Στην Ουάσινγκτον Φον ντερ Λάιεν, Μερτς, Μακρόν, Μελόνι και Ρούτε για τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως θα συμμετάσχει στη συνάντηση που θα έχουν αύριο Δευτέρα στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνάντηση αυτή έχουν προσκληθεί και Ευρωπαίοι ηγέτες.
«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ζελένσκι, θα συμμετάσχω σε συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στον Λευκό Οίκο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση στο Χ.
This afternoon, I will welcome @ZelenskyyUa in Brussels.
Together, we will participate in the Coalition of Willing VTC.
At the request of President Zelenskyy, I will join the meeting with President Trump and other European leaders in the White House tomorrow.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 17, 2025
«Ο Γενικός Γραμματέας θα συμμετάσχει σε συνάντηση που θα φιλοξενήσει ο Αμερικανός πρόεδρος», υπογραμμίζει η ανακοίνωσή του γραφείου του Μαρκ Ρούτε.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) θα μεταβεί αύριο στην Ουάσινγκτον μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες για να συνεχιστεί ο συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΗΠΑ με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης που θα διαφυλάσσει τα ζωτικά συμφέροντα της Ουκρανίας και την ευρωπαϊκή ασφάλεια», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς θα μεταβεί αύριο στην Ουάσιγκτον «για πολιτικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους και διευκρίνισε ότι «το ταξίδι θα χρησιμεύσει ως ανταλλαγή πληροφοριών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα».
Ο καγκελάριος Μερτς «θα συζητήσει την κατάσταση των ειρηνευτικών προσπαθειών με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και θα υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της Γερμανίας για μια ταχεία ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες θα ασχοληθούν μεταξύ άλλων με τις εγγυήσεις ασφαλείας, τα εδαφικά ζητήματα και την συνεχή υποστήριξη της Ουκρανίας στην άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση της πίεσης των κυρώσεων», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα μεταβεί επίσης στην Ουάσινγκτον αύριο Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της.
Το Bloomberg είχε αναφέρει νωρίτερα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν ποιοι θα μπορούσαν να παρευρεθούν στη συνάντηση του Αμερικανού με τον Ουκρανό πρόεδρο, με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να συντονίζονται ως προς τη μορφή τυχόν συμμετοχής.
Ο σχεδιασμός αυτός λαμβάνει χώρα την ώρα που τα ευρωπαϊκά κράτη στρέφουν την προσοχή τους στην παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ουκρανία, καθώς ο Τραμπ πιέζει για μια ταχεία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.
Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα βιντεοδιάσκεψη ηγετών των χωρών που συγκροτούν την αποκαλούμενη «Συμμαχία των Προθύμων», χωρών συμμάχων του Κιέβου, όπως ανακοίνωσε χθες το Ελιζέ.
Η BILD, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, ανέφερε χθες πως και ο ηγέτης της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ θα μεταβεί την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στην συνάντηση του Τραμπ με τον Ζελένσκι.
Ευρωπαϊκές ανησυχίες
Οι Βρυξέλλες κινούνται προσεκτικά. Από τη μια δηλώνουν στήριξη στην πρωτοβουλία Τραμπ, από την άλλη εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο παρασκηνιακών συμφωνιών χωρίς την Ουκρανία στο τραπέζι.
Η Κάγια Κάλας, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, προειδοποίησε ότι η Ρωσία «δεν δείχνει καμία πρόθεση να τερματίσει σύντομα τον πόλεμο», ζητώντας πιο σκληρά μέτρα ώστε να πιεστεί το Κρεμλίνο.
Ο Ζελένσκι έχει ήδη εκφράσει τον φόβο ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει νέα κλιμάκωση στο μέτωπο, ώστε να εμφανιστεί σε θέση ισχύος πριν από τυχόν συνομιλίες. Σε ανάρτησή του, προειδοποίησε ότι «τις επόμενες ημέρες ο ρωσικός στρατός μπορεί να αυξήσει τις επιθέσεις για να διαμορφώσει πιο ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες».