Βουλή: Ψηφίστηκε η αναστολή αιτήσεων ασύλου-Πλεύρης: “Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες”-Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ψηφίστηκε η τροπολογία αναστολής εξέτασης των αιτήσεων ασύλου για το μεταναστευτικό μετά τις αυξημένες ροές από τη Λιβύη. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, “παρών” ΠΑΣΟΚ και ΝΙΚΗ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ)καταψήφισαν. Ειδικότερα ψήφισαν 293 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 177, κατά 74 και “παρών” 42 βουλευτές.
Νωρίτερα υπήρξε νέα αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για αντισυνταγματικότητα που είχε καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας. Το ΠΑΣΟΚ στήριξε το αίτημα αντισυνταγματικότητας αν και ψήφισε «Παρών» στην τροπολογία.
Στη ρύθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προβλέπεται η προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική. Τα πρόσωπα αυτά επιστρέφονται αμέσως, χωρίς να γίνεται καταγραφή τους, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους.
Τη σταθερή βούληση της κυβέρνησης να αποτρέψει την εισβολή παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη και τα παράλια της βόρειας Αφρικής υπογράμμισε ο κ. Θάνος Πλεύρης, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν στηρίζουν την τροπολογία για την αναστολή παροχής ασύλου.
«Μόνο χθες από τα 507 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα οι 495 ήταν άντρες και 16 γυναίκες. Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες. Έχουμε σύνορα, έχουμε επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.
Ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε παράλληλα και το ΠΑΣΟΚ για υποκριτική στάση, σημειώνοντας πως αν και οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η τροπολογία παραβιάζει το Σύνταγμα, ετοιμάζονται να ψηφίσουν «παρών».
«Το 2024 από τα παράλια της βόρειας Αφρικής ήρθαν στη χώρα μας περίπου 4 χιλιάδες μετανάστες. Τους πρώτους επτά μήνες του 2025 ο αριθμός διπλασιάστηκε. Το τελευταίο διάστημα έχουμε πάνω από χίλια άτομα την ημέρα», ανέφερε σε άλλο σημείο για να επισημάνει τα χαρακτηριστικά «εισβολής» που έχει πάρει το φαινόμενο, ενώ απευθυνόμενος σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ είπε: «Η Αριστερά στο σύνολό της μας λέει ότι όποιος έρχεται πρέπει να καταγραφεί και να πάρει άσυλο. Περιμένουν στις ακτές της Λιβύης 3 εκατ. κόσμος. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;».
Ειδικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτυρήθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου να επανεξετάσει το σύνολο των επιδομάτων που λαμβάνουν οι μετανάστες, είπε: «Μην ανησυχείτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν θα κάνουμε Μόρια. Τέτοιες συνθήκες ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 μας αφήσατε 229 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Σήμερα οι εκκρεμότητες είναι μόλις 29 χιλιάδες».
Ως προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση αλλά με σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης ασύλου και απέλασης όσων δεν το δικαιούνται, είπε: «Αυτό που προτείνετε στην ουσία τους παρέχει τη δυνατότητα να διακινούνται ελεύθεροι στην Ελλάδα για τουλάχιστον 6 μήνες. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιγράφει απλή καταγραφή, αίτηση ασύλου και ελεύθερη διακίνηση εντός της Ελλάδας. Εμείς τι λέμε: κάνουμε αναστολή της κατάθεσης αίτησης ασύλου και ενεργοποίηση της άμεσης επιστροφής. Όμως δεν είναι εύκολη διαδικασία οι επιστροφές. Ωστόσο, εμείς δεν πρόκειται να στείλουμε σήμα προς όσους περιμένουν στη Λιβύη “ελάτε στην Κρήτη να σας φιλοξενήσουμε στις δομές μας, να κάνετε αίτηση ασύλου και μετά να κάνετε βόλτες στην Ελλάδα”».
Τέλος, ο κ. Πλεύρης σχολίασε την επιλογή του ΚΚΕ να μιλήσει για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης. «Μου έκανε εντύπωση. Μας είπε το ΚΚΕ για παραβίαση Σύμβασης Γενεύης. Η Σύμβαση της Γενεύης έγινε για να προστατεύει τον κόσμο που έφευγε από τη Σοβιετική Ένωση, ήθελαν να την κοπανήσουν. Μου προκαλεί εντύπωση που το επικαλείται το ΚΚΕ».
Κωνσταντοπούλου: Αντισυνταγματική, ρατσιστική, απάνθρωπη και απολίτιστη
“Αντισυνταγματική, ρατσιστική, απάνθρωπη και απολίτιστη” χαρακτήρισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η υποβολή χορήγησης ασύλου για τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική και τα οποία επιστρέφονται χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής.
Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το κόμμα της για τη ρύθμιση και ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων την απόκρουσή της, τονίζοντας ότι πρόκειται για μελανό στίγμα στη Δημοκρατία, στην ευρωπαϊκή ιστορία και σε όλη τη διαδρομή της ανθρωπότητας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αμάχων και των θυμάτων, τη θωράκιση των προσφύγων και την στερέωση του σύγχρονου πολιτισμού.
“Είναι μια τροπολογία απολίτιστη που θα θέσει τη χώρα εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης”, ανέφερε και επικαλέστηκε έκκληση επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές να απορρίψουν την τροπολογία, “η οποία θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων σε χώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες, καθώς και άλλα διεθνή κείμενα, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και Χάρτες Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ”.
“Ο επίτροπος μιλάει δηλαδή για κίνδυνο αν εφαρμοστούν τα μέτρα για τις φυλακίσεις που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί οδηγείτε τη χώρα”, πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα.
Υποστηρίζοντας ως προς το νομικό σκέλος την ένσταση της αντισυνταγματικότητας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επικαλέστηκε το άρθρο 74 του Συντάγματος, κατά το οποίο καμία τροπολογία, άσχετη από το νομοσχέδιο που συζητείται, δεν εισάγεται. Επίσης, σημείωσε ότι κατά το άρθρο 2 του Συντάγματος η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και η κυβέρνηση με αυτήν την τροπολογία θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
Σχετικά με το άρθρο 5 του Συντάγματος, κατά το οποίο όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια με οποιοδήποτε τρόπο απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικότητας και η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι γίνεται διάκριση και μάλιστα γίνεται στόχευση των ανθρώπων που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική, δηλαδή των προσφύγων που υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και από τις λιβυκές Αρχές.
Ακόμη, επεσήμανε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 6,7,8 και 20, 21 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι κανείς δεν συλλαμβάνεται χωρίς νόμιμη διαδικασία και δικαστική εγγύηση, αλλά και ότι απαγορεύονται τα βασανιστήρια ή η άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αυτή η μεταχείριση που επιφυλλάσσει αυτή η ρύθμιση. “Παραβιάζετε το δικαίωμα στον φυσικό δικαστή και το δικαίωμα στη δικαστική προσφυγή, το δικαίωμα στην ακρόαση. Τους ανθρώπους αυτούς τους καθιστάτε αόρατους και εντελώς απροστάτευτους. Παραβιάζετε το δικαίωμα στην οικογένεια και στη μητρότητα αλλά και την παιδική ηλικία. Παραβιάζετε το δικαίωμα στο άσυλο, που υφίσταται στην Ελλάδα από την εποχή των τραγωδών μας”, υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Τέλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έφερε στη Βουλή την τροπολογία χωρίς σχετική ενημέρωση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “κι αυτό είναι ντροπή”.
Ο κ. Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε αρχικά ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή» για να προσθέσει στη συνέχεια πως «η τροπολογία εξυπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες. Κάνει μια τρύπα στο νερό. Εισάγει ακροδεξιά ρητορική για να αλλάξετε την ατζέντα».
Για επικοινωνιακού χαρακτήρα ρύθμιση έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, αν και σημείωσε ότι το κόμμα του θα την υπερψηφίσει.
Η κυρία Πέτη Πέρκα της Νέας Αριστεράς μίλησε για «κραυγαλέα οπισθοδρόμηση και κατάφωρη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Κρήτη δεν χρειάζεται νέες Αμυγδαλέζες αλλά θεσμούς ένταξης, δομές φιλοξενίας, ανθρωπιά και δικαιοσύνη».
Από το ΚΚΕ η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε πως «η τροπολογία είναι σκληρή, άγρια, ντροπιαστική και ρατσιστική που παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης», ενώ ο κ. Γιώργος Ψυχογιός από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Φτάσαμε μετά από χρόνια να ακούσουμε τα ντροπιαστικά που είπε ο Πλεύρης. Θεσμικός ρατσισμός η τροπολογία».