Ρεπορτάζ libre: Γιατί έχει αυξηθεί η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος-Θα βοηθήσει η μείωση του ΦΠΑ;
Η καθιερωμένη, για όλους, επίσκεψη στο κρεοπωλείο εξελίσσεται σε εφιάλτη, ιδιαίτερα όταν επιθυμούμε να αγοράσουμε μοσχαρίσιο κρέας. Η αύξηση στα προϊόντα του μοσχαρίσιου κρέατος τους τελευταίους μήνες είναι πολύ μεγάλη γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια και… οικονομική απορρύθμιση στους καταναλωτές που καλούνται να πληρώσουν 1 κιλό μοσχάρι ακόμα και 20 ευρώ το κιλό!
Το κόστος είναι τεράστιο. Αλλά το μοσχάρι είναι απαραίτητο για τη διατροφή μας, ιδιαίτερα των παιδιών αφού θεωρείται το πιο θρεπτικό κρέας.
Όπως είναι λογικό, το αυξημένο αυτό κόστος προβληματίζει τα κυβερνητικά κλιμάκια. Κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, επικαλούνται την υψηλή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές.
Οσο προς αυτό, έχουν δίκιο. Πράγματι η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές (που φτάνουν ακόμα και στο 80% σε κάποιες περιπτώσεις) αυξάνει το κόστος.
Οι διεθνείς αυξήσεις στις τιμές, ακόμα και στο κόστος μεταφοράς, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Είναι επίσης γεγονός ότι καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για μοσχάρι από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ασκεί πρόσθετη πίεση στις τιμές.
Την ίδια ώρα παρατηρούνται αυξήσεις τόσο στο κόστος της παραγωγής αφού έχουν αυξηθεί οι τιμές των ζωοτροφών και άλλων αγαθών απαραίτητων για την απρόσκοπτη παραγωγή.
Όμως η πλήρης αλήθεια δεν εξαντλείται σ’ αυτούς τους λόγους. Ούτε η τεράστια αύξηση μπορεί να εξηγηθεί από την επιδημία της ευλογιάς στα πρόβατα.
Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, έλεγχοι για τις τιμές ουσιαστικά δεν γίνονται. “Ας πάνε να ρωτήσουν σε ποιες τιμές αγοράζει ο χονδρέμπορος το μοσχάρι που εισάγει και σε ποιες τιμές το πουλά” ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Libre για να καταλήξουν στο ακόλουθο συμπέρασμα: “Το μοσχάρι, ακόμα και το άριστης ποιότητας, δεν μπορεί να πωλείται περισσότερα από 14 ευρώ το κιλό. Οι τιμές των 19 και 20 ευρώ είναι απλά αισχοκέρδεια“.
Οι ίδιοι παράγοντες υπογραμμίζουν ότι ακόμα και αν ο ΦΠΑ μειωνόταν στο 6% “θα υπήρχε πολύ μεγάλη αμφιβολία αν η μείωση θα περνούσε στις τελικές τιμές. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται εκτεταμένοι έλεγχοι παντού. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν δώρον-άδωρον”.
Για να έχετε μία τάξης μεγέθους για το κόστος του μοσχαρίσιου κρέατους στην Ευρώπη σας παραθέτουμε τις τιμές λιανικής σε κάποιες από τις μεγάλες χώρες της ηπείρου.
- Γερμανία: Από 14 έως 16 ευρώ το κιλό
- Ιταλία: Από 15 μέχρι 18 ευρώ το κιλό
- Ισπανία: Από 13 μέχρι 15 ευρώ
- Γαλλία: Από 16 έως 18 ευρώ
- Ολλανδία: Από 15 μέχρι 17 ευρώ
- Ελβετία: Από 19 μέχρι 22 ευρώ
Παρατηρούμε ότι από τις χώρες που αναφέρθηκαν μόνο η Ελβετία πουλά σε ακριβότερες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα. Οι μισθοί όμως στην Ελβετία και γενικότερα τα εισοδήματα προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα Ελληνικά.
Οι τιμές που αναφέρθηκαν είναι κατά προσέγγιση και αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά του 2025 με αυξητική τάση λόγω:
- Περιβαλλοντικών περιορισμών στην παραγωγή
- Ζήτησης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
- Αύξησης κόστους ζωοτροφών και ενέργειας