Τραμπ και ντερ Λάιεν βλέπουν πιθανότητες 50-50 για συμφωνία δασμών- “Όχι κάτω από 15%” (vid)

 Τραμπ και ντερ Λάιεν βλέπουν πιθανότητες 50-50 για συμφωνία δασμών- “Όχι κάτω από 15%” (vid)

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες οι ΗΠΑ και η ΕΕ να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία, κάνοντας λόγο για τρία ή τέσσερα βασικά σημεία διαφωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Τραμπ έκανε αυτή τη δήλωση στην αρχή της συνάντησης με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο γκολφ κλαμπ του στο Τέρνμπερι, στη δυτική ακτή της Σκωτίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος  δήλωσε ότι το κύριο σημείο διαφωνίας είναι η «δικαιοσύνη», αναφέροντας τα εμπόδια στις εξαγωγές αυτοκινήτων και γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα να λυθούν ορισμένα ζητήματα. Ερωτηθείς ο Τραμπ αν μπορεί να κάνει καλύτερο από δασμούς 15% στην ΕΕ, απάντησε ότι «Αν κάτι καλύτερο σημαίνει χαμηλότερα, όχι», ενώ τόνισε ότι οι πιθανότητες για εμπορική συμφωνία με την ΕΕ είναι στο 50-50. Πιθανόν να γνωρίζουμε σε μια ώρα», σημείωσε και τόνισε ότι «η 1η Αυγούστου είναι προθεσμία για όλες τις συμφωνίες εκτός από το χάλυβα και το αλουμίνιο».

«Η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ κλειστή», δήλωσε ακόμη ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε μπροστά στις κάμερες, απαίτησε «δικαιοσύνη», υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία βρίσκει σε 3 με 4 σημεία, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε από τη μεριά της ότι οι πιθανότητες για μια εμπορική συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι 50-50, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα βασίζεται στην ισότητα και στην επανεξισορρόπηση.

Πριν από τη συνάντησή της με τον Τραμπ στη Σκωτία, η φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ «σκληρό διαπραγματευτή» και είπε ότι αν καταλήξουν σε συμφωνία, θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που θα έχουν συνάψει ποτέ. «Προσδοκώ με μεγάλη ανυπομονησία τις συζητήσεις με τον Τραμπ».