμάς το επιβεβαιώσει, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί ΑΜΕΣΑ σε ισχύ, θα ξεκινήσει η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επόμενη φάση της απόσυρσης, η οποία θα μας φέρει κοντά στο τέλος αυτής της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 3.000 ΧΡΟΝΩΝ».

«Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα και, ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ»

Η απόσυρση στην οποία αναφέρεται ο Τραμπ είναι το τρίτο σημείο του ειρηνευτικού του σχεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όπως εξηγεί το SkyNews η μερική αποχώρηση του Ισραήλ θα διευκολύνει την απελευθέρωση των ομήρων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να ανασταλούν μέχρι να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την πλήρη αποχώρηση.

Όλοι οι όμηροι πρέπει να επιστραφούν «εντός 72 ωρών από τη δημόσια αποδοχή της συμφωνίας αυτής από το Ισραήλ».

Η «αρχική γραμμή απόσυρσης» που επικαλείται ο Τραμπ, σύμφωνα με τον χάρτη, δείχνει κατά προσέγγιση, τις γραμμές ελέγχου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τη μεγάλη επίθεση στην πόλη της Γάζας, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα. Εκείνη την περίοδο, οι IDF κατείχαν περίπου το 70% του εδάφους του θύλακα.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους Times of Israel, ότι οι IDF θα συνεχίσουν την παρουσία τους στη νότια Ράφα και στη Χαν Γιουνίς της Γάζας και σε μεγάλα τμήματα του βόρειου τμήματος της Λωρίδας, μαζί με τις νεκρές ζώνες σε άλλα τμήματα της επικράτειας.

Το διάγγελμα Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα απόψε ότι πιστεύει ότι όλοι οι όμηροι θα επιστραφούν κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής του Σουκκότ, η οποία διαρκεί από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου.

Δήλωσε επίσης ότι ζήτησε από τους διαπραγματευτές της χώρας του να μεταβούν στο Κάιρο για συνομιλίες με αντικείμενο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Έδωσα οδηγίες στη διαπραγματευτική ομάδα να πάει την Αίγυπτο για να οριστικοποιήσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες. Δεν διευκρίνισε το πότε θα γίνουν αυτές οι συνομιλίες.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι ελπίζει πως όλοι οι όμηροι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους «εντός των επόμενων ημερών».

«Ελπίζω ότι εντός των επόμενων ημερών θα μπορέσουμε να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους μας (…) κατά τη διάρκεια της γιορτής του Σουκκότ», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η στρατιωτική και διπλωματική πίεση» ανάγκασαν τη Χαμάς να τους απελευθερώσει.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε επίσης ότι θα αφοπλίσει τη Χαμάς, είτε μέσω του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου είτε με στρατιωτικά μέσα.

«Η Χαμάς θα αφοπλιστεί (…) αυτό θα γίνει είτε με τη διπλωματία, μέσω του σχεδίου Τραμπ, είτε στρατιωτικά από εμάς. Το έχω πει και στην Ουάσινγκτον. Αυτό θα γίνει, με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο, αλλά θα γίνει», υπογράμμισε.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προγραμματίζονται για αύριο στο Κάιρο. Το κύριο αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, καθώς και η απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.

Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν δύο ημέρες και θα εξετάσουν τις συνθήκες επί του πεδίου και το χρονοδιάγραμμα της ανταλλαγής, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο Al-Qahera News.