Μαξίμου-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ικανοποίηση για καταδίκη τουρκολιβυκού μνημονίου, πρωτοβουλίες για μεταναστευτικές ροές, “αλλαγή” για το Safe

 Μαξίμου-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ικανοποίηση για καταδίκη τουρκολιβυκού μνημονίου, πρωτοβουλίες για μεταναστευτικές ροές, “αλλαγή” για το Safe

Θετική η πρώτη αποτίμηση από την Αθήνα των αποτελεσμάτων των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς θεωρεί ότι επιτεύχθηκαν βασικές επιδιώξεις της χώρας μας όπως να επαναβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή θέση για το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στα Συμπεράσματα στην  συνεργασία της ΕΕ με «ομονοούσες χώρες  που συμμερίζονται τους στόχους μας στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας».

Ικανοποίηση επικρατεί επίσης για την άμεση ευρωπαϊκή ανταπόκριση, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στο ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ως σημαντική επιτυχία της χώρας το γεγονός ότι σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαιώνεται η θέση της ΕΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Είναι θετικό ότι επαναλήφθηκε κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος το παλαιό λεκτικό, το οποίο χαρακτηρίζει ανυπόστατο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας από την πλευρά του πως «είναι σημαντικό ότι γίνεται σε αυτή την συγκυρία, για να στείλουμε ξεκάθαρα ένα μήνυμα προς τη Λιβύη, ότι δεν αποδεχόμαστε, όχι ως Ελλάδα, ως Ευρώπη, κανένα τέτοιο τετελεσμένο».

Ως  επιτυχία θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου και η αποδοχή της ελληνικής πρότασης να συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα αναφορικά με τη συνεργασία της ΕΕ με «ομονοούσες χώρες», ότι αυτές πρέπει να συμμερίζονται τους στόχους της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα μάλιστα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αυτή η «πολύ σημαντική για την Ελλάδα» αλλαγή ήταν η μόνη που έγινε σε σχέση με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως είχαν διαμορφωθεί χθες το πρωί.

«Είναι μια ακόμα κατοχύρωση στο θεσμικό μας «οπλοστάσιο» πια, σε επίπεδο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι χώρες οι οποίες θέλουν να συμμετέχουν σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν μπορούν να έχουν, παραδείγματος χάρη, μια πολύ χαμηλή συμμόρφωση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, στην παρέμβασή του για το ζήτημα αυτό κατά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε τονίσει πως η Ευρώπη οφείλει να λάβει υπόψιν τα στρατηγικά συμφέροντά της και να μην αντιμετωπίσει αυτές τις συνεργασίες ως business as usual, ή απλώς ως μια επιχειρηματική συναλλαγή.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση της άμυνας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε στην ίδια παρέμβαση χρήσιμη την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από μόνη της δεν αρκεί και ότι χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την προώθηση προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Ερωτηθείς κατά την χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου εάν πιστεύει ότι  κάποια στιγμή θα ανοίξει η συζήτηση και για κοινό δανεισμό, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί, λέγοντας πως είναι θετικό το γεγονός ότι και χώρες οι οποίες στο παρελθόν εντάσσονταν στην κατηγορία των «φειδωλών», όπως η Δανία και η Φινλανδία, «αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες δαπάνες στην άμυνα και συμφωνούν με την άποψη ότι αυτές οι δαπάνες ενδεχομένως να πρέπει να χρηματοδοτηθούν και από κάποιο ευρωπαϊκό εργαλείο».

Αναφορικά με το εάν η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τον μηχανισμό δανειοδότησης SAFE, τόνισε πως είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που εξετάζεται κατά πόσον μπορεί να είναι χρήσιμο στη χώρα μας. Σημείωσε πάντως ότι «ενθαρρύνει κοινές προμήθειες μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και αυτό είναι κάτι το οποίο ενδεχομένως να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε».

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, στην κυβέρνηση θεωρούν θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε τον κίνδυνο από την παγίωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την καινούργια μεταναστευτική οδό από την Ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη και φαίνεται να είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Λιβύη που προγραμματίζει στις αρχές Ιουλίου- λίγες ημέρες μετά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη– ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης  μαζί με τους ομολόγους του από Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα. Όπως είπε, ο Επίτροπος Μετανάστευσης θα επισκεφθεί και την Ανατολική και την Δυτική Λιβύη «προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα ότι αυτή η πρακτική δεν μπορεί να συνεχίζεται και να φροντίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εξασφαλίσει την συνεννόηση των λιβυκών αρχών, ώστε να υπάρχει μία πολύ καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων της Λιβύης».

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέτρα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, θα έλεγα ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρώπη, «και καρότο και μαστίγιο», για να το πω λίγο πιο λαϊκά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η καινούργια οδός δεν θα παγιωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας και αυτοτελείς κινήσεις της χώρας μας όπως η αποστολή πλοίων έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε όμως μήνυμα και προς την αιγυπτιακή πλευρά, με αφορμή το γεγονός ότι σημαντικό τμήμα μεταναστών που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη μεταναστευτική οδό είναι  Αιγύπτιοι πολίτες.

«Αυτοί θα έπρεπε να επιστρέφονται αμέσως στην Αίγυπτο και αυτό πρέπει να είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Kαι νομίζω ότι θα μεταφερθεί το μήνυμα και προς την Αίγυπτο, να δέχεται επιστροφές πολιτών της οι οποίοι καταλήγουν τελικά στην Ευρώπη χωρίς να δικαιούνται άσυλο, καθώς η Αίγυπτος θεωρείται ασφαλής χώρα», πρόσθεσε.

Πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε μέρος και στην 4η άτυπη συνάντηση χωρών που έχουν τις ίδιες απόψεις για το μεταναστευτικό, την οποία συνδιοργάνωσαν  η Ολλανδία, η Ιταλία και η Δανία.