Μαξίμου: Διπλό μέτωπο συσπείρωσης με μεταναστευτικό και ρητορική “αντιΣΥΡΙΖΑ” 

 Μαξίμου: Διπλό μέτωπο συσπείρωσης με μεταναστευτικό και ρητορική “αντιΣΥΡΙΖΑ” 

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε αμφίπλευρη συσπείρωση, στα δεξιά μέσω αυστηροποίησης της πολιτικής της στο μεταναστευτικό και στο κέντρο δια της αναβίωσης ρητορικής αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου με σημείο αναφοράς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξη Τσίπρα, προσβλέπει η κυβέρνηση μετά το “φρένο” στην πορεία δημοσκοπικής ανάκαμψης της ΝΔ που έχει βάλει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο παραμένει πάντως στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εν αναμονή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική και της στάσης που θα τηρήσει τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία.

Όσον αφορά τον συναγερμό για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την Ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη, βασικό μήνυμα που επιχειρεί να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου μέσω της νομοθετικής ρύθμισης για την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα, είναι αυτό της αποφασιστικότητας πως “η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει”.

Χθές το πρωί αποφασίστηκε μάλιστα να βγει μπροστά στο ζήτημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ο ίδιος από το βήμα της Βουλής τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην μεσημεριανή κυβερνητική σύσκεψη. Και το κυβερνητικό μήνυμα είναι  πως “όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται”.

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για μία απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται μάλιστα ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία που είχε χρησιμοποιήσει η χώρα μας όταν “επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020”.

Οι συνειρμοί με την περίοδο εκείνη είναι σαφές ότι εξυπηρετούν το κυβερνητικό αφήγημα όχι μόνο σε ότι αφορά την αυστηροποίηση του πλαισίου, αλλά και  την αποτελεσματικότητα στην διαχείριση του μεταναστευτικού. Και αυτό φυσικά  σε διαρκή αντιδιαστολή με τις εικόνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με το βλέμμα στραμμένο (και) στο δεξιό ακροατήριο όπου εξακολουθούν να καταγράφονται οι σημαντικότερες διαρροές της ΝΔ.

Η αποτελεσματικότητα  των χθεσινών αποφάσεων θα κριθεί βέβαια στην πράξη και από το κατά πόσο θα συμβάλουν αυτές στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου και σύνθετου προβλήματος, που έχει σαφή ευρωπαϊκή διάσταση, αλλά “καίει” πρωτίστως την Ελλάδα, καθώς σε αυτήν κατευθύνονται οι  μεταναστευτικής ροές από την Ανατολική Λιβύη.

Το μήνυμα μάλιστα της Αθήνας και μετά το φιάσκο της επίσκεψης της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Βεγγάζη, παραμένει πως οι συζητήσεις μας με την Λιβύη, τόσο με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του δυτικού τμήματος όσο και με την κυβέρνηση του ανατολικού τμήματος, εξακολουθούν και συνεχίζονται.

Η κυβέρνηση δέχεται πάντως κριτική για μη έγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που εδώ και μήνες διαφαινόταν και μάλιστα και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει αναφορά σε “κάποια ζητήματα που έχουμε με ροές από την Λιβύη” κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Μαίου όπου είχε συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις επιστροφές. 

Εάν το μεταναστευτικό είναι το πεδίο για να απευθυνθεί το Μέγαρο Μαξίμου στο δεξιό ακροατήριο, η περίοδος του πρώτου εξαμήνου 2015, το δημοψήφισμα και το… rebranding του Αλέξη Τσίπρα συνιστούν  βάση για μία γαλάζια επιχειρηματολογία με αποδέκτες τους ψηφοφόρους του κέντρου.

  • Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να απαντήσει και ο ίδιος από το βήμα της Βουλής στον κ. Τσίπρα δεν εξέπληξε, καθώς έχει διαφανεί εδώ και καιρό πως η αυξανόμενη πολιτική κινητικότητα του πρώην πρωθυπουργού, δεν θα μένει ασχολίαστη από το Μαξίμου

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε στην διάρκεια περιοδείας του για “κάποιους που  επανεμφανίστηκαν τελευταία στον δημόσιο διάλογο προσπαθώντας να ξαναγράψουν την ιστορία και να κάνουν το άσπρο μαύρο, αλλά διάλεξαν λάθος στιγμή».

Ούτε φυσικά από την 2η Διεθνή Διάσκεψη για την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη που οργάνωσε  το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας, όταν, σχολιάζοντας όσα είχε πει τότε ο πρώην πρωθυπουργός, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυε πως “ο κ. Τσίπρας έχει κάθε δικαίωμα και να εμφανίζεται και να ξαναεμφανίζεται και να κάνει και κόμμα και να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά το γεγονός ότι επιστρέφει κάποιος, δεν σημαίνει ότι επιστρέφει με άλλη ταυτότητα ή με άλλα χαρακτηριστικά. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει ό,τι έχει συμβεί».

Αλλά και μετά την χθεσινή αντιπαράθεση που ξεκίνησε από τις αναφορές Μητσοτάκη στην Βουλή και συνεχίστηκε με την απάντηση Τσίπρα και την ανταπάντηση Μαρινάκη, κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως “όσα νέα λογότυπα και αν σχεδιάσουν και όσα ονόματα κι αν του αλλάξουν: ως πρωθυπουργός πήγε πίσω την πατρίδα του, ως αρχηγός καταδικάστηκε πέντε φορές στις εκλογές και ως απλός βουλευτής έχει μηδενική κοινοβουλευτική δραστηριότητα”.

Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει και η… πρόκληση του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τον Αλέξη Τσίπρα: “Αντί να ψελλίζει δικαιολογίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ας κάνει την πρώτη του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις εκλογές του 2023, για να απευθυνθεί, τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στους πρώην «συντρόφους» του, που πριν από 10 χρόνια έπαιζαν μαζί τη χώρα στα ζάρια και τώρα του επιτίθενται”.