Κατάρ: Ο Νετανιάχου σκότωσε κάθε ελπίδα για τους ομήρους-Θα απαντήσουμε στο Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, δήλωσε ότι η ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα «σκότωσε κάθε ελπίδα» για τους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα. Στρέφοντας τα πυρά του κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι πρέπει να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, προειδοποιώντας παράλληλα πως αναμένεται συλλογική απάντηση σε συντονισμό με τους περιφερειακούς εταίρους.
Ο Νετανιάχου κατέστρεψε την προοπτική»
Ο Αλ Θάνι αποκάλυψε ότι λίγες ώρες πριν την επίθεση είχε συναντηθεί με οικογένειες ομήρων που στήριζαν όλες τις ελπίδες τους στη μεσολάβηση του Κατάρ για κατάπαυση του πυρός. «Νομίζω ότι ο Νετανιάχου σκότωσε κάθε ελπίδα για αυτούς», υπογράμμισε.
Ο Καταριανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για επερχόμενη αραβο-ισλαμική σύνοδο κορυφής στη Ντόχα, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την αντίδραση στην ισραηλινή ενέργεια. Όπως τόνισε, η απάντηση «θα είναι συλλογική» και στόχο θα έχει να αποτρέψει το Ισραήλ «από το να συνεχίσει την εκφοβιστική του τακτική».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, ο Αλ Θάνι χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «μη σοβαρό» και τις συζητήσεις «σπατάλη χρόνου». Επισήμανε ότι το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ για τα επόμενα βήματα.
Ο Καταριανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο Νετανιάχου «παραβίασε κάθε διεθνή νόμο» και ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος και ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κατηγορούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
«Όχι υπόθαλψη τρομοκρατίας»
Ο Αλ Θάνι υπερασπίστηκε τη μεσολαβητική δράση του Κατάρ, σημειώνοντας πως οι επαφές με τη Χαμάς ήταν γνωστές σε ΗΠΑ και Ισραήλ. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να θεωρηθεί αυτό ως υπόθαλψη τρομοκρατίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η τύχη του Χαλίλ Αλ Χάγια, επικεφαλής διαπραγματευτή της Χαμάς, παραμένει άγνωστη μετά την ισραηλινή επίθεση.