Λάουρα Κοβέσι: Ενοχλεί που είναι… Ρουμάνα, ή ότι είναι (και) στην πόρτα μας;
Συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κοβέσι, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025. Η Λάουρα Κοβέσι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μία χρονική περίοδο που κρίσιμες έρευνες του εθνικού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, όπως οι παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, η έρευνα για τα τελωνεία και η σύμβαση 717 για την τραγωδία των Τεμπών, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της δικαστικής επικαιρότητας, προκαλώντας αντίκτυπο και στην κεντρική πολιτική σκηνή. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η Σοφία Βούλτεψη είναι μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που έχει εξαπολύσει τα βέλη της εναντίον της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι. Δεν είναι, όμως, η μόνη. Παρά την φιλόξενη υποδοχή που της επιφύλαξε η κυβέρνηση, παρά τις φιλοφρονήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, και τις θετικές παρατηρήσεις (ως προς τις επισημάνσεις της) του κυβερνητικού εκπροσώπου, κάποιες και κάποιοι “εντός των (κυβερνητικών) τειχών” συνεχίζουν να ψέγουν την Ευρωπαία Εισαγγελέα, αναφέροντάς την, μάλιστα, ενίοτε, ως “η… Ρουμάνα”!
Τα σχόλια είναι ιδιαιτέρως προσβλητικά: για τον ευρωπαϊκό θεσμό που εκπροσωπεί, όσο και για τη χώρα από την οποία κατάγεται. Δείχνουν, δε, ότι εμφορούνται από έναν “ευρωπαϊκό επαρχιωτισμό” που παραβλέπει ότι, όπως δεν είναι Έλληνας, αλλά Ευρωπαίος, επίτροπος ο Απ. Τζιτζικώστας, έτσι και η Λάουρα Κοβέσι δεν έρχεται στη χώρα μας, όπως και δεν επισκέπτεται οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε, ως …Ρουμάνα.
Είπαμε …“Μένουμε Ευρώπη”, αλλά όχι να στεκόμαστε επιλεκτικά, ή ακόμα και με υποτέλεια, απέναντι στον Γερμανό, τον Γάλλο, ή τον Βέλγο, αναγνωρίζοντας του την ευρωπαϊκή του ταυτότητα, και έναντι άλλων ως νεοελληνικά φουσκωμένα παγώνια.
Η συμπαθέστατη και πάντοτε υψηλών τόνων κ. Βούλτεψη είπε αυτολεξεί: “…Η Ρουμανία δεν κάνει τίποτα. Για τη Ρουμανία λέξη ποτέ, δεν έχει πάει μία υπόθεση. Ναι αλλά η Ρουμανία δεν κάνει τίποτα, να πάει στην πατρίδα της πρώτα. Της δίνει χρόνο της πατρίδας της…το άρθρο 109 του δικού της Συντάγματος, γιατί δεν λέει να καταργηθεί. Δεν έχετε απαντήσεις γι’ αυτό. Στη Βουλγαρία που έδιωξε την Εισαγγελέα, γιατί δεν βάζει τον εαυτό της να κάνει αυτοκριτική».
Έλλεψη ενημέρωσης; Μόλις προ μερικών εβδομάδων, η Λάουρα Κοβέσι ανακοίνωσε αποτελέσματα έρευνας που διεξάγεται στην πατρίδα της. Σε συνέντευξή της, μάλιστα, στη ρουμανικό Libertaee, δήλωσε ότι «Στη Ρουμανία, όσον αφορά την απάτη στον ΦΠΑ, έχω δει εμπλοκή της ιταλικής μαφίας, η οποία έχει μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων της εκεί, έχω δει αυτές τις διαδικτυακές αγορές που οργανώνονται στη Ρουμανία. Θα μπορούσα λοιπόν να πω ότι η Ρουμανία δεν προστατεύεται».
Παρέθεσε,δε, πληθώρα στοιχείων πώς η ιταλική και η κινεζική μαφία έχει αλώσει κρατικές δομές στη χώρα της, με ξέπλυμα τεραστίων ποσών μέσω επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα κ.ά. Δεν είναι, φυσικά, ούτε η πρώτη, ούτε η μοναδική έρευνα που διεξάγουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Στον Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά (Corruption Perceptions Index, CPI) που εκδίδεται κάθε χρόνο από το 1995 από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), το 2019, η κατάταξη είχε την Ελλάδα στην 60η θέση, και τη Ρουμανία στην 70η. Επειδή οι διαφορές είναι μικρές, και η αξιολόγηση υποκειμενική, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι δύο χώρες ανήκουν περίπου στο ίδιο πλαίσιο.
Ωστόσο, το 2023 και 2024, η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας ήταν 49 μονάδες, μειωμένη κατά 3 μονάδες σε σχέση με το 2022 και 15 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 22η θέση στην Ευρώπη.
Το 2024, οι υψηλότερες τιμές Ε.Ε εντοπίζονται στις Σκανδιναβικές χώρες. Η Δανία για 14η συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζει την υψηλότερη βαθμολογία συγκεντρώνοντας 90 βαθμούς, 25 περισσότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονται Φινλανδία (88 μονάδες) και η Σουηδία (80 μονάδες). Στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε βρίσκεται η Ουγγαρία (41 μονάδες), η Βουλγαρία (43 μονάδες) και η Ρουμανία (46 μονάδες).
Δεν τα πάμε καλά, όμως η Ρουμανία τα πάει χειρότερα, θα μπορούσε να πει κανείς.

Προφανώς, όμως, δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Εάν αντιμετωπίσουμε το θέμα τόσο απλοϊκά, όπως προσεγγίζεται από κάποιους καθ΄ ημάς, τότε αρκετοί Ευρωπαίοι επίτροποι θα έπρεπε να έχουν παραδώσει τα χαρτοφυλάκιά τους, εξαιτίας των επιδόσεων που παρουσιάζουν οι χώρες καταγωγής τους στα θέματα αυτά.
Όμως, η Σοφία Βούλτεψη, αλλά και ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Νότης Μηταράκης, αλλά και ορισμένοι υπουργοί, ψέγουν την Λάουρα Κοβέσι επειδή …τόλμησε και ζήτησε την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86 του Συντάγματος). Κι αυτό θεωρήθηκε προσβλητική παρέμβαση στα συνταγματικά-θεσμικά πράγματα της χώρας.
Η Ευρωπαία Εισαγγελέας είπε ότι η ύπαρξη του άρθρου 86 “παρεμποδίζει την απονομή Δικαιοσύνης” (ως προς τα πολιτικά πρόσωπα). Όμως, πρώτοι εμείς δεν το λέμε αυτό; Θεωρούμε ότι δεν ακούνε στις Βρυξέλλες; Δεν γνωρίζουν, άραγε, ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί επ΄ αυτού, και έχει εξαγγείλλει σχετική πρωτοβουλία, ή ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούν και επαυξάνουν;
Είναι προσβολή ότι η Λάουρα Κοβέσι διαπιστώνει και επαναλαμβάνει αυτό που διαρρήδην επισημαίνουμε κι εμείς; Και, επιπλέον, δεν δικαιούται να το αναφέρει επειδή είναι… Ρουμάνα;