“Αλλού διορίστηκα, αλλού έφτασα”: Η απίστευτη περιπέτεια αναπληρωτή καθηγητή

 “Αλλού διορίστηκα, αλλού έφτασα”: Η απίστευτη περιπέτεια αναπληρωτή καθηγητή

Ο Μιχάλης Πεταβράκης ξεκίνησε για την Τήλο, όπου είχε διοριστεί ως αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής. Όταν όμως έφτασε στο σχολείο, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: δεν ήταν εκεί η θέση του.

«Συγγνώμη, ήταν να πάτε στη Λέρο»

Όπως αφηγήθηκε ο ίδιος σε βίντεο στο TikTok, η διευθύντρια τον πλησίασε και του ζήτησε συγγνώμη, εξηγώντας πως ο διορισμός του αφορούσε τη Λέρο. Χωρίς άλλη επιλογή, ο κ. Πεταβράκης πήρε το πλοίο και βρέθηκε στο νέο νησί-προορισμό μέσα σε λίγες ώρες.

«Το ότι όλα γίνονται τελευταία στιγμή το ξέραμε. Το ότι είναι ανοργάνωτα το ξέραμε. Το ότι κανείς δεν νοιάζεται πώς θα προλάβουμε να φτάσουμε εκεί που πρέπει το ξέρουμε. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι μπορεί για αλλού να ξεκινήσεις, αλλού να φτάσεις, αλλού να είσαι τοποθετημένος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, μιλώντας στον ALPHA, έκανε λόγο για «παρεξήγηση». Όπως είπε, στην Τήλο δεν υπάρχει τμήμα ένταξης, γι’ αυτό και έγινε η μετακίνηση.

«Λάθη μπορεί να γίνουν, τα λάθη όμως διορθώνονται από τη στιγμή που κλήθηκε ο εκπαιδευτικός στη διεύθυνση εκπαίδευσης, του ανακοινώθηκε και συμφώνησε με την αλλαγή. Πιστεύω ότι έχει λήξει το θέμα εδώ», σημείωσε.

«Αν δεν μπορείτε, παραιτηθείτε» – Η αγωνία των αναπληρωτών με ΑμεΑ

Η ιστορία του κ. Πεταβράκη έφερε ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου από τη Θεσσαλονίκη, που περιμένει τον διορισμό της, περιέγραψε στον ALPHA τη δική της αγωνία, καθώς αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να με στείλουν σε σχολείο χωρίς πρόσβαση για ΑμεΑ. Είναι απάνθρωπο να ζούμε με την αβεβαιότητα του “πού θα είμαστε;”. Στο Κιλκίς πήγαινα κάθε μέρα με ταξί και πλήρωνα 100 ευρώ. Ο μισθός μου έφευγε σε 9-10 διαδρομές», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια επικοινώνησε με το υπουργείο Παιδείας και, όπως καταγγέλλει, η απάντηση που έλαβε ήταν: «Εάν δεν μπορείτε να πάτε όπου σας στείλουμε και οι γιατροί θεωρούν ότι είστε ανίκανη, παραιτηθείτε».

«Τα σχολεία πρέπει να έχουν πρόσβαση»

Ο κ. Παπαδομαρκάκης παραδέχτηκε ότι το ζήτημα είναι σοβαρό, δεσμευόμενος ότι θα υπάρξει μέριμνα για την προσβασιμότητα των σχολείων σε άτομα με αναπηρία. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί. Τα σχολεία οφείλουν να έχουν πρόσβαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και θα δούμε πώς θα το πραγματοποιήσουμε», είπε.