ΕΟΔΥ: Καμία ανάγκη για κλείσιμο σχολείων- Η διαφορά μηνιγγίτιδας και μηνιγγοεγκεφαλίτιδας-Νοσηλεύεται ο μαθητής

 ΕΟΔΥ: Καμία ανάγκη για κλείσιμο σχολείων- Η διαφορά μηνιγγίτιδας και μηνιγγοεγκεφαλίτιδας-Νοσηλεύεται ο μαθητής

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» νοσηλεύεται από το πρωί της Τρίτης, 20 Μαΐου, ένας 18χρονος μαθητής του 6ου ΕΠΑΛ Αθηνών, με συμπτώματα μηνιγγοεγκεφαλίτιδας. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει διερεύνηση των αιτίων της νόσου, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ενδέχεται να έχει ιογενή προέλευση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ήδη παραλάβει τα απαραίτητα δείγματα για αποστολή στο Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, ενώ τα πρώτα εργαστηριακά ευρήματα συνηγορούν υπέρ της διάγνωσης μηνιγγοεγκεφαλίτιδας – μιας φλεγμονώδους κατάστασης που επηρεάζει τόσο τις μήνιγγες όσο και τον ίδιο τον εγκέφαλο. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για ιογενή λοίμωξη, που δεν παρουσιάζει κίνδυνο μετάδοσης και δεν απαιτεί τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως φαρμακευτική αγωγή ή απομόνωση επαφών.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η ιογενής μηνιγγοεγκεφαλίτιδα διαφέρει ουσιωδώς από τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η οποία συνιστά επείγουσα και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση και απαιτεί άμεση χημειοπροφύλαξη σε στενές επαφές. Στην παρούσα φάση, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τέτοια μέτρα.

Ωστόσο, η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να εκκενώσει προληπτικά το σχολικό συγκρότημα της οδού Νέστου 5 στους Αμπελόκηπους, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, προκάλεσε αντιδράσεις. «Δεν υπήρξε καμία επίσημη επικοινωνία με τον Δήμο για τη λήψη τέτοιας απόφασης», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του Οργανισμού, αφήνοντας αιχμές για υπερβολική αντίδραση και διαχείριση που προκάλεσε αδικαιολόγητη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Το εν λόγω σχολικό συγκρότημα, όπου φοιτούσε ο μαθητής, στεγάζει τέσσερις εκπαιδευτικές μονάδες:

  • το 6ο ΕΠΑΛ Αθηνών
  • το 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ (123 μαθητές)
  • το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Αθηνών (28 μαθητές)
  • και το ΣΑΕΚ (πρώην ΔΙΕΚ) Αμπελοκήπων (178 μαθητές)

Παρά τις διαβεβαιώσεις των υγειονομικών αρχών ότι η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική και δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια πέραν της ατομικής υγιεινής, όπως η τακτική πλύση των χεριών, η εντολή για εκκένωση εκτελέστηκε χωρίς σχετική επιστημονική τεκμηρίωση.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΔΥ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του συγκεκριμένου περιστατικού με τα πρόσφατα κρούσματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τι είναι η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα

Η μηνιγγίτιδα και η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα είναι παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, με βασική διαφορά την εντόπιση της φλεγμονής. Η μηνιγγίτιδα αφορά τις μήνιγγες, δηλαδή τις προστατευτικές μεμβράνες γύρω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, αντιθέτως, είναι ένας συνδυασμός μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας, επηρεάζοντας τόσο τις μήνιγγες όσο και τον εγκεφαλικό ιστό. Πρόκειται για σοβαρότερη μορφή, που ενδέχεται να προκαλέσει νευρολογικές επιπλοκές, όπως διαταραχές συνείδησης, σπασμούς ή σύγχυση. Οι αιτίες μπορεί να είναι ιογενείς ή βακτηριακές, με τις ιογενείς μορφές να θεωρούνται ηπιότερες και συχνότερες. Η διάγνωση τίθεται μέσω ειδικών εξετάσεων, όπως η ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Ρούλα Σκουρογιάννη