Τέμπη-Βουλή: Ολοταχώς για μία, δύο, ίσως τρεις προτάσεις προανακριτικής για Καραμανλή-Σπίρτζη- Οι θέσεις των κομμάτων

Τέμπη-Βουλή: Ολοταχώς για μία, δύο, ίσως τρεις προτάσεις προανακριτικής για Καραμανλή-Σπίρτζη- Οι θέσεις των κομμάτων

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τρέχουν οι διεργασίες για τη συσταση προανακριτικής επιτροπής καθώς σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώνει τη μελέτη της δικογραφίας και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συντάξει την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα κατατεθεί από βδομάδα με τις απαιτούμενες 30 υπογραφές βουλευτών. Όπως τόνισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ερωτηθείς στο  πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA η ομάδα βουλευτών και νομικών που επεξεργάζεται τα στοιχεία της δικογραφίας είναι στην τελική ευθεία της σύνταξης του κειμένου.

“Θα προτείνουμε προανακριτική επιτροπή για κακουργηματικές πράξεις για τον κ. Καραμανλή, από τη στιγμή που η δικογραφία μιλά για κακουργηματικές πράξεις υφισταμένων του κ. Καραμανλή, όπως είναι οι Γενικοί Διευθυντές και όπως φαίνεται και οι Γενικοί Γραμματείς” αποκάλυψε και τόνισε “Δεν μπορεί οι υφιστάμενοι να παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις και να μην παραπέμπεται για τον ίδιο χαρακτήρα ο προϊστάμενος τους”.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εισήγηση του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ανέφερε “Η δικογραφία στη Βουλή έχει έρθει χωρίς κατηγορητήριο και χωρίς ελεγχόμενους και με ευρύ χρονοδιάγραμμα, σε αντίθεση δηλαδή με τη δικογραφία για τον Τριαντόπουλο, που περιόριζε και τα αδικήματα και τα πρόσωπα. Προειδοποιούμε να μη γίνει το ίδιο μπάζωμα της αλήθειας, όπως με την προανακριτική Τριαντόπουλου”.

Σημείωσε ακόμη ότι Χρειάζεται ουσιαστική και πλήρης έρευνα της δικογραφίας. Έχουμε ζητήσει η έρευνα να διευρυνθεί και χρονικά, και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε προηγούμενες. Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά” και πρόσθεσε “Αλλά δεν θα δεχτούμε να υπάρχει καμία υποβάθμιση των κατηγοριών για τον κ. Καραμανλή και γενικά την περίοδο Μητσοτάκη και προειδοποιούμε να μην επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός.”.

“Παραμένει η απαίτησή μας να έρθουν όλα τα στοιχεία και οι πραγματογνωμοσύνες στη Βουλή. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπάρξει σύνταξη κατηγορητηρίου με αντικειμενικά στοιχεία και πλήρη διερεύνηση της δικογραφίας”  υπογράμμισε.

  • Βέβαια η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει τις απαιτούμενες υπογραφές καθώς έχει 26 βουλευτές, ωστόσο είναι πιθανό να συμπράξει με τους 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς ή ενδεχομένως και με ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να καταθέσει άλλη πρόταση.

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμπράξει με κανένα κόμμα από αυτά που κυβέρνησαν  καθώς οι ευθύνες είναι διαχρονικές σχετικά με τον ελληνικό σιδηρόδρομο, ενώ σε πιο σκληρή γραμμή η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές) και οι 6 βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άγνωστη παραμένει προς το παρόν η στάση που θα τηρήσει η πλειοψηφία της ΝΔ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο  Παύλο Μαρινάκη, μετά τις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη πως το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει κατηγορητήριο για κακουργηματικές πράξεις, να δηλώνει πως ήταν  προδιαγεγραμμένη αυτή η εξέλιξη, λέγοντας παράλληλα “θα περιμένουμε να δούμε την πρότασή τους για να τοποθετηθούμε”. Σχολίασε μάλιστα τις εξηγήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση του κόμματος λέγοντας ότι είναι αντίθετο στην κοινή λογική και σε οποιαδήποτε ανάλυση της νομολογίας.

Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε στη Βουλή ότι “ο πρωτότυπος σκληρός δίσκος με τη δικογραφία των Τεμπών αγνοείται και  αρνήθηκαν να μου τον χορηγήσουν” σημειώνοντας “Άγνωστο ποια πρόσωπα αντέγραψαν τον σκληρό δίσκο, ενώ αγνοείται και ο φάκελος που διαβιβάστηκε δικογραφία”. Και όπως αποκάλυψε, τα αρχεία που διατίθενται στους βουλευτές έχουν ημερομηνία δημιουργίας 29/4/25, ενώ φέρονται ότι διαβιβάστηκαν από τον Ανακριτή στις 24/4/25.

“Ναι, υπάρχει ένα κομμάτι της δικογραφίας, το οποίο το έχουμε κρύψει και το έχουμε βάλει στα κρυμμένα βαγόνια. Ας σοβαρευτούμε λίγο” σχολίασε δηκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε “Προφανώς κάνουμε πλάκα και είναι τόσο σοβαρό το θέμα, είναι τόσο τραγικό το δυστύχημα, που είναι κρίμα, ο δημόσιος διάλογος να διολισθαίνει με ευθύνη της αντιπολίτευσης και τέτοιες αστείες αιτιάσεις, όπως αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου”.

Πάντως όπως έχει δηλώσει και ο Παύλος Μαρινάκης, το “μοντέλο Τριαντοπουλου” είναι το πιο πιθανό σενάριο που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο το κλειδί για τη τελική στάση της ΝΔ  σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο είναι με ποια κατηγορία θα παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός στο Δικαστικό Συμβούλιο, αν ακολουθηθεί το “μοντέλο Τριαντοπουλου”. Ο ίδιος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής στην δήλωση του ανέφερε με νόημα ότι ο εφέτης ανακριτής δεν κάνει αξιολόγηση ούτε χαρακτηρισμούς κατηγορίας αλλά ζητάει από τη Βουλή να εκτιμήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Άλλωστε 

Τουτέστιν δεν αποκλείεται η ΝΔ να καταθέσει δική της πρόταση για σύσταση  προανακριτικής  επιτροπής που θα αναφέρεται σε πλημμελήματα του πρώην υπουργού Μεταφορών, καθώς η παραπομπή του στην προανακριτική γίνεται μετά από μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί των αδικημάτων με βάση τις προτάσεις που θα έχουν κατατεθεί και με τη ΝΔ να έχει την πλειοψηφία των 155 βουλευτών.  Ή με βάση το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής θα ζητήσει τον έλεγχο της βασιμότητας του κατηγορητηρίου του ΠΑΣΟΚ από το τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο προβλέπει “Αν δεν κατατεθεί, μαζί με την πρόταση δίωξης, πρόταση για ανάθεση σε τριμελές  Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, μπορεί να ζητηθεί αυτή με πρόταση, που κατατίθεται εγγράφως από τουλάχιστον τριάντα βουλευτές, εντός επτά ημερών από την ανακοίνωση (σ.σ. στην ολομέλεια της Βουλής) της πρότασης άσκησης δίωξης”.

Εξάλλου να σημειωθεί ότι όσον αφορά τον πρώην υπουργό Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Χρήστο Σπίρτζη, καταγράφονται διιστάμενες απόψεις, καθώς σε σύσκεψη κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του προέδρου Σωκράτη Φάμελλου, εκφράστηκαν δύο “γραμμές” με κοινή συνισταμένη ότι δεν μπορεί να μείνει εκτός κάδρου ευθυνών.

Ειδικότερα από την ηγετική ομάδα μιλούν ενδεχομένως για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν  στελέχη που διαφωνούν λέγοντας “Δεν γίνεται να ζητάς κακούργημα για τον έναν (σ.σ. τον Κ.Αχ Καραμανλή)  και πλημμέλημα για τον άλλον (σ.σ. τον Χρ. Σπίρτζη), τη στιγμή που οι υφιστάμενοι τους διώκονται για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα” . 

Για την περίπτωση Σπίρτζη η πιθανή παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών θα πρέπει πάντα να διατυπωθεί επισήμως από αρμόδιο δικαστικό όργανο με την Κουμουνδούρου και τον πρωην υπουργό Μεταφορών να υπενθυμίζουν την οδό της “ειδικής επιτροπής” που προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος, στην οποία ορίζεται “Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας”.

Σχετικά Άρθρα