Ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Εσθονίας- Παρέμειναν για 12 λεπτά- Αντιδράσεις
Τρία ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MIG-31 παραβίασαν σήμερα τον εναέριο χώρο της Εσθονίας, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Ταλίν, εν μέσω μιας ολοένα και πιο τεταμένης ατμόσφαιρας στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Το περιστατικό σημειώνεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου περισσότερα από 20 ρωσικά drones εισήλθαν στον πολωνικό εναέριο χώρο τη νύχτα της 9ης προς 10η Σεπτεμβρίου, ωθώντας μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να καταρρίψουν ορισμένα από αυτά και δυτικούς αξιωματούχους να δηλώσουν ότι η Ρωσία ήθελε να δοκιμάσει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας.
Η εσθονική κυβέρνηση τόνισε σήμερα ότι τα τρία μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 εισήλθαν στον εσθονικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια και παρέμειναν εκεί για συνολικά 12 λεπτά.
«Η Ρωσία έχει παραβιάσει τον εσθονικό εναέριο χώρο τέσσερις φορές ήδη φέτος, κάτι που είναι απαράδεκτο από μόνο του, αλλά η σημερινή παραβίαση, κατά την οποία τρία μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο μας, είναι άνευ προηγουμένου θρασύ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάχκνα.
«Οι συνεχώς αυξανόμενες δοκιμασίες κατά των συνόρων και η επιθετικότητά της από τη Ρωσία πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ταχεία ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής πίεσης», πρόσθεσε
Η Εσθονία δήλωσε ότι επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον ανώτατο Ρώσο διπλωμάτη στη χώρα αυτή στην Βαλτική.
Ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, το Ταλίν ανέφερε τον Μάιο ότι η Μόσχα έστειλε για μικρό χρονικό διάστημα ένα μαχητικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο χώρας μέλους του ΝΑΤΟ πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να σταματήσει ένα πετρελαιοφόρο που είχε προορισμό τη Ρωσία, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκε στο «σκιώδη στόλο» που αψηφεί τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
ΝΑΤΟ: Ακόμη ένα παράδειγμα απερίσκεπτης συμπεριφοράς της Ρωσίας
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε την Παρασκευή ότι «νωρίτερα σήμερα, ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Εσθονίας. Το ΝΑΤΟ αντέδρασε άμεσα και αναχαίτισε τα ρωσικά αεροσκάφη».
Ο ίδιος χαρακτήρισε το περιστατικό «ακόμη ένα παράδειγμα απερίσκεπτης συμπεριφοράς της Ρωσίας» και τόνισε ότι αποδεικνύει «την ικανότητα του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνεται».
Κάλας: Ο Πούτιν δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Δύσης
«Ησημερινή παραβίαση του εναέριου χώρου της Εσθονίας από ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρόκληση», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα Χ.
Η Κάλας τόνισε ότι «αυτή είναι η τρίτη τέτοια παραβίαση του εναέριου χώρου της ΕΕ μέσα σε λίγες ημέρες και κλιμακώνει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή».
Συνεχίζοντας, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Εσθονία και τόνισε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με την εσθονική κυβέρνηση.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα κράτη μέλη μας στην ενίσχυση της άμυνάς τους με ευρωπαϊκούς πόρους. Ο Πούτιν δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Δύσης. Δεν πρέπει να δείχνουμε αδυναμία», σημείωσε.
Today's violation of Estonia's airspace by Russian military aircraft is an extremely dangerous provocation.
This marks the third such violation of EU airspace in days and further escalates tensions in the region.
The EU stands in full solidarity with Estonia (1/2)
— Kaja Kallas (@kajakallas) September 19, 2025
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη στο πλευρό της Εσθονίας απέναντι στη ρωσική πρόκληση»
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης προς την Εσθονία, μετά τη νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά αεροσκάφη.
Σε ανάρτησή της τόνισε ότι η Ευρώπη θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε κάθε πρόκληση, ζητώντας από τους ηγέτες της ΕΕ την άμεση έγκριση του 19ου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η Ευρώπη τάσσεται στο πλευρό της Εσθονίας απέναντι στην τελευταία παραβίαση του εναέριου χώρου μας από τη Ρωσία.
Θα απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση με αποφασιστικότητα, επενδύοντας παράλληλα σε μια ισχυρότερη ανατολική πλευρά.
Καθώς οι απειλές κλιμακώνονται, το ίδιο θα συμβαίνει και με την πίεσή μας.
Καλώ τους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν γρήγορα το 19ο πακέτο κυρώσεων.
Europe stands with Estonia in the face of Russia’s latest violation of our airspace.
We will respond to every provocation with determination while investing in a stronger Eastern flank.
As threats escalate, so too will our pressure.
I call on EU leaders to swiftly approve our…
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 19, 2025
Στην ατζέντα της Συνόδου Κοπεγχάγης η απάντηση της ΕΕ στις ρωσικές παραβιάσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει την απάντησή της στις ρωσικές παραβιάσεις εναέριου χώρου, μετά την τελευταία πρόκληση με τρία ρωσικά μαχητικά να εισέρχονται στην Εσθονία.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τη «συλλογική τους αντίδραση» στις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από τη Ρωσία, στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου στην Κοπεγχάγη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
«Η σημερινή παραβίαση του εναέριου χώρου της Εσθονίας από τρία ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι ακόμη μια απαράδεκτη πρόκληση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ, υπογραμμίζοντας «την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας, εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και κλιμάκωσης της πίεσης προς τη Ρωσία».
The European Union stands firmly in solidarity with Esthonia
Today's violation of Estonian airspace by three Russian military aircraft is another unacceptable provocation.
It underscores yet again the urgent need to reinforce our Eastern flank, deepen European defence cooperation,…
— António Costa (@eucopresident) September 19, 2025