ΔΕΘ πολιτικής και οικονομίας: Συνολικό πακέτο άνω των 2,5 δισ. με “εφεδρείες” ενίσχυσης-Τα ανοιχτά “μέτωπα”

 ΔΕΘ πολιτικής και οικονομίας: Συνολικό πακέτο άνω των 2,5 δισ. με “εφεδρείες” ενίσχυσης-Τα ανοιχτά “μέτωπα”

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 89η ΔΕΘ και στο Μέγαρο Μαξίμου βάζουν τις τελευταίες… πινελιές στο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του Σαββάτου, στο Βελλίδειο. Επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μετριάσει τις όποιες υπέρμετρες προσδοκίες για το ύψος του πακέτου, το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι “κλειδωμένο” στο 1,5 δισεκατομμύριο  ευρώ που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών.

“Εγώ δεν σηκώνω τον πήχη, 1,5 δις είναι τα λεφτά. Ό,τι έχετε ακούσει άλλο δεν ισχύει, ούτε διαρροή είναι από εμάς, ούτε τίποτα. Θα είναι 1,5 δις”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες το απόγευμα (Mega) ο κ. Μαρινάκης.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από την κυβέρνηση αναφέρονται σε μόνιμες παρεμβάσεις, όπως μειώσεις φόρων, που θα βελτιώσουν τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, με έμφαση στην οικογένεια.

Τα μέτρα θα ισχύσουν  από 1ης Ιανουαρίου 2026, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ωστόσο ότι το ποσό που θα ανακοινωθεί στην ΔΕΘ προστίθεται στο πακέτο ύψους 1 δις ευρώ που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο για την επιστροφή ενός ενοικίου στους ενοικιαστές και την ετήσια χορήγηση 250 σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Από κει και πέρα το Μαξίμου επιμένει πως η επαναφορά του 13ου μισθού στο δημόσιο, μεικτού κόστους 1,35 δις ευρώ, δεν είναι δημοσιονομικά εφικτή αυτή την στιγμή και μάλιστα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να επικρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση που το ζητά επικαλούμενη από την πλευρά της το γεγονός ότι το καθαρό κόστος είναι 750 εκατομμύρια. Κάτι που η κυβέρνηση δεν αρνείται, αλλά τονίζει πως οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιβάλλουν να λαμβάνεται υπόψη το μεικτό κόστος.

Κυβερνητικά στελέχη ρίχνουν γενικότερα το… γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας πως “αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ ας το κάνει, εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τι τάζει ο καθένας. Το ζήσαμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έσκιζε τα μνημόνια και με τα “λεφτόδεντρα”

Μία ημέρα πριν μεταβεί ο κ. Μητσοτάκης στην συμπρωτεύουσα, θα προεδρεύσει, σήμερα το απόγευμα, σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής με αντικείμενο την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας.

Μπορεί το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στο τελικό πακέτο εξαγγελιών και κάποιων μέτρων- έκπληξη που προεξοφλείται ότι θα ακουστούν το Σάββατο το βράδυ από τον πρωθυπουργό, το ενδιαφέρον της ΔΕΘ δεν αφορά όμως μόνο στα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, αλλά και στο πεδίο της πολιτικής 

Ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί άλλωστε στην συνέντευξη τύπου της Κυριακής να τοποθετηθεί επί όλων των ανοιχτών πολιτικών ζητημάτων και μετώπων.

Η φετινή ΔΕΘ, που θεωρείται κρίσιμη για το κυβερνών κόμμα και την προσπάθειά του να ανακόψει την φθίνουσα πορεία που το έχει απομακρύνει από τα επίπεδα της αυτοδυναμίας, θα σηματοδοτήσει άλλωστε επί της ουσίας και την αφετηρία μίας μακράς, άτυπης προεκλογικής περιόδου καθώς απομένει πλέον 1,5 χρόνος ως τις κάλπες του 2027 και όλοι οι πολιτικοί σχεδιασμοί θα γίνονται με ορίζοντα τις εκλογές. 

Στην πρώτη γραμμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενόψει της έναρξης των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής αλλά και εν μέσω πληροφοριών περί νέας δικογραφίας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοίδη για τα αποτελέσματα των ελέγχων και την δρομολόγηση των διαδικασιών επιστροφής χρημάτων με τον καταλογισμό  22,7 εκατ. ευρώ, σε 1.036 ΑΦΜ, αποσκοπούν στην ενίσχυση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, αλλά και της εικόνας συνέπειας  του πρωθυπουργού.

Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται ενάμιση μήνα αφότου ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε από το Καρπενήσι ότι θα παρθούν πίσω τα “κλεμμένα”.

Τονίζει παράλληλα πως τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε σε μία «μαύρη τρύπα» αλλά θα επιστρέψουν στους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους, με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος και οι διαδικασίες.

Από την ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και διλήμματα, με επίκεντρο την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα- που στην οπτική της ΝΔ είναι συνυφασμένη με την κυβερνητική αυτοδυναμία- εν μέσω ενός αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και μίας δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Αναμένεται επίσης να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο ζήτημα του εκλογικού νόμου για τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του. Ο πρωθυπουργός καλείται να κλείσει και ο ίδιος το θέμα με τρόπο πειστικό πρωτίστως για το εσωτερικό του κόμματός του από το οποίο τροφοδοτείται κατά βάση η σχετική σεναριολογία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί και για την φθίνουσα δημοσκοπική πορεία της ΝΔ, και κυρίως την διαρροή ψηφοφόρων προς πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά, η οποία δεν έχει ανακοπεί παρά τις διαρκείς προσπάθειες της κυβέρνησης να απευθυνθεί σε αυτό το ακροατήριο,  με πολιτικές μεταξύ άλλων όπως η αυστηροποίηση στο μεταναστευτικό. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί και για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα και πιθανότατα θα απαντήσει σε ζητήματα που θα έχει θέσει ο πρώην πρωθυπουργός μέσα από την ομιλία της Παρασκευής στο συνέδριο του Economist. Αναμένεται επίσης να δώσει το στίγμα και θεσμικών αλλαγών που θα επιδιώξει μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση η διαδικασία για την οποία θα εκκινήσει τους επόμενους μήνες και αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης μέσα στο 2026.