Παρασκήνιο: Έντονη τηλεφωνική σύγκρουση Τραμπ-Νετανιάχου- “Γιατί είσαι πάντα τόσο γαμη@@να αρνητικός”
Ένταση επικράτησε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη μερική αποδοχή του αμερικανικού σχεδίου ειρήνης για τη Γάζα από τη Χαμάς. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την εξέλιξη «καλή είδηση», ενώ ο Νετανιάχου απάντησε ψυχρά πως «δεν υπάρχει τίποτα να πανηγυρίσουμε».
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Axios, ο Τραμπ επικοινώνησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μόλις έλαβε την απάντηση της Χαμάς, την οποία ερμήνευσε ως θετικό σημάδι για ειρήνη. Ωστόσο, η απάντηση του Νετανιάχου ήταν απορριπτική. Όπως αποκάλυψε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, «ο Μπίμπι είπε στον Τραμπ ότι δεν υπάρχει λόγος για εορτασμούς και ότι η απάντηση της Χαμάς δεν σημαίνει τίποτα».
Ο Τραμπ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αντέδρασε έντονα, λέγοντας: «Δεν ξέρω γιατί είσαι πάντα τόσο γαμη@@να αρνητικός. Αυτή είναι νίκη, δέξου τη».
Η Χαμάς, στην επίσημη τοποθέτησή της, δήλωσε έτοιμη να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, ζητώντας παράλληλα διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες. Ο Νετανιάχου, σε κλειστή σύσκεψη, χαρακτήρισε την απάντηση «απόρριψη» του σχεδίου και υπογράμμισε την ανάγκη να μην δημιουργηθεί διεθνώς η εντύπωση ότι η Χαμάς ανταποκρίθηκε θετικά.
Αντίθετα, ο Τραμπ θεώρησε τη στάση της Χαμάς «παράθυρο ευκαιρίας» και προέτρεψε τον Νετανιάχου να το αξιοποιήσει. «Αυτή είναι η ευκαιρία σου για νίκη», φέρεται να του είπε, προσθέτοντας ότι «τελικά συμφώνησε. Είναι εντάξει με αυτό. Δεν έχει άλλη επιλογή».
Λίγο μετά τη συνομιλία, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε δημόσια το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο Νετανιάχου έδωσε σχετική εντολή.
Το Σάββατο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επιχείρησε να δείξει σύμπλευση με την Ουάσινγκτον, δημοσιοποιώντας βίντεο στο οποίο ο Νετανιάχου εξήρε τον Τραμπ και τόνισε τα κοινά σημεία τους. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν ιδιαίτερα τεταμένη.
Παρά τις διαφωνίες, οι δύο πλευρές φαίνεται να κατέληξαν σε κοινή γραμμή, με τις ΗΠΑ να εργάζονται για την έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων Ισραήλ – Χαμάς.