Δεύτερη ανάγνωση της σκληρής κόντρας Μητσοτάκη-Τσίπρα- Οι στρατηγικές και οι επιδράσεις

 Δεύτερη ανάγνωση της σκληρής κόντρας Μητσοτάκη-Τσίπρα- Οι στρατηγικές και οι επιδράσεις

Η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 2015 φαίνεται πως ενεργοποίησε αντανακλαστικά, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά, με έντονο προσωπικό και θεσμικό ύφος, στην επίθεση που του εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η έντονη αντιπαράθεση, που λειτούργησε ως déjà vu, ήρθε σε μια χρονική συγκυρία που ήδη χαρακτηρίζεται από ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Η σκλήρυνση του λόγου και από τις δύο πλευρές σηματοδοτεί μια νέα φάση της πολιτικής αντιπαράθεσης, που δεν αφορά μόνο το παρελθόν του 2015, αλλά, όπως φαίνεται, και την παρούσα και μελλοντική πορεία της χώρας.

Τσίπρας – Μητσοτάκης: Η πολιτική σύγκρουση που φουντώνει ξανά

Σε μία από τις πιο άμεσες και επιθετικές τοποθετήσεις του από τότε που αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί να “ξεπλυθεί από τον ολέθριο ρόλο του” εκείνη την περίοδο.

«Να ξεπλυθεί ζητάει όποιος είναι λερωμένος. Εγώ, πάντως, δεν είμαι σίγουρα. Μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τον εαυτό του;», σχολίασε στην αιχμηρή ανάρτησή του.

Η έντονη προσωποποίηση της σύγκρουσης και ο χρόνος που αφιέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές: δεν τον αντιμετώπισε απλώς ως έναν πρώην πρωθυπουργό, αλλά ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε  εκ νέου σε βασικό πολιτικό του αντίπαλο.

Η αντεπίθεση Τσίπρα

Η τόσο άμεση και σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι σύνηθες φαινόμενο για τον πρώην πρωθυπουργό το τελευταίο διάστημα.

Στη δημόσια παρέμβασή του, σχολίασε με δεικτικό τόνο την προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως θύμα ισχυρών συμφερόντων, λέγοντας: «Σήμερα στη Βουλή ακούσαμε από τα χείλη του πρωθυπουργού το συντομότερο ανέκδοτο: ότι τον πολεμάνε τα συμφέροντα. Θα ήταν πολύ αστείο όλο αυτό, αν δεν ήταν κωμικοτραγικό».    

«Μετά την ύβρη, η Νέμεσις»: Ο Αλ. Τσίπρας απαντά στο Μέγαρο Μαξίμου

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το έργο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για διαχειριστική αποτυχία.

Υπενθύμισε τα δεδομένα που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2019: «Πριν από έξι χρόνια παρέλαβε μια χώρα έξω από τα μνημόνια της χρεοκοπίας, με 37 δισ. ευρώ “μαξιλάρι” στα δημόσια ταμεία, με ρυθμισμένο το δυσβάσταχτο χρέος της και αποκατεστημένη τη διεθνή της αξιοπιστία. Και κατάφερε σήμερα, παρά τον πακτωλό των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διαχειρίστηκε, να την μετατρέψει εκ νέου σε μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

Εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι  το μοναδικό σημείο επαφής με την Ευρώπη πλέον είναι οι έρευνες και τα σκάνδαλα. Καταλήγοντας με νόημα σχολίασε: «Μετά την ύβρη έρχεται η Νέμεσις για τον Κ. Μητσοτάκη».

ΣΥΡΙΖΑ: Αναδιάταξη και εκλογική εγρήγορση»

Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να επιχειρεί πλήρη αναδιάταξη και επανεκκίνηση της πολιτικής της πορείας. Το πολιτικό σήμα για τη «νέα πίστα» εξέπεμψε ο Σωκράτης Φάμελλος από την έδρα της Γερουσίας, τονίζοντας: «Μπαίνουμε σε περίοδο ανακατατάξεων και οφείλουμε να θέσουμε το κόμμα και την ΚΟ σε εκλογική εγρήγορση».

Παράλληλα, σημείωσε με νόημα ότι η εικόνα ενότητας που αναδείχθηκε από το συνέδριο διέψευσε όσους «περίμεναν – για να μην πω ήλπιζαν – σε διχασμό, συγκρούσεις, σ’ ένα σχέδιο διάλυσης».

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεβάζει τους τόνους 

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον πρόεδρο του κόμματος, να εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.

«Έκλεψαν τις επιδοτήσεις των αγροτών για να κάνουν πάρτι οι “γαλάζιες ακρίδες” με συνδαιτυμόνες τον “φραπέ” και τον χασάπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκάνδαλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. Δεν χωρεί κανένας συμψηφισμός, καμιά συσκότιση. Έτσι κλάπηκαν τα λεφτά του ελληνικού λαού και της ελληνικής υπαίθρου».

«Μοναχική» πορεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πρότασή του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στελέχη του διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να απευθύνουν πρόσκληση σε ανεξάρτητους βουλευτές ή εκπροσώπους άλλων κομμάτων για την υπογραφή της πρότασης.

Μάλιστα κύκλοι της Κουμουνδούρου ασκούν σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και την Νέα Αριστερά, που υπό διαφορετικό πρίσμα, κλείνουν την πόρτα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Καθιστούν  σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι στο παρελθόν είχε απευθύνει προσκλήσεις σε άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου, θεωρεί πλέον πως αυτές «οι καλές προθέσεις τελείωσαν» και δηλώνει έτοιμος να πορευθεί μόνος του στο πολιτικό πεδίο, διεκδικώντας με όρους ηγεμονίας τη θέση του βασικού αντιπάλου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταρρέει και από τα σκάνδαλα και από την αδυναμία της κοινωνίας να τα βγάλει πέρα».  Στη συνεδρίαση έγινε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, αλλά και στην ανάγκη υπεράσπισης της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών του 2015.