Αμοργός:Τι λένε οι εργαζόμενοι στο νησί για τη σημαία της Παλαιστίνης-“Οι μουσικοί μας επιτέθηκαν”

 Αμοργός:Τι λένε οι εργαζόμενοι στο νησί για τη σημαία της Παλαιστίνης-“Οι μουσικοί μας επιτέθηκαν”

Θέση για το περιστατικό που σημειώθηκε στο πανηγύρι της Ψημένης στα Κατάπολα της Αμοργού πήραν οι εργαζόμενοι του νησιού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη της πρωτοβουλίας εργαζομένων σήκωσαν τη σημαία της Παλαιστίνης και φώναξαν συνθήματα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τους μουσικούς. Ένας από αυτούς πήρε το μικρόφωνο και απάντησε με το σύνθημα: «Λευτεριά στην Ελλάδα μας και στην Κύπρο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνέχεια κάποιοι τράβηξαν την παλαιστινιακή σημαία και επιτέθηκαν σωματικά στη γυναίκα που την κρατούσε. Το πλήθος αποδοκίμασε τη στάση των μουσικών, πετώντας μάλιστα νερά, με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου, αφού -όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι- οι μουσικοί τους απείλησαν και τους έσκισαν τα ρούχα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το βραδυ της 26/07 στο πανηγύρι της ψημένης στα Κατάπολα της Αμοργού αποφασίσαμε να σηκώσουμε τη σημαία της Παλαιστίνης ως ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της. Σε μια περίοδο που στην Παλαιστίνη διαπράττεται μια γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας, νιώσαμε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε στον κόσμο πως η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά. Αυτό που ακολούθησε ήταν πρωτοφανές καθώς σε όσα νησιά έχει πραγματοποιηθεί ανάλογη δράση δέχτηκε υποστήριξη και αποδοχή από ντόπιους και μη. Στην δική μας περίπτωση, αυτό που δεχτήκαμε, ήταν αποδοκιμασία από τους μουσικούς, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα πήρε θέση επί σκηνής λέγοντας απ’ το μικρόφωνο “Λευτεριά στην Ελλάδα μας και στην Κύπρο”, ακολούθησαν τραβήγματα της παλαιστινιακής σημαίας καθώς και σωματική επίθεση.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής, κατά την διάρκεια του διαλείμματος της μουσικής σηκώθηκε μπροστά από την εξέδρα η σημαία της Παλαιστίνης ενώ ταυτόχρονα φωνάχτηκαν συνθήματα υπέρ της. Ενώ ο κόσμος πλαισίωσε την δράση, ένας εκ των μουσικών επέλεξε να πάρει την προαναφερθείσα θέση, η οποία αποδοκιμάστηκε από το πλήθος πετάγοντας του νερά, κάποιος άλλος τράβηξε την σημαία και επιτέθηκε σωματικά στην κοπέλα που την κρατούσε. Από εκεί και πέρα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Ξεκινήσαν να μας απειλούν, να μας χτυπούν και να μας σκίζουν τα ρούχα , ενώ από μεριά μας υπήρξαν προσπάθειες αποκλιμάκωσης και διαχείρισης της κατάστασης.

Δήμος Αμοργού : “Μεμονωμένο, δυσάρεστο περιστατικό” 

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι τοπικές αρχές της Αμοργού για τη συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε παραδοσιακό πανηγύρι του νησιού, ανάμεσα σε φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές και παρευρισκόμενους.

«Ο Δήμος Αμοργού καταδικάζει απερίφραστα το μεμονωμένο δυσάρεστο περιστατικό που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Ψημένης στα Κατάπολα και δυστυχώς έχει πάρει έκταση μέσα από δημοσιεύματα Μέσων Ενημέρωσης.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στον πολιτισμό, στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή του νησιού μας.

Το πανηγύρι αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς για την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ενότητα και τη φιλοξενία του τόπου μας.

Ο Δήμος Αμοργού βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή παρόμοιων εκδηλώσεων στο μέλλον.

Καλούμε τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας να διαφυλάξουμε μαζί τον πολιτισμό, την ασφάλεια και την αλληλεγγύη που μας ενώνουν».