Άνα Αλκάλντε: Ποια είναι η “Barbie της Γάζας”-Η εκρηκτική ξανθιά του στολίσκου

 Άνα Αλκάλντε: Ποια είναι η “Barbie της Γάζας”-Η εκρηκτική ξανθιά του στολίσκου

Στην αποστολή του Global Sumud Flotilla για τη Γάζα συμμετέχουν ακτιβιστές με έντονη παρουσία στα social media. Ανάμεσά τους η 46χρονη Άνα Αλκάλντε από τη Γρανάδα, μητέρα έξι παιδιών, που όπως δήλωσε έχει ρόλο ενημέρωσης.

«Μου έχει ανατεθεί η δημιουργία περιεχομένου και η πληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επειδή υπάρχει τόση παραπληροφόρηση και επειδή ορισμένα μέσα μας φιμώνουν, πιστεύουμε ότι είναι μια θεμελιώδης αποστολή».

Ποια είναι όμως η Άνα Αλκάλντε ή Χάνα Αλκάλντε – όνομα που χρησιμοποιεί αφότου ασπάστηκε το Ισλάμ το 2002- και την οποία οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλούν «Barbie της Γάζας»;

Η Άνα Αλκάντε κατάγεται από τη Γρανάδα, είναι 46 ετών και ζει στη Θέουτα τα τελευταία 25 χρόνια. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, πόλη στην οποία μετακόμισε «επειδή η ατμόσφαιρα στους δρόμους ήταν περισσότερο κοινωνική, όπως συνέβαινε και στη Βαρκελώνη με το αναρχικό κίνημα» όπως είχε δηλώσει το 2022 σε συνέντευξή της στην εφημερίδα El Pueblo de Ceuta.

@familiabdelkader

Barcos camuflados a nuestro alrededor. Esperando la interceccion nuevamente

♬ sonido original – Familia Abdelkader

Η ίδια σπούδασε σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης.  Όπως είπε, μετακόμισε στη Μαδρίτη “επειδή εκεί υπήρχε περισσότερο κοινωνικό ενδιαφέρον στον δρόμο, όπως συνέβαινε και στη Βαρκελώνη με το αναρχικό κίνημα». Στην πρωτεύουσα, αναζητώντας τρόπους να «βελτιώσει τον κόσμο και να συμμετάσχει σε πολιτικές αλλαγές”, εντάχθηκε στην Κουμμουνιστική Νεολαία.

“Η πρώτη διαδήλωση στην οποία πήγα ήταν υπέρ της Παλαιστίνης. Δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για τη θρησκεία ή την Παλαιστίνη τότε, μόνο όσα είχα μάθει στο μάθημα της Φιλοσοφίας στο σχολείο – και μάλιστα με αρνητικές αποχρώσεις,” αναφέρει.

Είναι μαζί με τον σύντροφό της, Αμίν Αμντελκαντέν, για περισσότερα από 25 χρόνια κι έχουν αποκτήσει 6 παιδιά (Ινσάφ, Ίμπρα, Γουιάμ, Γιασμίν, Μοράντ και Γιαμίλα), τα οποία πρωταγωνιστούν στα περισσότερα από τα βίντεο που δημοσιεύουν στο λογαριασμό τους στο TikTok που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σήμερα εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός στην ομάδα ψυχικής υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαν Σεθίλιο της Γρανάδα. Στο παρελθόν συμμετείχε σε διάφορα κινήματα, όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της στην 20minutos.

Την επιτυχία της στο TikTok την χρωστάει όπως είπε στα παιδιά της, καθώς μαζί τους ξεκίνησε να δημιουργεί βίντεο στο TikTok στον λογαριασμό @familiabdelkader.

“Δείχναμε τους εαυτούς μας όπως είμαστε – με τα καλά και τα κακά μας. Το πρώτο βίντεο που έγινε viral ήταν όταν η Γιαμίλα τράβηξε τα μαλλιά της αδελφής της. Ξαφνικά φάνηκαν δύο εντελώς αντίθετες φιγούρες, η Γιαμίλα και η Γιασμίν», λέει. Όταν όμως η οικογένεια έγινε γνωστή, «κάποια από τα παιδιά μου και ο σύζυγός μου σταμάτησαν να εμφανίζονται στα social media. Όσοι μείναμε, το κάναμε επειδή δεν μας φόβισε ιδιαίτερα η δημοσιότητα”.

Ο σύζυγός της, που εργάζεται ως αστυνομικός, “φοβόταν μήπως χάσει τη θέση εξουσίας του και δεν ήθελε να τον επηρεάσει αρνητικά αυτό στον δρόμο». Ο γιος της, Ιμπρα, παρέμεινε, «επειδή έχει σχεδόν 900.000 ακόλουθους και όνειρό του είναι να γίνει τραγουδιστής”.

@familiabdelkader

Los sios dicen que están preparados para una privación de nuestra parte, no les creáis estamos formados en pacifismo y no violencia solo intentan justificar lo que pretender hacer con nosotros! La lucha continúa en vosotros

♬ sonido original – Familia Abdelkader

Μία Ισπανίδα που ασπάστηκε το Ισλάμ

Η Ana Alcalde ασπάστηκε το Ισλάμ πριν από 25 χρόνια: “Έγινα Hanan όταν ασπάστηκα το Ισλάμ το 2002 στο τζαμί Sidi Embarek με τον Iman Sidi Hmido”, ομολόγησε σε συνέντευξή της. 

Όπως η ίδια δηλώνει, “ήταν το αποκορύφωμα μιας μακράς διαδικασίας αναζήτησης της δικαιοσύνης στη ζωή μου. Πάντα ήμουν πολύ πιστή και έτσι φανταζόμουν την εικόνα του Θεού, ως την απόλυτη δικαιοσύνη”.

Το 2023, έλαβε το Βραβείο Lince “Antirracista sin Peros” που απονέμεται από το Instituto República y Democracia, το οποίο αναγνώρισε τη συμβολή της στον αγώνα κατά του ρατσισμού.

Ο ρόλος της στην αποστολή της Γάζας

Η ίδια τόνισε ότι έχει ένα πολύ κομβικό ρόλο στην αποστολή του Global Sumud Flotilla, όπως κάθε μέλος της αποστολής. αφού κάθε επιβάτης της αποστολής έχει συγκεκριμένη αποστολή. “Εγώ, για παράδειγμα, έχω αναλάβει τη δημιουργία περιεχομένου και την ενημέρωση στα social media. Επειδή υπάρχει τόση παραπληροφόρηση και επειδή κάποια ΜΜΕ μας φιμώνουν, θεωρούμε αυτή τη δουλειά απολύτως αναγκαία”, δήλωσε.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και επικρίσεις όσον αφορά τα βίντεο μέσα από το πλοίο. Η Άνα έχει δεχθεί κριτική για ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να χορεύει πάνω στο πλοίο της αποστολής.

Η ίδια εξηγεί πως το βίντεο αυτό δεν είχε άλλο σκοπό από το να αποχαιρετήσει τα έξι της παιδιά χωρίς να τα ανησυχήσει: “Είναι η μέρα του αποχαιρετισμού και θέλω να με δουν με το καλύτερο δυνατό πρόσωπο. Πρέπει δηλαδή να κλαίω για να πάω να υπηρετήσω μια υπόθεση; Εγώ φεύγω γεμάτη ελπίδα”.