Κυβέρνηση-ΟΠΕΚΕΠΕ: Προτεραιότητα η επιστροφή των χρημάτων- Πρώτη σύσκεψη ΑΑΔΕ-Οικονομικής Αστυνομίας
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για επιστροφή των παράνομων επιδοτήσεων που δόθηκαν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ υπογράμμισαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν μέτρα που αλλάζουν τον τρόπο ελέγχου και καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων, αρχής γενομένης από τη μελισσοκομία και τη βιολογική κτηνοτροφία, τομείς στους οποίους –όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας– τα στοιχεία «απέχουν σημαντικά από την πραγματικότητα». Παράλληλα πραγματοποιείται και η πρώτη σύσκεψη της Task Force για το πρακτικό σκέλος της υπόθεσης της επιστροφής των παράνομων καταβληθέντων επιδοτήσεων.
Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαράξει το πλαίσιο δράσης, το οποίο θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες με τη συνδρομή της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας. «Οι αρμόδιες αρχές θα εντοπίσουν τις περιπτώσεις όπου οι επιδοτήσεις δόθηκαν χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια, αλλά η απονομή ποινικών ευθυνών αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης», διευκρίνισε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε πως η αλλαγή σελίδας περνά μέσα από δύο βασικές τομές: την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ενσωμάτωσή του στην ΑΑΔΕ, καθώς και την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. «Δεν αλλάζουμε σελίδα, αλλά κεφάλαιο», είπε χαρακτηριστικά.
Τσιάρας: Βαριές ποινικές ευθύνες για ψευδείς δηλώσεις – Οι έλεγχοι ξεκινούν πριν από τις πληρωμές
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσιάρας τόνισε πως στόχος είναι να διορθωθούν χρόνιες παθογένειες και να αποκατασταθεί η διαφάνεια στο σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων. Όπως ανέφερε, η διαδικασία επιστροφής των παράνομων επιδοτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ πλέον «όποιος δηλώνει ψευδή στοιχεία θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ βαριές ποινικές ευθύνες».
Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ήδη ανακοινωθεί η σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου, η οποία θα εφαρμόσει προβλέψεις τόσο της εθνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στο οπλοστάσιο της πολιτείας περιλαμβάνεται πλέον και το σύστημα monitoring, μέσω δορυφόρου, που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις καλλιέργειες. Παρόλα αυτά, αναγνώρισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, όπως οι ανύπαρκτοι βοσκοτοπικοί και δασικοί χάρτες, λόγω της καθυστέρησης στο Κτηματολόγιο.
Η απόφαση για μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ θεωρείται καθοριστικής σημασίας, καθώς η ΑΑΔΕ, όπως είπε ο κ. Τσιάρας, διαθέτει αποδεδειγμένα αξιόπιστους μηχανισμούς διασταύρωσης και εσωτερικού ελέγχου.
Έρχονται οι πρώτες ρυθμίσεις – Ενεργοποιείται η Οικονομική Αστυνομία
Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η πρώτη νομοθετική ρύθμιση για την υπόθεση, στο πλαίσιο σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, η Οικονομική Αστυνομία, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα διεξάγει ελέγχους για τα ήδη καταβληθέντα ποσά, τόσο από διοικητική όσο και από ποινική σκοπιά.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έπρεπε να κινηθεί ταχύτερα στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και ότι, ειδικά στον αγροτικό κόσμο, έχουν παγιωθεί αντιλήψεις που «σε ακραία τους μορφή» οδήγησαν στις σημερινές αποκαλύψεις. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε άλλες παραιτήσεις, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής άλλων προσώπων στη δικογραφία.
Μαρινάκης: Το απόστημα θα σπάσει – Ξεκάθαρη η διάκριση ποινικής και πολιτικής ευθύνης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως «το απόστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα σπάσει», όπως συνέβη και σε άλλες υποθέσεις, όπως οι παράνομες συνταγογραφήσεις και τα κυκλώματα στις πολεοδομίες.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες παραιτήσεις, διευκρίνισε ότι έγιναν για λόγους πολιτικής τάξης και όχι επειδή υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Για την παραίτηση Βορίδη σημείωσε ότι ήταν προσωπική επιλογή, ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του εκτός κυβερνητικού σχήματος. Όπως είπε, η διάκριση πολιτικής και ποινικής ευθύνης πρέπει να γίνεται σαφής και κατανοητή από όλους.
Όσον αφορά τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, διέψευσε κάθε εμπλοκή του, σημειώνοντας ότι από τις 3.000 σελίδες της δικογραφίας «δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με παράνομες ενέργειες». Αντίθετα, οι συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον εμφανίζουν να αποθαρρύνει οποιαδήποτε παραβατική πρακτική.
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως η ΝΔ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και αναμένει τη στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θα κινηθούμε χωρίς καμία πρόθεση συγκάλυψης, αλλά και χωρίς λογικές πολιτικής δίωξης. Ο φακός της κοινωνίας είναι στραμμένος επάνω μας και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Πρώτη σύσκεψη για τις επιστροφές χρημάτων
Εν τω μεταξύ στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, σε σύσκεψη θα προσπαθήσουν να βρουν τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο τρόπο για την ανάκτηση των καταβληθέντων ποσών που προήλθαν από παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις.
Ουσιαστικά θα γίνουν έρευνες στα ύποπτα ΑΦΜ και στη συνέχεια θα αναλάβει η ΑΑΔΕ τη βεβαίωση προστίμων.
Σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται τα πρόστιμα, τότε οι Αρχές θα προχωρούν σε δέσμευση και κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η διαδικασία θα πάρει πολύ χρόνο, διότι τα ΑΦΜ που πρέπει να ελεγχθούν είναι χιλιάδες.
Το διοικητικό κομμάτι της υπόθεσης αναμένεται να το αναλάβει η ΑΑΔΕ.
Όσον αφορά στο ποινικό σκέλος του σκανδάλου, κάποιες από τις προκαταρκτικές έρευνες είχαν διαταχθεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και κάποιες από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών.
Τα πορίσματα των προκαταρκτικών που παραδίδονταν σε Έλληνες εισαγγελείς και αφορούσαν ευρωπαϊκά κονδύλια διαβιβάζονταν και αυτά στον Ευρωπαίο εισαγγελέα, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει κεντρική και συνολική εικόνα της έκτασης της υπόθεσης.
Η Οικονομική Αστυνομία έχει διεκπεραιώσει αρκετές υποθέσεις από αυτές τις προκαταρκτικές και χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να πραγματοποιήσει συμπληρωματικές έρευνες, όπως για παράδειγμα λήψη ανωμοτί καταθέσεων από πρόσωπα που ήταν ύποπτα για υφαρπαγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ.