Βία στα Πανεπιστήμια: Φουντώνει η αντιπαράθεση λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/EUROKINISSI)
Οι όποιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα της ασφάλειας των δημόσιων ΑΕΙ φαίνεται ότι θα “ξεπεράσουν” το νόμο 4777/2022, γνωστό και ως νόμο Κεραμέως. Γιατί το επισημαίνουμε; Πρώτον γιατί εκείνη η νομοθετική παρέμβαση είχε διαφημιστεί ιδιαίτερα από τον κυβερνητικό στρατόπεδο (ως ο νόμος που θα έβαζε τέλος στην υποτιθέμενη ανομία στα Πανεπιστήμια) και δεύτερον γιατί, όπως προκύπτει, τους τίτλους τέλους του νόμου τους βάζει το ίδιο το Μαξίμου.
Το Σάββατο, από πρωθυπουργικούς κύκλους, προέκυπτε το συμπέρασμα ότι ο νόμος Κεραμέως κρίθηκε ανεφάρμοστος με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου Παιδείας την εποχή της εκπόνησης και ψήφισης του νόμου και την ομάδα που συνέταξε το νομοσχέδιο.
Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι την Τρίτη υπήρξαν ΜΜΕ κυβερνητικών αποχρώσεων που έβαλαν στο στόχαστρό της τη Νίκη Κεραμέως γι’ αυτήν την αστοχία χωρίς όμως να αναφέρουν το παραμικρό για τον Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος διαχειρίστηκε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας μέχρι και τον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Και όλα αυτά ενώ η κα Κεραμέως προετοιμάζεται για πόλεμο… χαρακωμάτων με τα συνδικάτα αφού ως Υπουργός αναμένεται να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει το χρόνο εργασίας και ουσιαστικά θα περιορίζει αισθητά τις πληρωμένες υπερωρίς αφού θα τις αντικαθιστά με ρεπό.
Οπως έγραφε το Libre και την Δευτέρα που μας πέρασε, στη Σοφία Ζαχαράκη έχει δοθεί εντολή να ετοιμάσει και να ανακοινώσει όσο μπορεί πιο γρήγορα το νέο πλαίσιο. Ήδη η Υπουργός Παιδείας φροντίζει να επικοινωνεί τις προθέσεις σε συνεχείς τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της συνεντεύξεις (μόνο τη Δευτέρα έδωσε συνολικά τρεις) έτσι ώστε να προετοιμάσει αφενός την πανεπιστημιακή κοινότητα και αφετέρου τους πολίτες.
Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που ήδη εκφράζονται, θα επιμείνει πολύ στα τιμωρητικά μέτρα για τους φοιτητές που θα συλλαμβάνονται να βιαιοπραγούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο προσανατολίζεται, όπως τόνισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ακόμα και σε διαγραφές φοιτητών που θα καταδικάζονται για βιαιοπραγίες εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Στην κυβέρνηση δηλαδή δεν θα φτάνει η ποινική και η αστική παρέμβαση (φυλάκιση, πληρωμή ζημιών) αλλά επιθυμεί και διοικητική. Για το εν λόγω μέτρο η επιχειρηματολογία όσων διαφωνούν είναι αρκετά ισχυρή. Το δικαίωμα της πρόσβασης στην εκπαίδευση δεν απαγορεύεται καν σε φυλακισμένους (ακόμα και αυτούς που έχουν καταδικαστεί με βαριές ποινές για σοβαρά εγκλήματα) και όπως τονίζεται δεν είναι δυνατόν να απαγορευτεί σε έστω καταδικασθέντες φοιτητές.
Η σχετική συζήτηση μόλις άνοιξε και αναμένεται να φουντώσει τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την Σοφία Ζαχαράκη η οποία τηρεί απαρέγκλιτα την κυβερνητική γραμμή η οποία είναι αυτή της μηδαμινής ανοχής στο φαινόμενο της βίας εντός των ΑΕΙ.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η κυβέρνηση έχει βρει τοίχο σε τουλάχιστον δύο απόπειρές της να παρέμβει δραστικά στο ζήτημα ενώ με την υπόθεση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που εξελίχθηκε σε φιάσκο ολκής αντί να κερδίσει, έχασε πόντους (κάτι που πάντως δεν στοίχισε το 2023).
Φαίνεται όμως ότι τώρα μπορεί να πάρει τη ρεβάνς σε μία χρονική συγκυρία μάλιστα κατά την οποία η ατζέντα του νόμου και της τάξης κερδίζει πάλι φίλους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά σε ένα κόσμο που έτσι και αλλιώς γίνεται ολοένα και πιο ανασφαλής γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο τα φοβικά ένστικτα των πολιτών.