Αποσύρθηκαν οι Τούρκοι από τη μάχη για την προστασία του «ντόνερ κεμπάπ»
Μία μάχη που τελικά δεν δόθηκε παρά μόνο στα χαρακώματα ήταν για το ντόνερ κεμπάπ (περιστρεφόμενο κρέας). Τούρκοι απέσυραν την τελευταία στιγμή το αίτημά τους για να έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, καθώς δέχτηκε εξ οικείων τα βέλη. Έτσι οι Γερμανοί της Τουρκίας, εστιάτορες και ξενοδόχοι γλίτωσαν χωρίς να το επιδιώκουν και τους Έλληνες αλλά και γενικότερα τους Βαλκάνιους συναδέλφους τους από περιπέτειες αλλά και τους καταναλωτές από την ταλαιπωρία και τις ανατιμήσεις.
Ο Σύνδεσμος Τούρκων Παραγωγών Ντόνερ στην Ευρώπη (ATDID) και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (DEHOGA) υπέβαλαν ένσταση στην ΕΕ κατά της αίτησης του τουρκικού συνδέσμου, αφού μία τέτοια απόφαση θα σήμαινε χάος στις κουζίνες της Γερμανίας αλλά ακόμη και στις ελληνικές κι η Τουρκία απέσυρε στις 23 Σεπτεμβρίου 2025 το σχετικό αίτημα.
Η «διαμάχη για τον ντόνερ» έχει τις ρίζες της στην προσπάθεια του τουρκικού οργανισμού Udofed να προστατεύσει το ντόνερ κεμπάπ ως «παραδοσιακή σπεσιαλιτέ» στην ΕΕ. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με το κρέας, την προετοιμασία και το μαρινάρισμα. Οι Γερμανοί εστιάτορες αλλά ακόμη και οι βιομήχανοι αντιτίθενται καθώς θα απαγόρευε την παραγωγή ντόνερ κεμπάπ από μοσχάρι και κοτόπουλο, καθώς και τη χρήση κιμά, και, κατά την άποψή τους, θα έβλαπτε τη βιομηχανία.
Σύμφωνα με το agrarheute.de,τα ντόνερ κεμπάπ δεν θα λάβουν τελικά προστατευόμενη ονομασία. Η Τουρκία απέσυρε την αίτησή της και τα γερμανικά καταστήματα ντόνερ κεμπάπ ένιωσαν ανακούφιση. Στη Γερμανία εννοείται πως θα επηρεάζονταν κατά 80% έως 90% τα ταχυφαγεία από τις απώλειες στο γρήγορο φαγητό.
Η ATDID δηλώνει ότι περίπου 400 τόνοι ντόνερ κεμπάπ παράγονται στην Ευρώπη καθημερινά, απασχολώντας περίπου 60.000 άτομα και δημιουργώντας ετήσιες πωλήσεις περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Γερμανία είναι η Νο1 χώρα στον τομέα του ντόνερ κεμπάπ. Ο τζίρος της αγγίζει τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Καθημερινά πωλούνται 2 έως 3 εκατομμύρια ντόνερ κεμπάπ, γεγονός που τα κάνει να θεωρούνται από τα πιο αγαπημένα φαγητά και Τούρκων της Γερμανίας, Γερμανών και λοιπόν Βαλκάνιων που ζουν εκεί.
Το θέμα με το ντόνερ κεμπάπ έφτασε στη Γερμανία σε ανώτατο επίπεδο με συνέπεια ν΄ ασχοληθεί ακόμη κι ο τότε Υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Οζντεμίρ, που είχε ζητήσει ευελιξία στο θέμα αυτό.
Εκτός από το Υπουργείο και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Γεωργίας και Τροφίμων (BLE), ο Σύνδεσμος Τούρκων Παραγωγών Ντόνερ στην Ευρώπη (ATDID) και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (DEHOGA) υπέβαλαν ένσταση στην ΕΕ κατά της αίτησης του τουρκικού συνδέσμου, που ήθελε την αναγνώρισή του ως προστατευόμενο προϊόν.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, η αίτηση καταχώρισης του «ντόνερ κεμπάπ» ως εγγυημένης παραδοσιακής σπεσιαλιτέ αποσύρθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2025.
Η επιθυμία των λάτρεις του τουρκικού κεμπάπ να έχουν μια προστατευόμενη ονομασία προέλευσης όπως «Εγγυημένη Παραδοσιακή Ειδικότητα» (gtS) δεν είναι τόσο ασυνήθιστη. Η ονομασία εστιάζει σε παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής και όχι σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Το «Swabian Spätzle» είναι ένα παράδειγμα εγγυημένης παραδοσιακής τυποποίησης.
Αντίθετα, η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) έχει πιο αυστηρό πλαίσιο κι εστιάζει και σε γεωγραφικές περιοχές. Εάν η αίτηση είχε εγκριθεί, θα είχε σημάνει την καταστροφή για τα κεμπάπ λαχανικών ή τα κεμπάπ που φτιάχνονται με κιμά.
Πάντως, εδώ και μερικές εβδομάδες, ο γνωστός Βαυαρός μπλόγκερ, μαγειρικής Μάρκους Σέντερ έχει δημιουργήσει το δικό του κεμπάπ: το Σέντερ Κεμπάπ (Söder Kebab). Κατοχύρωσε μάλιστα το λεκτικό και εικονιστικό εμπορικό σήμα “Söder Kebab” στο Γερμανικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων!
Τόσο η επιγραφή όσο και ένα κόκκινο λογότυπο που απεικονίζει τον Μάρκους Σέντερ ως κεμπάπ σε σούβλα προστατεύονται πλέον νομικά με τους αριθμούς καταχώρισης 302024008374 (λεκτικό σήμα) και 302024008375 (εικονιστικό σήμα)!