Τέξας: Στους 82 οι νεκροί, ανάμεσά τους 28 παιδιά-Συγκλονιστικό βίντεο

 Τέξας: Στους 82 οι νεκροί, ανάμεσά τους 28 παιδιά-Συγκλονιστικό βίντεο

Ένα συγκλονιστικό βίντεο από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας δείχνει πώς μέσα σε μόλις 30 λεπτά τα νερά του ποταμού Λάνο, στην περιοχή Κίνγκσλαντ, φούσκωσαν απότομα και με τρομακτική ορμή, πλημμυρίζοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 κόστισαν τη ζωή σε 82 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 28 παιδιά.

Το βίντεο αποτυπώνει τη δραματική αύξηση της στάθμης του νερού και την ταχύτητα με την οποία η περιοχή μετατράπηκε σε ποτάμι, προκαλώντας σοκ και θλίψη.

Μέσα σε μόλις 30 λεπτά, τα ορμητικά νερά εισχώρησαν ανεξέλεγκτα, παρασύροντας στο πέρασμά τους σπίτια, δρόμους και καταστρέφοντας τις νότιες συνοικίες της πόλης, που βρέθηκαν κάτω από το νερό.

Οι νεκροί από τις πλημμύρες οι οποίες έπληξαν την πολιτεία Τέξας έχουν φτάσει τους 82, ανάμεσά τους και 28 παιδιά – και είναι σχεδόν σίγουρο πως ο απολογισμός θα συνεχίσει να γίνεται ακόμα πιο βαρύς, με τις ελπίδες να εντοπιστούν κάπου δέκα παιδιά, τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται, να σβήνουν.

«Θα δούμε τον απολογισμό να ανεβαίνει σήμερα και αύριο», όσο εντοπίζονται κι άλλα πτώματα θυμάτων, προειδοποίησε ο διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας στο Τέξας, ο Φρίμαν Μάρτιν.

Οι ξαφνικές πλημμύρες προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας νωρίς το πρωί της Παρασκευής, που ανέβασαν το επίπεδο του ποταμού πλάι στον οποίο βρισκόταν η κατασκήνωση για κορίτσια κατά οκτώ μέτρα μέσα σε 45 λεπτά. Η κατακρήμνιση έφθασε τα 300 χιλιοστά ανά ώρα, το ένα τρίτο της ετήσιας βροχόπτωσης κατά κανόνα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έστειλε επιτόπου την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας της κυβέρνησής του, την Κρίστι Νόεμ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με την οποία κηρύχθηκε καταστροφή, ώστε να προσφερθούν στο Τέξας πόροι του ομοσπονδιακού κράτους.

Ελικόπτερα και drones συμμετέχουν στις έρευνες, ενώ η Εθνοφρουρά και η ακτοφυλακή πήγαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις που επιχειρούσαν.

Ο πάπας Λέων 14ος εξέφρασε χθες τα «ειλικρινή συλλυπητήριά του σε όλες τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, ειδικά τα κορίτσια τους».

Η προειδοποίηση για πλημμύρες ίσχυε ως τις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας).

Οι ξαφνικές πλημμύρες, που προκαλούν καταρρακτώδεις βροχές σε αποξηραμένο έδαφος που δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Όμως, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή κάνει πιο συχνά και έντονα φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι καύσωνες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε πως θα πάει «πιθανόν» επιτόπου την Παρασκευή. «Αυτή είναι καταστροφή που είχαμε να δούμε 100 χρόνια και είναι φρικτό να βλέπεις τι έγινε», είπε σε δημοσιογράφους στο Νιού Τζέρζι, προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξάλλου απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στις περικοπές χρηματοδότησης και προσωπικού στην εθνική μετεωρολογική υπηρεσία και τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό. «Δεν το πιστεύω», απάντησε ερωτηθείς εάν θεωρεί πως θα είχε αξία η επαναπρόσληψη μέρους του προσωπικού που απολύθηκε.

Κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν το σαββατοκύριακο πως δεν υπήρξαν επαρκείς προειδοποιήσεις για τους κινδύνους πλημμυρών.

Μόνο η κομητεία Κερ, που υπέστη το πιο βαρύ χτύπημα, θρηνεί 68 νεκρούς, «40 ενήλικους και 28 παιδιά», είπε ο Λάρι Λίθα, ο σερίφης της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ανάμεσα στα περίπου 750 παιδιά που συμμετείχαν σε κατασκήνωση θηλέων που οργάνωσε χριστιανική συλλογικότητα πλάι σε ποτάμι δέκα κορίτσια συνεχίζουν να αγνοούνται, όπως και επιτηρητής, διευκρίνισε ο σερίφης Λίθα.

Στα θύματα σε αυτή την κομητεία προστίθενται 10 θάνατοι που καταμετρήθηκαν σε γειτονικές, ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σε όλη την πολιτεία, σε περιοχές που πλήττονται από τις πλημμύρες, έχουμε ταυτοποιήσει 41 ανθρώπους οι οποίοι αγνοούνται», επισήμανε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανό ο πραγματικός αριθμός να είναι υψηλότερος, διότι είχαν κατασκηνώσει πολλοί παραθεριστές το μακρό σαββατοκύριακο της αμερικανικής εθνικής εορτής.

Σχετικά Άρθρα