Βίντεο με τον δολοφόνο του Κέρκ-Βρέθηκε το όπλο του εγκλήματος-Ακραία πόλωση στις ΗΠΑ
«Έχουμε καθαρό βίντεο του δράστη και γνωρίζουμε πώς έφτασε στο σημείο και πώς διέφυγε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του FBI κατά την τελευταία ενημέρωση σχετικά με τη δολοφονία του ακροδεξιού υποστηρικτή του Τραμπ, Τσάρλι Κερκ. Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ και ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του δολοφόνου συνεχίζονται επικρατεί ακραία πόλωση. Οι υποστηρικτές του Κερκ έταξαν αντίποινα, με σχόλια στα social media, του τύπου «έχουμε πόλεμο», ενώ με ενδιαφέρον αναμένουν όλοι την αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος, για αρχή, έδωσε εντολή να πνέουν σήμερα μεσίστια οι σημαίες, στη χώρα.
Το FBI έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του εκτελεστή, ο οποίος κινήθηκε σε σκεπές σπιτιών για να φτάσει στο σημείο που πυροβόλησε και ακολούθως διέφυγε μέσω της γειτονιάς, ανάμεσα στον κόσμο, εκμεταλλευόμενος τον πανικό.
Παράλληλα, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε το όπλο της δολοφονίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας, πρόκειται για αυτόματο πολυβόλο που βρέθηκε σε δασική περιοχή και έχει σταλεί στα εργαστήρια του FBI για ανάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Aλλος εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο δράστης έφτασε στον χώρο του Πανεπιστημίου της Γιούτα Βάλεϊ στις 11:52, ανέβηκε στη στέγη και μετά τον πυροβολισμό τράπηκε σε φυγή πηδώντας από την άλλη πλευρά του κτιρίου.
Οι αρχές προσπαθούν να συνθέσουν τις κινήσεις του, αξιοποιώντας βίντεο που καταγράφουν τον ύποπτο. «Κινούμαστε στα ίχνη του», δήλωσαν.
Latest Victim to the Gun Violence in USA Charlie Kirk. Is this the safety standards In USA?#CharlieKirk pic.twitter.com/wFaoR2996X
— God (@Indic_God) September 11, 2025
Οι αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης είναι νεαρής ηλικίας, κοντά σε αυτήν των φοιτητών, γεγονός που του επέτρεψε να κινηθεί άνετα στον πανεπιστημιακό χώρο χωρίς να κινήσει υποψίες.
Οπως είπαν οι εκπρόσωποι του FBI, κάθε διαθέσιμη δύναμη έχει κινητοποιηθεί στην επιχείρηση για τη σύλληψή του δράστη.
Από τους πολίτες ζητήθηκε να στείλουν στις αρχές οποιοδήποτε βίντεο διαθέτουν που μπορεί να βοηθήσει τις έρευνες. «Δεν θα σταματήσουμε αν δεν τον εντοπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του FBI.
Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως ο λόγος «της ριζοσπαστικής Αριστεράς» συνέβαλε στη δολοφονία του Κερκ, τον οποίο χαρακτήρισε «μάρτυρα για την αλήθεια και την ελευθερία», ενώ έκανε λόγο για «σκοτεινή ημέρα» για τη χώρα.
Όπως λέει ο Ρόμπερτ Παπ, διευθυντής του Chicago Project on Security and Threats του University of Chicago στον Guardian η Αμερική «έχει μπει στην εποχή του βίαιου λαϊκισμού. Έχουν περάσει περίπου 50 χρόνια από τότε που είδαμε κάτι τέτοιο. Η κατάσταση εν μεταξύ, χειροτερεύει συνεχώς».
Τα ευρήματα μελέτης που διενήργησε με την ομάδα του και δημοσιεύτηκε τον Μάιο είναι «πιο ανησυχητικά από ποτέ».
Όπως είπε, όλα δείχνουν αυξημένη αποδοχή της χρήσης βίας, για πολιτικούς σκοπούς, σε όλο το φάσμα των κομμάτων.
Δηλαδή, ανεξαρτήτως κόμματος, η βία είναι η επιλογή για την επίτευξη πολιτικών μέσων.
Αυτοί οι αριθμοί υπερδιπλασιάστηκαν από το περασμένο φθινόπωρο, όταν θέσαμε παρόμοια ερωτήματα. Η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική. Οι Αμερικανοί όχι μόνο είναι πολωμένοι, αλλά σχηματίζονται σε διακριτά και ορατά κινητοποιημένα μπλοκ, με τις πράξεις πολιτικής βίας να γίνονται ολοένα και πιο προμελετημένες».
Όπως τόνισε ο Παπ, η ποσοτικοποίηση της πολιτικής βίας («εγχώριας τρομοκρατίας») μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή το FBI δεν την παρακολουθεί με συνεπή τρόπο.
«Ο καλύτερος τρόπος είναι, συχνά, η δίωξη απειλών κατά μελών του Κογκρέσου. Αυτές αυξήθηκαν δραματικά, ειδικά από τον πρώτο χρόνο της πρώτης θητείας του Τραμπ και ήταν 50-50, εναντίον Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών νομοθετών».
Η αστυνομία του Καπιτωλίου ανέφερε τον Απρίλιο ότι ο αριθμός των υποθέσεων αξιολόγησης απειλών που έχει διερευνήσει «έχει αυξηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά».
Την τελευταία διετία τα περιστατικά πολιτικής βίας έχουν φουντώσει όχι χωρίς ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έθεσε στη δημόσια συζήτηση το αφήγημα των «εσωτερικών τρομοκρατών».
Ο ίδιος έπεσε θύμα δολοφονικών επιθέσεων δύο φορές το 2014 τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο δεν ήταν ο μόνος στόχος πολιτικής βίας. Τον Οκτώβριο του 2024, σειρά εμπρηστικών περιστατικών στόχευσε κιβώτια απόθεσης ψηφοδελτίων στην Ουάσινγκτον, το Όρεγκον και την Αριζόνα. Τα δυο τελευταία έγιναν την ίδια ημέρα (28/10). Τα βίντεο των επιθέσεων υποδήλωναν μια σύνδεση μεταξύ των περιστατικών.
Τον Δεκέμβριο, δολοφονήθηκε ο επικεφαλής της United Healthcare, Μπράιαν Τόμπσον, καταμεσής του δρόμου, στο Μιντάουν Μανχάταν, από τον 26χρονο Λουίτζι Μαντζιόνε.