Επιστολή πρόσκληση στις ΗΠΑ από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ για τη συμμετοχή στην επόμενη υπουργική για την Ανατολική Μεσόγειο

Επιστολή πρόσκληση στις ΗΠΑ από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ για τη συμμετοχή στην επόμενη υπουργική για την Ανατολική Μεσόγειο

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ απηύθυναν πρόσκληση προς τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην επόμενη υπουργική συνάντηση του σχήματος 3+1 για την Ανατολική Μεσόγειο. Η επιστολή έρχεται μετά την κατάθεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ του διακομματικού νομοσχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο το οποίο αποσκοπεί στη θεσμοθέτηση του ρόλου της περιοχής στο πλαίσιο του IMEC και στην ενίσχυση της αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου με τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Η επιστολή απευθύνεται στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι ο ένας εκ των δύο εισηγητών του «Νόμου για την Εταιρική Σχέση Ασφαλείας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή.

«Η σημασία αυτής της τριμερούς συνεργασίας έχει ήδη αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν, κατά τη διάρκεια της θητείας σας στη Γερουσία, εσείς προσωπικά, κύριε υπουργέ, διαδραματίσατε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση νομοθεσίας που ενίσχυσε τη διασύνδεση μεταξύ των τριών δημοκρατιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι τρεις υπουργοί υπογραμμίζουν τη βούλησή τους για στενότερη συνεργασία με την Ουάσιγκτον σε κρίσιμους τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καινοτομία, η ψηφιακή τεχνολογία, η πολιτική προστασία και η κυβερνοασφάλεια. Όπως επισημαίνουν, «η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά αυξανόμενη στρατηγική σημασία ως κόμβος ενέργειας και υποδομών που συνδέουν Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επενδυτικές δυνατότητες που αναδύονται στον τομέα κρίσιμων υποδομών, με έμφαση στον διάδρομο IMEC. «Ηρθε η ώρα να εξετάσουμε στρατηγικές επενδύσεις και τη δημιουργία διαδρόμων ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τρεις υπουργοί.

Η επιστολή επικεντρώνεται και στις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις σε Συρία και Λίβανο, καθώς και στις απειλές κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, ως επιπλέον λόγους για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Γίνεται ειδική αναφορά στις Συμφωνίες του Αβραάμ, με τους υπουργούς να περιγράφουν το σχήμα 3+1 ως πλατφόρμα ενίσχυσης ενός μοντέλου συνεργατικής ασφάλειας και περιφερειακής διασυνδεσιμότητας.

Η προσδοκία είναι πως ο μηχανισμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για σταθερότητα μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας.

«Από τη δημιουργία της το 2016, η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, έχει αναδειχθεί σε πρότυπο περιφερειακής σύγκλισης και ευημερίας», καταλήγει η επιστολή, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη συνάντηση κορυφής του 2019 στην Ιερουσαλήμ, που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του σχήματος 3+1.

Σχετικά Άρθρα