Αναφορές πως ο Έλληνας φρουρός του “Eternity C” απήχθη από τους Χούθι (vid)
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του φορτηγού πλοίου “Eternity C”, το οποίο βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα έπειτα από καταστροφική επίθεση των ανταρτών Χούθι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Έλληνας ένοπλος φρουρός του πλοίου φέρεται να κρατείται αιχμάλωτος, μαζί με τον Φιλιππινέζο πλοίαρχο και ενδεχομένως άλλα μέλη του πληρώματος, ενώ 15 ναυτικοί εξακολουθούν να αγνοούνται.
Οι Χούθι ανέλαβαν επισήμως την ευθύνη για την επίθεση, την οποία χαρακτήρισαν «πράξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr, ο Έλληνας φρουρός ήταν ο τελευταίος που εγκατέλειψε το πλοίο, μαζί με τον πλοίαρχο, όταν το “Eternity C” είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από μαρτυρίες των έξι διασωθέντων, οι οποίοι περισυνελέγησαν από την ευρωπαϊκή αποστολή που δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Συγκίνηση προκαλεί το γεγονός ότι στην ομάδα εντοπισμού και διάσωσης της βρετανικής εταιρείας ασφάλειας συμμετέχει και ο αδελφός του Έλληνα φρουρού, ο οποίος επιχειρεί με κίνδυνο της ζωής του να βρει τον αδερφό του και τα υπόλοιπα αγνοούμενα μέλη του πληρώματος.
Το Πολεμικό Ναυτικό των Χούθι, με ανακοίνωση του στρατιωτικού εκπροσώπου τους, ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε για τη διάσωση και παροχή ιατρικής φροντίδας σε ναυτικούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε «ασφαλή τοποθεσία». Ωστόσο, παραμένει άγνωστο ποιοι κρατούνται και πόσοι είναι οι όμηροι.
Η επίθεση σημειώθηκε τη Δευτέρα, περίπου 50 ναυτικά μίλια από το λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, με το “Eternity C” να δέχεται σφοδρά πυρά, πλωτά drones και επίθεση από ενόπλους σε ταχύπλοα. Από τα 25 μέλη του πληρώματος, τέσσερις ναυτικοί σκοτώθηκαν, έξι διασώθηκαν, ενώ 15 αγνοούνται.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη επίθεση των Χούθι μέσα σε 24 ώρες κατά πλοίων ελληνικών συμφερόντων, καθώς είχε προηγηθεί το χτύπημα στο “Magic Seas”.
Σύμφωνα με πηγές, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διεργασίες για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χούθι, με κύριο στόχο την ασφαλή απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
Το “Eternity C” δέχτηκε την πρώτη επίθεση το απόγευμα της Δευτέρας με θαλάσσια drones και ρουκέτες, ενώ επαναλήφθηκε το βράδυ της Τρίτης. Οι σωστικές λέμβοι είχαν ήδη καταστραφεί, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να αναγκαστεί να πέσει στη θάλασσα για να σωθεί.