Οδηγός-Διακοπές 2025: Απλές συμβουλές για να μην πληρώσετε τη χωριάτικη… 20 ευρώ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η καταγγελία τουρίστριας για το γεγονός ότι πλήρωσε σχεδόν 20 ευρώ για μία χωριάτικη σαλάτα στην Πάρο έκανε το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες. Ίσως όχι άδικα θα έλεγε κανείς αφού η τιμή ήταν πράγματι εξωφρενική. Αλλωστε τα πολλά τελευταία χρόνια έχουμε έρθει σχεδόν όλοι αντιμέτωποι με κρούσματα ακραίας ακρίβειας το καλοκαίρι στα δημοφιλή νησιά της χώρας.
Το ερώτημα που προφανώς προκύπτει είναι αν υπάρχουν τρόποι με την εφαρμογή των οποίων μπορούμε να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές και να απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες ταβερνών και εστιατορίων στις διακοπές μας χωρίς να φλερτάρουμε με το εγκεφαλικό κάθε φορά που ανοίγουμε τον τιμοκατάλογο ή πληρώνουμε.
Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι θετική αλλά προϋποθέτει μελέτη, προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων και λίγη…τύχη. Τώρα, αν αγανακτείτε με τη σκέψη ότι θα πρέπει και στις διακοπές να κάνετε υπολογισμούς και έρευνα αγοράς, σας καλούμε να εξετάσετε το εξής: Προτιμάτε να σας κλέβουν;
Επειδή υποψιαζόμαστε ότι απαντήσατε αρνητικά, συνεχίζουμε και καταγράφουμε ενδιαφέρουσες μεθόδους από “παλιούς” στον τουρισμό που μπορεί να σας γλιτώσουν από το να δώσετε μία μικρή περιουσία για να φάτε.
Εν αρχή είναι οι διαδικτυακές πλατφόρμες. Εργαλεία όπως το κλασικό πια Tripadvisor κάνουν καλή και αποτελεσματική δουλειά αφού πλέον διαθέτουν εμπειρία και τσεκαρισμένο know how. Oι πλατφόρμες του είδους προσφέρουν ενημερωμένες λίστες με ταβέρνες και εστιατόρια με βάση την κατηγορία “φθηνό φαγητό” για κάθε νησί. Εκεί μπορείτε να διαβάσετε κριτικές, να συγκρίνετε τιμές και να εντοπίσετε τα πιο δημοφιλή οικονομικά στέκια. Το ίδιο βέβαια ισχύει και τα ακριβά αν το πορτοφόλι σας το αντέχει.
Μία λεπτομέρεια που πολλές φορές παραβλέπουμε και η οποία μπορεί να βοηθήσει είναι η εξής: Εμπιστευτείτε τη γνώμη των κατοίκων. Ρωτήστε τους ντόπιους. Ίσως γνωρίζουν πράγματα που ούτε καν τα διανοήστε. Συνήθως οι γηγενείς γνωρίζουν τα «κρυφά διαμάντια» του νησιού, δηλαδή τα οικογενειακά μαγαζιά ή τους μεζέδες που δεν διαφημίζονται πολύ και συχνά προσφέρουν αυθεντικό, σπιτικό φαγητό σε φιλικές τιμές. Ειδικά αν μιλάμε για τα χωριά των νησιών, αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα.
Παράλληλα, υπάρχει και ο χρυσός κανόνας, γνωστός μεν αλλά καμία φορά αγνοείται. Τα εστιατόρια σε πολύ “καυτά” hotspots είναι ακριβά, ακόμα και αυτά που δεν τα πιάνει το μάτι σας. Αν κινηθείτε λίγο πιο μακριά από το κέντρο, είναι πιο πιθανό να βρείτε φθηνότερες επιλογές. Όπως είπαμε και παραπάνω, το πράγμα χρειάζεται μελέτη και υπολογισμούς.
Για να αποφύγετε, επίσης, τα εμφράγματα (και τις περιττές εντάσεις θα έλεγε κανείς, μην ξεχνάτε ότι κάνετε διακοπές) καλό είναι να ελέγξετε το μενού ΠΡΙΝ καθίσετε. Οι περισσότερες ταβέρνες αναρτούν το μενού τους απ’ έξω. Έτσι μπορείτε να συγκρίνετε τιμές και να βρείτε πιάτα ημέρας ή μενού για πολλά άτομα. Οι ξένοι τουρίστες το κάνουν κατά κόρον αυτό και ζημιωμένοι δεν βγαίνουν.
Στην προσπάθειά σας μπορούν να σας βοηθήσουν και τα social media (αλλοίμονο, στο 2025 ζούμε). Facebook groups ή ταξιδιωτικά φόρουμ συγκεντρώνουν επικαιροποιημένες πληροφορίες για value-for-money φαγητό από ταξιδιώτες και μόνιμους κατοίκους. Τσεκάρετέ τα πριν αναχωρήσετε και αποθηκεύστε τα, μπορεί να δώσουν λύσεις που δεν φαντάζεστε.
Για το τέλος, να θυμάστε και αυτό: Οικονομικές επιλογές εντοπίζονται συχνότερα σε μικρότερα ή λιγότερο τουριστικά νησιά όπως το Αγκίστρι, η Θάσος, η Κύθνος, η Σαμοθράκη, η Λέρος κ.ά., αλλά και σε συνοικίες εκτός των κεντρικών λιμανιών στα μεγαλύτερα νησιά.
Bonus, ιδιαίτερα για τα κυκλαδονήσια: Σε τοπικές γιορτές ή πανηγύρια του εκάστοτε νησιού, το φαγητό (συνήθως χορταστικό και παραδοσιακό) διατίθεται σε πολύ φθηνές τιμές ή και δωρεάν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό είναι το πανηγύρι που γίνεται το 15αύγουστο στην Παναγία της Απειράνθου στη Νάξο. Συνδυάστε ένα πολιτιστικό δρώμενο και μία εμπειρία ζωής με το φαγητό σας και χαμένοι δεν θα βγείτε.