DW: 14 πρόσφυγες επέστρεψαν εθελοντικά στην Ελλάδα-Επικρίσεις για “παραπλανητικές υποσχέσεις”

 DW: 14 πρόσφυγες επέστρεψαν εθελοντικά στην Ελλάδα-Επικρίσεις για “παραπλανητικές υποσχέσεις”

Μόλις 14 πρόσφυγες που είχαν αναγνωριστεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και μετέβησαν στη Γερμανία για να ζητήσουν εκ νέου άσυλο, επέστρεψαν τελικά εθελοντικά στη χώρα πρώτης υποδοχής, στο πλαίσιο ειδικού γερμανικού προγράμματος. Το ρεπορτάζ του Spiegel Online, υπό τον τίτλο «14 πρόσφυγες επέστρεψαν εθελοντικά στην Ελλάδα», που μεταφέρει η DW σημειώνει ότι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο, παρά τις διευκολύνσεις που υπόσχεται.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF), περίπου 100.000 πρόσφυγες που είχαν λάβει καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα, έφτασαν στη Γερμανία την τελευταία πενταετία και κατέθεσαν νέο αίτημα ασύλου. Στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος επιστροφής, η BAMF έχει αποστείλει σχετικές επιστολές σε περίπου 2.000 άτομα, εκ των οποίων μόλις 78 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

metanastes
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η επιστολή της BAMF υπόσχεται οργανωμένη μεταφορά των προσφύγων στην Ελλάδα, προσωρινή διαμονή με πλήρη διατροφή έως και τέσσερις μήνες και, στη συνέχεια, ένταξή τους σε ελληνικό πρόγραμμα προετοιμασίας για την αγορά εργασίας.

«Παλάτια στην άμμο» καταγγέλλει η Pro Asyl

Οι υποσχέσεις αυτές προκαλούν την έντονη αντίδραση της γερμανικής οργάνωσης Pro Asyl, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση Μερτς ότι επιχειρεί να πιέσει πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας «παραπλανητικές πληροφορίες» και ένα «επισφαλές πρόγραμμα στήριξης». Όπως επισημαίνει η ΜΚΟ, το BAMF προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις με ωραιοποιημένες περιγραφές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που επικρατεί για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας στη Λειψία έκρινε νόμιμες τις απελάσεις στην Ελλάδα υγιών, άγαμων, ενήλικων ανδρών με καθεστώς διεθνούς προστασίας. Η απόφαση αυτή θεωρείται πως ανοίγει τον δρόμο για υποχρεωτικές επιστροφές, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο Μερτς στο Λευκό Οίκο: Κομπάρσος στο σόου του Τραμπ;

Σε άλλο σημείο της γερμανικής ειδησεογραφίας, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ασχολείται με την επικείμενη επίσκεψη του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπό τον δηκτικό τίτλο «Κομπάρσος στο ριάλιτι σόου του Τραμπ», η εφημερίδα εκφράζει τον σκεπτικισμό της για το κατά πόσον η επίσκεψη αυτή θα είναι κάτι παραπάνω από μια συμβολική χειρονομία.

Η Handelsblatt υπενθυμίζει πώς ο Τραμπ έχει στο παρελθόν ταπεινώσει δημόσια ηγέτες όπως ο Ζελένσκι ή ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, και αναρωτιέται τι μπορεί να προσφέρει ο Μερτς για να κερδίσει την εύνοια του Αμερικανού προέδρου.

Οι συμβολισμοί, όπως ένα κρασί από τη Ρηνανία-Παλατινάτο –την πατρίδα των προγόνων του Τραμπ– αποκλείονται, καθώς ο Τραμπ δεν πίνει αλκοόλ. Πιο ρεαλιστικό δώρο ίσως είναι μια επίσκεψη σε εργοστάσιο της Rheinmetall, του γερμανικού κολοσσού της αμυντικής βιομηχανίας. Αν όλα αποτύχουν, καταλήγει ειρωνικά η εφημερίδα, ο Μερτς μπορεί να προσφέρει στον Τραμπ ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του βιβλίου του πρώην καγκελάριου Λούντβιχ Έρχαρντ, «Ευημερία για όλους». Δεν πρόκειται βέβαια να το διαβάσει, αλλά τουλάχιστον ίσως το αναφέρει στο Truth Social. Κάτι είναι κι αυτό.