Όταν η σάτιρα ενοχλεί: Ο Τραμπ “τελείωσε” τον Κίμελ, προανήγγειλε ωμά Μάγιερς, Φάλον-Προηγήθηκε ο Κολμπέρ

 Όταν η σάτιρα ενοχλεί: Ο Τραμπ “τελείωσε” τον Κίμελ, προανήγγειλε ωμά Μάγιερς, Φάλον-Προηγήθηκε ο Κολμπέρ

Ανησυχητικό μοτίβο φίμωσης της σάτιρας και της κριτικής, των τελευταίων νησίδων ελεύθερου λόγου στα αμερικανικά media, εν μέσω πολωτικού κλίματος μετά την δολοφονία του Τσάρλι Κέρκ. Η λογοκρισία επιστρέφει στις ΗΠΑ ντυμένη με τον μανδύα της πολιτικής ισχύος και της προσωπικής εκδίκησης. Οι πανηγυρισμοί Τραμπ για την απόφαση του ABC να διακόψει επ’ αόριστον την εκπομπή του Τζίμι Κίμελ και η ωμή προαναγγελία πως ακολουθούν οι Τζίμι Φάλον και Σεθ Μάγιερς, έρχεται να υπενθυμίσει ότι η πολιτική παρέμβαση στην ψυχαγωγία δεν είναι απλώς αυθαιρεσία αλλά απειλή για τη δημοκρατία.

Παραγωγός που μίλησε ανώνυμα στην Daily Mail δήλωσε ότι οι συνεργάτες του Κίμελ «δεν τον έχουν ξαναδεί ποτέ τόσο εξοργισμένο» από την απόφαση του ABC και ότι διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ του ίδιου και του ABC για οριστική διακοπή της συνεργασίας.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για υπέρβαση της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου στην Αμερική, αν η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει τις εταιρείες να ακυρώσουν οποιαδήποτε εκπομπή δεν τους αρέσει», σχολίασε ο ίδιος.

Ο 57χρονος κωμικός είδε το δημοφιλές late show του να αναστέλλεται εξαιτίας της εισαγωγής τη Δευτέρα. Σε αυτή κατηγόρησε την αμερικανική δεξιά πως προσπαθεί να καρπωθεί το μέγιστο πολιτικό όφελος από τη δολοφονία του ίνφλουενσερ – διαμορφωτή της κοινής γνώμης – Τσάρλι Κερκ, την περασμένη εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Είπε ο Κίμελ… Τη Δευτέρα “άνοιξε” με το «φτάσαμε σε νέα χαμηλά το Σαββατοκύριακο, με τη συμμορία MAGA να προσπαθεί απεγνωσμένα να χαρακτηρίσει αυτό το παιδί που δολοφόνησε τον Τσάρλι Κερκ ως κάτι άλλο εκτός από έναν από αυτούς, και να κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει πολιτικούς πόντους από αυτό».

Ρεπορτάζ είχαν ενημερώσει πως ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Κερκ, Τάιλερ Ρόμπινσον ήταν Ρεπουμπλικανός, φίλα προσκείμενος στον Τραμπ. Αργότερα, η μητέρα του συλληφθέντα ενημέρωσε πως ο γιος της είχε στραφεί πρόσφατα προς την αριστερά και είχε ταχθεί «περισσότερο υπέρ των ομοφυλόφιλων και των δικαιωμάτων των τρανς».

Ο άνθρωπος του Τραμπ, Μπρένταν Καρ, σχολίασε ότι ο Κίμελ «έκανε συντονισμένη προσπάθεια να ειπωθούν ψέματα στον αμερικανικό λαό, αξιοποιώντας την αφήγηση ότι Ρόμπινσον ήταν, κατά κάποιο τρόπο, ένα άτομο που υποκινούνταν από το Maga ή τους Ρεπουμπλικάνους.

Αυτές οι εταιρείες μπορούν να βρουν τρόπους να αλλάξουν συμπεριφορά και να αναλάβουν δράση εναντίον του Κίμελ, αλλιώς θα υπάρξει επιπλέον δουλειά για την Federal Communication Commission. Μπορούμε να την κάνουμε με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο».

Κατά πληροφορίες, ο Κίμελ είχε προγραμματίσει να απαντήσει στις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής της Τετάρτης. Ωστόσο, τα στελέχη της Disney αποφάσισαν να αναστείλουν την εκπομπή πριν από την έναρξη της μαγνητοσκόπησης. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν συμμετείχε στην απόφαση, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των συζητήσεων εντός της Disney.

hq720

Στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, το CBS είχε ανακοινώσει τη διακοπή του The Late Show with Stephen Colbert, από το Μάιο του 2026. Συμπτωματικά (ή όχι) το πρόγραμμα που κάνει θραύση στα νούμερα, κόπηκε δυο εβδομάδες μετά την εξωδικαστική επίλυση αγωγής που είχε καταθέσει ο Τραμπ, κατά του της “μητρικής” εταιρείας του CBS, Paramount, η οποία περίμενε το ΟΚ της FCC, για τη συγχώνευση με την Skydance.

Η αγωγή ήταν για 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στοίχισε 16.000.0000 δολ. Ακολούθησε το “πράσινο φως” της FCC για τη συγχώνευση.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Στίβεν Κόλμπερτ ήταν παραδοσιακά, εκ των πιο αυστηρών επικριτών των Ρεπουμπλικανών προέδρων -και δη του Τραμπ-, στην τηλεόραση. Όπως και ο Κίμελ. Κατά το CBS, οι λόγοι της απόφασης τους ήταν καθαρά οικονομικοί.

Ο Τραμπ έκανε ανάρτηση στο Truth Social για τον Κόλμπερτ, αναφέροντας ότι «λατρεύω που απολύθηκε. Το ταλέντο του ήταν ακόμα μικρότερο από τα νούμερα του».

Στο ίδιο post έγραψε και ότι «ακούω πως ο Τζίμι Κίμελ είναι ο επόμενος».

Ο Κόλμπερτ του είχε απαντήσει να «πάτε να γα….» και σε ό,τι αφορά τον Κίμελ, είχε σχολιάσει «όχι Κίμελ, εγώ είμαι ο μάρτυρας εδώ. Υπάρχει χώρος μόνο για έναν, πάνω σε αυτόν τον σταυρό. Και πρέπει να σου πω ότι η θέα εδώ πάνω, είναι φανταστική. Βλέπω και το σπίτι σου».

Βαθαίνει ο διχασμός

Θαυμαστές του, φιλελεύθεροι πολίτες, Δημοκρατικοί πολιτικοί εξοργίστηκαν. Συντηρητικοί ακτιβιστές, μιντιακές περσόνες, ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ -έκανε λόγο για «σπουδαία μέρα για την Αμερική»- εκφράστηκαν πανηγυρικά.

«Συγχαρητήρια στο ABC που επιτέλους βρήκε το θάρρος να κάνει αυτό που έπρεπε να γίνει», έκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social, αντιδρώντας στην είδηση πως η μετάδοση της εκπομπής αυτής διακόπηκε «επ’ αόριστον» εξαιτίας σχολίων του παρουσιαστή για την πρόσφατη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ, σημαιοφόρου της νεολαίας των τραμπιστών.

Στην ανάρτησή του ο Τραμπ επιτέθηκε προσωπικά στον Κίμελ λέγοντας ότι «έχει ΜΗΔΕΝ ταλέντο» και «χειρότερη τηλεθέαση ακόμη και από τον Κολμπέρ» ενώ στράφηκε και εναντίον των Τζίμι Φάλον και Σέθ Μάγιερς, καλώντας το δίκτυό τους, το NBC να αναλάβει δράση και να ακυρώσει και τις δικές τους εκπομπές.

Δημοσίευμα των New York Times καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις μετά το κόψιμο της εμβληματικής εκπομπής του Κίμελ. Ο 33χρονος επίδοξος σεναριογράφος, Νίκολας Σκούτι, ήταν ένα από τα ελάχιστα άτομα που το απόγευμα της Τετάρτης συγκεντρώθηκαν έξω από το στούντιο του Κίμελ στη Λεωφόρο του Χόλιγουντ για να διαμαρτυρηθεί. «Πρέπει να μιλήσουμε δυνατά τώρα, γιατί ίσως είναι πιο δύσκολο να το κάνουμε πιο αργά», είπε. 

Λίγα μέτρα μακριά, ο 22χρονος Κόνορ Λάτερι, έμαθε την είδηση, περιμένοντας στην ουρά ενός σινεμά, δηλώνοντας «σοκαρισμένος» με την «ακραία» απόφαση του ABC. Η 21χρονη Χάιντι Γκαρσία, η οποία περίμενε να δει την ίδια ταινία, παρατηρεί πως «πλέον δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, όλα λογοκρίνονται». 

Στη μεγάλη εικόνα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα των NYT, οι συντηρητικοί δημοσιολογούντες αλλά και οι απλοί χρήστες των social media, θεωρούν την απόφαση για το «κόψιμο» της εκπομπή του Κίμελ μια «τιμωρία που ήρθε αργότερα από όσο έπρεπε» για έναν κωμικό με τον οποίο εδώ και καιρό βρίσκονταν σε ρήξη. Από την άλλη, οι επικριτές της κυβέρνησης Τραμπ εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη ένα δείγμα της πρόθεσης της κυβέρνησης να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης. 

Ο Ντέιβ Πορτνόι, ιδρυτής του Barstool Sports, υποστηρικτής της καμπάνιας του Τραμπ το 2016 και επιδραστική προσωπικότητα στα σόσιαλ μίντια, υποστηρίζει πως η περίπτωση Κιμέλ δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτό που αποκαλείται «κουλτούρα ακύρωσης». «Οταν ένας άνθρωπος λέει κάτι που πάρα πολύς κόσμος θεωρεί προσβλητικό, αγενές και ηλίθιο και μετά αυτό το άτομο τιμωρείται, δεν μιλάμε για κουλτούρα ακύρωσης. Είναι απλά οι συνέπειες των πράξεων». 

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι η εκστρατεία πίεσης των Ρεπουμπλικάνων για την απόλυση σχολιαστών, την ακύρωση εκπομπών και την επιβολή ελέγχου στις πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης αποτελεί «συντονισμένη» και «επικίνδυνη» επίθεση κατά του Αμερικανικού Συντάγματος. 

Ο Χασάν Πίκερ, αριστερός streamer που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει συζήτηση με τον Τσάρλι Κερκ αυτό το μήνα, δήλωσε στο X ότι οι εταιρείες «υποκύπτουν αμέσως» στην κυβέρνηση Τραμπ και κάλεσε τους φιλελεύθερους να αντιδράσουν.

Από την άλλη, ο Μαρκ Λεβίν, ένας συντηρητικός σχολιαστής, δήλωσε ότι ο Κιμέλ έπρεπε να είχε «απολυθεί εδώ και πολύ καιρό». «Καλύτερα αργά παρά ποτέ», συμπλήρωσε.

Η Μέγκιν Κέλι, πρώην παρουσιάστρια του Fox News, σήμερα με δικό της κανάλι στο YouTube, έγραψε: «Σκεφτείτε για ένα λεπτό τον όγκο των οργισμένων μηνυμάτων/σχολίων των τηλεθεατών που πρέπει να έλαβαν (σ.σ. στο ABC) για να το κάνουν αυτό».