Διαφοροποίηση Δούκα από το “παρών” του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία Πλεύρη
Ως γνωστόν, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, καταψηφίζουν την κυβερνητική τροπολογία για την αναστολή του ασύλου, χαρακτηρίζοντάς την ντροπιαστική για την Ελλάδα. Αμήχανο «παρών» είχαμε ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ, προσεγγίζοντας την παράδοση του 2020, όταν είχε δώσει θετική ψήφο σε ανάλογες ρυθμίσεις διάρκειας ενός μηνός για τα γεγονότα στον Έβρο. Ως εκ τούτου η διαφοροποίηση του δημάρχου Αθηναίων και μέλους του Πολιτικού Κέντρου ήταν αρκετά ηχηρή.
Όταν ρωτήθηκε στην εκπομπή “Πίσω από τις γραμμές” του Action24, αν συμφωνεί με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει «παρών», τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να καταψηφιστεί η τροπολογία.
Ο δήμαρχος και μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να απαντήσει ευθέως εάν η απόφαση συζητήθηκε στα όργανα του κόμματος.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της άποψης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει εκφράσει ενστάσεις για την επιχειρηματολογία που συνοδεύει την τροπολογία Πλεύρη.
Αναφορικά με τα κλειστά κέντρα κράτησης, ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πληρούνται οι προδιαγραφές αξιοπρέπειας, προσθέτοντας πως η συνολική προσέγγιση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από ακραίες θέσεις.
«Οι αναφορές για ”εισβολή” είναι υπερβολικές», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε εκφράσει την πρόθεση του κόμματος να μη στηρίξει την τροπολογία, χαρακτηρίζοντάς την «επικοινωνιακό παιχνίδι».
Ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, υποστήριξε πως η προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από το καθεστώς του Χαφτάρ διαφέρει ουσιωδώς από όσα συνέβησαν στον Έβρο το 2020. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Θα ψηφίσουμε ”παρών”, καθώς η τροπολογία δεν επιλύει τα προβλήματα».