Λαζαρίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: “Χρειάζεται κάθαρση – αλλιώς θα προκληθεί κοινωνικός σεισμός”
Για το σκάνδαλο με τις παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο βουλευτής Καβάλας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης.
Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης, ο κ. Λαζαρίδης, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πολιτικά λάθη, κάνοντας παράλληλα λόγο για παθογένειες που πρέπει να ρυθμιστούν αλλά και για ανάγκη να υπάρξει κάθαρση, διαφορετικά, όπως τόνισε, «θα προκληθεί κοινωνικός σεισμός και οι άνθρωποι θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους».
«Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται περί τα 3 δισ. ευρώ ετησίως εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν επιδοτήσεις που πηγαίνουν στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, κ. Τσιάρας, επιχειρούν να υπάρξει κάθαρση. Πρόκειται για παθογένειες του παρελθόντος που όμως, οφείλαμε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξε εκκαθάριση 6000 ΑΦΜ εκ των οποίων τα 5000 ήταν από την Κρήτη και πρόσθεσε πως η χώρα μας θα αναγκαστεί να επιστρέψει χρήματα.
«Υπήρχαν ζητήματα και εντός του Οργανισμού και θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσιάρας, προσπαθεί σε συνεργασία και με τον Επίτροπο Γεωργίας να αντιμετωπίσει τις όποιες παθογένειες.
«Θα πρέπει να δούμε που θα καταλήξει η ευρωπαϊκή εισαγγελία . Προέχει να δοθεί οριστική και αμετάκλητη λύση. Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί», κατέληξε.
Για την κατάσταση στη Γάζα
«Έχουμε ως χώρα μια διαχρονική σχέση με το Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει επιδείξει συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ταυτόχρονα, δέχεται άδικη και αβάσιμη κριτική από την αντιπολίτευση. Ακολουθούμε μια σταθερή και ισορροπημένη πολιτική με στόχο την προστασία των αμάχων και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Προφανώς, δεν εξισώνουμε ανθρώπινες ζωές και δεν παραγνωρίζουμε την ανάγκη για προστασία των παιδιών και των αμάχων, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε αναλάβει ενεργές πρωτοβουλίες όπως η περίθαλψη τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα σε ελληνικά νοσοκομεία.
Επίσης , η χώρα μας καταδίκασε εξ’ αρχής την πρωτοφανή και απρόκλητη επίθεση της Χαμάς η οποία είμαι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν πρέπει να τη συγχέουμε με τον παλαιστινιακό λαό. Εμείς, ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και πλήρη στήριξη όλων των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και της ΕΕ. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν είναι εύκολα επιλύσιμη».