ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη Βουλή δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για Βορίδη και Αυγενάκη
Δικογραφία για την τυχόν εμπλοκή δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι διαβιβάζει στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).
Το κλιμάκιο των ελλήνων εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων μετά από την πρόσφατη έφοδο που διενήργησε στα γραφεία και με βάση το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους από τη πολύμηνη,ενδελεχή και κάτω από απόλυτη μυστικότητα έρευνα , φαίνεται ότι… «σκόνταψαν» σε πολιτικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, για τους οποίους οι ευρωπαίοι εισαγγελείς αμελλητί, σύμφωνα με όσα επιτάσσει το Σύνταγμα, έστειλαν το φάκελο με όλα τα στοιχεία τη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Και αυτό, διότι αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων έχει μόνο η Ελληνική Βουλή. Και όπως σημειώνεται σε επίσημη ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας σε αυτή την περίπτωση ακολουθούνται οι διατάξεις του εθνικού δικαίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν οδηγούν στο αδίκημα της απιστίας που φέρεται να τελέστηκε κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων των δύο πρώην υπουργών. Οι εισαγγελείς στο διαβιβαστικό έγγραφό τους ακολουθώντας πιστά τον νόμο δεν προβαίνουν σε καμία αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού ,παρά μόνο διαβιβάζουν το φάκελο στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα με επίκεντρο τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται ,ενώ μέχρι το τέλος του έτους έχουν προσδιοριστεί και συνολικά επτά δίκες στα ελληνικά δικαστήρια.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της EPPO, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει έρευνα σχετικά με ύπαρξη οργανωμένου συστήματος απάτης που αφορά γεωργικά κονδύλια και διαφθορά στην οποία εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι σύμφωνα με το α. 86 του ελληνικού Συντάγματος, άπαξ και στην έρευνα προκύψουν στοιχεία που αφορούν ενδεχόμενα αδικήματα που διαπράχθηκαν από υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν στη συνέχεια αποχώρησαν από τη θέση τους, θα πρέπει ο φάκελος να διαβιβαστεί αμέσως στη Βουλή.
Η EPPO αναφέρει επίσης πως -κατά την άποψή της- αυτή η παράμετρος περιορίζει την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.