Υψηλές θερμοκρασίες στη Ν.Δ με το ΠΔ για τη δόμηση στους μικρούς οικισμούς και το ΝΟΚ

 Υψηλές θερμοκρασίες στη Ν.Δ με το ΠΔ για τη δόμηση στους μικρούς οικισμούς και το ΝΟΚ

Υψηλές θερμοκρασίες αναπτύσσονται στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και δύσκολες ημέρες βιώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Σταύρος Παπασταύρου. Δύο είναι τα θέματα: Τα αυθαίρετα (που ποτέ δεν πεθαίνουν) και το «μπόνους σε τσιμέντο», όπως εύστοχα επισημαίνει το KREPORT. Το “μασάζ” με οδηγίες από το Μαξίμου δεν φαίνεται, πάντως, να απέδωσε και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ παραμένει αναστατωμένη.

Προχτές, 65 βουλευτές της ΝΔ συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Στ. Παπασταύρου και του ζήτησαν, ουσιαστικά, να αποσύρει το ΠΔ για τους μικρούς οικισμούς, με το οποίο επιχειρείται να υλοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να μπουν κανόνες στην ανεξέλεγκτη δόμηση. Εξ αυτών, 20 μίλησαν και μετέφεραν έντονο κλίμα δυσαρέσκειας από τους ψηφοφόρους των περιοχών τους, ο δε Λ. Αυγενάκης παρουσίασε εναλλακτικό ΠΔ που έρχεται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και προβλέπει δικαίωμα δόμησης χωρίς όρους και υποδομές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός φέρεται να τους έκλεισε το μάτι, υποσχόμενος να ενσωματώσει τις «παρατηρήσεις» τους σε νέα ρύθμιση που ετοιμάζει.

Το άλλο θέμα είναι η τροπολογία του υπουργείου για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για το μπόνους τσιμέντου:

Προσπαθεί να διασώσει τα κίνητρα του ΝΟΚ που απέρριψε το ΣτΕ, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Επιτρέπει, μέσω καταβολής οικονομικού ανταλλάγματος, την ολοκλήρωση κτιρίων με άδειες που ακυρώθηκαν» και «καθοδηγεί τους μελετητές των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων να ενσωματώνουν τα (αντισυνταγματικά) κίνητρα του ΝΟΚ στα σχέδια», εξηγεί.