Μαξίμου: Επιχείρηση “αμφίπλευρης διεύρυνσης” με ορίζοντα το 2027-Προσχώρηση Λοβέρδου, “γέφυρες” στα δεξιά  

 Μαξίμου: Επιχείρηση “αμφίπλευρης διεύρυνσης” με ορίζοντα το 2027-Προσχώρηση Λοβέρδου, “γέφυρες” στα δεξιά  

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Με την πρόσφατη ΔΕΘ να σηματοδοτεί και μία οιονεί μακρά προεκλογική περίοδο με ορίζοντα τις εκλογές του 2027, η ηγεσία της ΝΔ θέτει εκ νέου σε εφαρμογή την στρατηγική της λεγόμενης “αμφίπλευρης διεύρυνσης” ως αναγκαία προϋπόθεση για να καταφέρει να επιτύχει σε ενάμιση χρόνο τον στόχο της αυτοδυναμίας. Αν το άνοιγμα στα δεξιά επιχειρείται κυρίως σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή την αυστηροποίηση στο μεταναστευτικό, αυτό προς το κέντρο αφορά και σε πρόσωπα, όπως καταδεικνύεται από την ένταξη στη ΝΔ του Ανδρέα Λοβέρδου και στελεχών των “Δημοκρατών”.

Η εξέλιξη αυτή ουδόλως αιφνιδίασε καθώς ο πρώην υπουργός, αλλά και πρώην διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδο πολιτικών θέσεων φαινόταν να βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό κοντά στη ΝΔ.

Το ερώτημα είναι ωστόσο τι αντίκτυπο θα έχει στο εσωτερικό της ίδιας της ΝΔ το γεγονός ότι εντάσσεται στο κυβερνών κόμμα ένα ακόμη στέλεχος το οποίο προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Η μεθαυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογή του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην θέση του γραμματέα της ΚΟ, θα αποτελέσει ίσως μία ευκαιρία για να αφουγκραστεί κανείς το  κλίμα όσον αφορά την εξέλιξη αυτή και στους κόλπους των γαλάζιων βουλευτών όπου αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν- και ιδιαίτερα μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2023- έχει εκφραστεί ανοιχτή δυσαρέσκεια για την παρουσία σημαντικού αριθμού στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Για το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου πάντως είναι ξεκάθαρο πως η στρατηγική αυτή έχει εξασφαλίσει τις αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες και συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε από την πρώτη στιγμή πιστός στη λογική της αμφίπλευρης διεύρυνσης της ΝΔ και πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, είχε προσανατολίσει την πολιτική του προς την κατεύθυνση αυτή. 

“Η διεύρυνση ήταν πάντα η απάντηση στο ζητούμενο της αυτοδυναμίας που φέρνει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας”, σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Προσθέτουν δε ότι οι “μεγάλες πολιτικές που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως το ψηφιακό κράτος, η μεταρρύθμιση της Υγείας και της Παιδείας, η ενίσχυση των εισοδημάτων μέσω μείωσης της φορολογίας,  δεν έχουν αριστερό ή δεξιό πρόσημο”.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μετά την συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο, ότι η παράταξη της ΝΔ έχει αποδείξει ότι “κρατά ανοιχτές τις πόρτες της σε κάθε δύναμη που πιστεύει στην ισχυρή, σύγχρονη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή Ελλάδα” και πρόσθεσε: “Μακριά από ταμπέλες και δόγματα ενώνουμε τις προσπάθειές μας για μια καλύτερη ζωή των πολιτών και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα. Ιδίως σε μία διεθνή συγκυρία αβεβαιότητας που επιβάλλει ενότητα, συνεργασία και εσωτερική πολιτική σταθερότητα.” 

Για το κυβερνών κόμμα, βασική αιτία των χαμηλών δημοσκοπικών επιδόσεων εξακολουθούν να είναι πάντως οι διαρροές δυσαρεστημένων πρώην γαλάζιων ψηφοφόρων είτε προς πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής, είτε προς την αποχή. Και αυτό σε μία συγκυρία όπου όλοι βρίσκονται εν αναμονή και της τελικής απόφασης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, ενώ παραμένει η απόσταση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Το άνοιγμα προς τα δεξιά υλοποιείται πρωτίστως μέσω των πολιτικών και της ρητορικής αυστηροποίησης που υιοθετεί η κυβέρνηση σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά και με πρωτοβουλίες αμυντικής, ενεργειακής και διπλωματικής ενίσχυσης της χώρας με αφορμή τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει το μήνυμα ότι “απέναντι στους ψευτοπατριώτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ψηλώνει» την Ελλάδα με μια στρατηγική που δεν αποσκοπεί σε πρόσκαιρες εντυπώσεις αλλά οι κινήσεις έχουν τον χαρακτήρα στέρεων βημάτων».