Καμπανάκι στον Κιμ Γιονγκ Ουν από ΟΗΕ για αύξηση του μέτρου της θανατικής ποινής

 Καμπανάκι στον Κιμ Γιονγκ Ουν από ΟΗΕ για αύξηση του μέτρου της θανατικής ποινής

Καμπανάκι για την διαρκώς αυξανόμενη καταδίκη με θανατική ποινή ακόμη και για ασήμαντες αφορμές, χτυπά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη Νότια Κορέα. Η έκθεση βασίζεται σε περισσότερες από 300 συνεντεύξεις με άτομα που δραπέτευσαν από τη Βόρεια Κορέα την τελευταία δεκαετία και δείχνουν ότι αυξήθηκε η χρήση της θανατικής ποινής, ενώ προβληματίζει και το θέμα της καταναγκαστικής εργασίας.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας εφαρμόζει ολοένα και περισσότερο τη θανατική ποινή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συλλαμβάνονται να παρακολουθούν και να μοιράζονται ξένες ταινίες και τηλεοπτικά δράματα, υποστηρίζει η έκθεση του ΟΗΕ ενώ καταδικάζει τις πρακτικές για περισσότερη καταναγκαστική εργασία.

Η εφαρμογή της θανατικής ποινής συμβαίνει μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα κ.ά.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θεωρεί πως «κανένας άλλος πληθυσμός δεν υπόκειται σε τέτοιους περιορισμούς στον σημερινό κόσμο» τονίζοντας ότι η επιτήρηση έχει γίνει «πιο διαδεδομένη», εν μέρει χάρη στις εξελίξεις στην τεχνολογία.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, οι Βορειοκορεάτες «θα υποστούν περισσότερα από τα βάσανα, την βάναυση καταστολή και τον φόβο που έχουν υποστεί για τόσο καιρό».

Τουλάχιστον έξι νέοι νόμοι έχουν θεσπιστεί από το 2015 που επιτρέπουν την επιβολή της ποινής. Ένα έγκλημα που πλέον μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο είναι η παρακολούθηση και η κοινοποίηση περιεχομένου ξένων μέσων ενημέρωσης, όπως ταινίες και τηλεοπτικά δράματα, καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσπαθεί να περιορίσει με επιτυχία την πρόσβαση των ανθρώπων σε πληροφορίες.

Η Κανγκ Γκιούρι, η οποία δραπέτευσε το 2023, δήλωσε στο BBC ότι τρεις από τους φίλους της εκτελέστηκαν, διότι πιάστηκαν να έχουν υλικό από τη Νότια Κορέα. Η ίδια ήταν στη δίκη ενός 23χρονου φίλου της που καταδικάστηκε σε θάνατο.

«Δικάστηκε μαζί με εγκληματίες ναρκωτικών. Αυτά τα εγκλήματα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο τώρα», είπε η Γκιούρι, προσθέτοντας ότι από το 2020 οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο φοβισμένοι.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί από όλα τα κράτη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ενσωματώσει την πλήρη κατάργησή της.

Πάντως αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν την εφαρμόζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι θα επιδιώξει τη θανατική ποινή στο πλαίσιο της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα της Ουάσιγκτον θεωρώντας την ως το πιο «ισχυρό προληπτικό μέτρο».