Ξηρασία και δάκος “χτυπούν” το ελαιόλαδο – Μείωση παραγωγής έως 40% στην Κρήτη

 Ξηρασία και δάκος “χτυπούν” το ελαιόλαδο – Μείωση παραγωγής έως 40% στην Κρήτη

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της παρατεταμένης ξηρασίας βρίσκονται οι παραγωγοί ελαιολάδου, που εκφράζουν έντονη ανησυχία για μείωση της φετινής παραγωγής ακόμη και κατά 20% σε πανελλαδικό επίπεδο. Στην Κρήτη, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τις απώλειες έως και το 40%.

Η νέα ελαιοκομική περίοδος αναμένεται να κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό του 2023-2024, όταν η παραγωγή είχε καταρρεύσει στους 150.000 τόνους. Πέρυσι, η ανάκαμψη στους 250.000 τόνους οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών, έως και 30%.

Τώρα, όμως, οι πρώτες ενδείξεις από τα χωράφια είναι αποθαρρυντικές. Η ξηρασία και η παρουσία του δάκου σε αρκετές περιοχές απειλούν τη συγκομιδή, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέα άνοδο των τιμών στο ράφι.

Ήδη, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 11,5 ευρώ το λίτρο (από 13,5-14 ευρώ πέρυσι), ενώ σε προσφορές κυμαίνεται από 6,8 έως 9,5 ευρώ. Η τελική διαμόρφωση της αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ποσότητες που θα παραχθούν στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες και κυρίως στην Ισπανία, η οποία καθορίζει τις διεθνείς ισορροπίες.