Politico: Ξεκινά το Κονκλάβιο, αγωνιούν οι παγκόσμιοι ηγέτες μετά το οργιώδες παρασκήνιο
Το έντονο παρασκηνιακό ενδιάφερον για την εκλογή του νέου Πάπα από ηγέτες όπως Εμμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνει το Politico σε άρθρο του για την έναρξη των σνεδριάσεων του Κονκλάβιου που θα αναδείξει τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου. Καθώς το κονκλάβιο ξεκινά σήμερα την Τετάρτη, οι 133 καρδινάλιοι που θα επιλέξουν τον ηγέτη των 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών του κόσμου, το κάνουν γνωρίζοντας ότι σπάνια τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια πολιτική “παρεμβαίνει” τόσο έντονα στην απόφασή τους. Και σπάνια ο διχασμός ήταν τόσο έντονος .
Με τους καρδινάλιους να συναντώνται σε μυστικά γεύματα εμπλουτισμένα με το Chianti, να ανταλλάσσουν θέσεις και να ενημερώνουν ανώνυμα φιλικούς δημοσιογράφους, η διαδικασία έχει ήδη διανθιστεί με κουτσομπολιά και ίντριγκες. Μόνο όταν η πόρτα κλείσει και αποκλειστεί κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, μπορούν οι καρδινάλιοι να αρχίσουν πραγματικά να αγνοήσουν την εξωτερική επιρροή.
- Δίπλα στην παγκόσμια αντοχή της Καθολικής Εκκλησίας, αναδεικνύεται επίσης ο ρόλος της ως σημαντικού παράγοντα ισχύος σε μια εποχή που ο κόσμος αισθάνεται γεμάτος κινδύνους και οι παλιές βεβαιότητες και συμμαχίες καταρρέουν.
Οι καρδινάλιοι κατανοούν γιατί ασκείται αυτή η πίεση. Οι ηγέτες με εθνικιστικά ιδανικά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ηθική αυθεντία ενός εγχώριου πάπα. Οι δυτικοί ηγέτες θέλουν επίσης να αποφύγουν έναν άλλο πάπα που επικρίνει την επέκταση του ΝΑΤΟ, είναι συμπαθής προς την Κίνα ή δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους για ηθικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και οι αμβλώσεις.
- Ένας χαρισματικός πάπας θα μπορούσε να κατευθύνει την κοινή γνώμη, ειδικά στις καθολικές χώρες, ή να κινητοποιήσει την κριτική ορισμένων πολιτικών, όπως έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ.
Σχεδόν αμέσως μόλις πέθανε ο Φραγκίσκος τη Δευτέρα του Πάσχα, το παρασκήνιο φούντωσε. Δεν πρόκειται για έναν κόσμο δημόσιων συναντήσεων με επίσημα πρακτικά, αλλά για έναν κόσμο μυστικών λόμπινγκ και σιωπηλών συνομιλιών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκε με τέσσερις Γάλλους καρδινάλιους ενώ βρισκόταν στη Ρώμη για την κηδεία του Φραγκίσκου, κάτι που ορισμένοι στη Ρώμη ερμήνευσαν ως ένδειξη της υποστήριξής του προς έναν Γάλλο πάπα. Το γραφείο του Μακρόν αρνήθηκε ότι επιδίωκε να επηρεάσει την απόφαση, ενώ η γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη δήλωσε ότι ο πρόεδρος ακολουθούσε το «έθιμο των Γάλλων Ρεπουμπλικανών». Χαρακτήρισε οποιαδήποτε αντίθετη άποψη ως «μη αξιοπρεπή».
Την ίδια περίπου εποχή, ο Τραμπ υποστήριξε έναν Αμερικανό καρδινάλιο που είχε αντιταχθεί σε μια συμφωνία του Βατικανού με την Κίνα, και μάλιστα αυτοπροτάθηκε ως Πάπας. Από την πλευρά του, το Πεκίνο εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να διορίσει δύο Καθολικούς επισκόπους χωρίς τη συγκατάθεση του Βατικανού.
Όσο για τον ηγέτη που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Βατικανό, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι διέταξε τους βουλευτές της να σιωπήσουν. Παρ’ όλα αυτά, τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται κοντά στον συνασπισμό της πιέζουν καρδινάλιους που μπορεί να συμμερίζονται τις απόψεις της και επιτίθενται σε δυσάρεστους υποψηφίους.
Στο παρελθόν, οι ξένες δυνάμεις προσπαθούσαν συχνά να επηρεάσουν τα κονκλάβια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν υπήρχαν υποψίες ότι η CIA τα παρακολουθούσε. Πράγματι, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, η Γαλλία, η Ισπανία και η Αυστροουγγαρία μπορούσαν ακόμη και να ασκήσουν βέτο στην εκλογή του Πάπα.
Τώρα, σε μια εποχή φθίνουσας ηθικής εξουσίας και επιρροής της Δύσης σε πολυμερείς θεσμούς, η εκλογή ενός Πάπα με μια πιο “λεπτή” παγκόσμια άποψη για την Κίνα και την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι προβληματική. Ο Πάπας Φραγκίσκος αναδιανέμει την εξουσία δημιουργώντας έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό καρδιναλίων από τον παγκόσμιο νότο, σηματοδοτώντας μια εκκλησία που δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί παρακλάδι της Δύσης.
«Περισσότερο από τη Γροιλανδία ή τη διώρυγα του Παναμά, ο Τραμπ θέλει την Εκκλησία πίσω – με τη Δύση», δήλωσε ο Πιέρο Σκιαβάτσι, καθηγητής γεωπολιτικής του Βατικανού στο Πανεπιστήμιο Link στη Ρώμη.
Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικές δυσκολίες στη χώρα του, πιέζει για έναν προοδευτικό Γάλλο Πάπα, δήλωσε ο Σκιαβάτσι, «ως πνευματικό ηγέτη με μέγιστη εξουσία».
«Θα μπορούσε να βοηθήσει να στραφεί η γαλλική κοινή γνώμη προς την κεντροαριστερά», είπε.
- Αλλά οι καρδινάλιοι δεν είναι αποκομμένοι από την πολιτική και τα δικά τους συμφέροντα δεν πρέπει να υποτιμώνται.
Από τον θάνατο του Φραγκίσκου τη Δευτέρα του Πάσχα, συγκεντρώνονται καθημερινά, σε μυστικές προεκλογικές ομιλίες, καθώς αγωνιούν για το αν θα προσαρμοστούν στη νεωτερικότητα ή θα συνεχίσουν να της αντιστέκονται .
Σε μια υπενθύμιση των φαινομενικά πνευματικών στόχων του κονκλαβίου μετά από μερικές εξαιρετικά πολιτικοποιημένες εβδομάδες, οι καρδινάλιοι συνέρρευσαν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου την Κυριακή για μια λειτουργία στην οποία παρευρέθηκαν προσκυνητές και τουρίστες.
Αλλά σύντομα, ξανάρχισαν τις… συναντήσεις τους. Βγάζοντας τις μεταξωτές λευκές μανδύες τους, σκόρπισαν στην πόλη για να συνεχίσουν το μυστικό λόμπινγκ τους — ερευνώντας προσεκτικά τους πιθανούς πρωτοπόρους και τα εκλογικά μπλοκ. Παρά τον δημόσιο σεβασμό τους προς το Άγιο Πνεύμα, οι ίδιοι οι καρδινάλιοι δεν είναι καθόλου άτρωτοι στην “κακοφωνία” της παγκόσμιας πολιτικής.
«Μιλάμε για όλα αυτά τα θέματα που συζητάτε και στα μέσα ενημέρωσης — τον ευαγγελισμό, τη ζωή της Εκκλησίας και την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί στην πραγματικότητα του κόσμου», δήλωσε στο POLITICO ο 79χρονος Καρδινάλιος Φερνάντο Φιλόνι, ο οποίος υπηρέτησε στη Βαγδάτη κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003.
- Άλλοι φαίνεται να έχουν ενοχληθεί από την εισβολή στην καθημερινή τους πραγματικότητα. Ένας καρδινάλιος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου παρακάλεσε τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα να τον αφήσουν στην ησυχία του για να δειπνήσει. Ένας άλλος αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να παρακολουθήσει την ταινία του Ρέιφ Φάινς, «Conclave», για να προετοιμαστεί.
Οι καρδινάλιοι θα ξεκινήσουν τις ψηφοφορίες σήμερα Τετάρτη στις 4:30 μ.μ.. Θα ψηφίζουν έως και τέσσερις φορές την ημέρα, μέχρι να βγει λευκός καπνός από μια ειδικά κατασκευασμένη καμινάδα.
Οι ίδιοι οι επικρατέστεροι διάδοχοι αντιπροσωπεύουν έναν μικρόκοσμο μιας παγκόσμιας πολιτικής που διχάζεται από τις διαιρέσεις μεταξύ φιλελευθέρων και συντηρητικών, απομονωτισμού και προστατευτισμού, του παγκόσμιου Βορρά και Νότου.
Τα φαβορί δέχονται τη μεγαλύτερη διαδικτυακή λασπολογία, συχνά από συντηρητικούς ιστότοπους των ΗΠΑ.
Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρόλιν, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αγίας Έδρας και ο μακροβιότερος σύμμαχος του Φραγκίσκου, και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Αντόνιο Τάγκλε, πρώην νομάρχης της Propaganda Fide, έχουν κατηγορηθεί από την αμερικανική ένωση BishopAccountability.org για αποτυχίες στην αντιμετώπιση της κακοποίησης από κληρικούς. Ο Παρολίν έχει επίσης συκοφαντηθεί με ισχυρισμούς περί ασθένειας και έχει δεχθεί επιθέσεις επειδή πρωτοστάτησε στη συμφωνία Βατικανού-Κίνας.
- Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ο Παρόλιν βρίσκεται στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Δύσης και των ανερχόμενων αντιπάλων της.
Ο άριστος άνθρωπος του Βατικανού χάνει την εύνοια του, καθώς οι νεότεροι, μη Ευρωπαίοι καρδινάλιοι έχουν πάρει περισσότερο χώρο για να μιλήσουν, δήλωσε ένας καρδινάλιος. Φαίνεται τώρα να υπάρχει αυξανόμενη δυναμική πίσω από τους υποψηφίους της «συνέχειας» του Φραγκίσκου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιναλίων Tagle, του Μαλτέζου Mario Grech και του Αμερικανού Robert Prevost.
«Το όνομα του Φραγκίσκου αναφέρθηκε πολύ συχνά» σε πρόσφατες συναντήσεις, δήλωσε ο Ινδονήσιος Καρδινάλιος Ιγνάτιος Σουχάριο Χαρτζοατμότζο στο POLITICO.
Ερωτηθείς αν είναι πιθανός ένας «Φρανσίσκος 2», ο Καρδινάλιος Γκρεγκόριο Ρόζα Τσάβες από το Ελ Σαλβαδόρ απάντησε: «Είναι πιθανό».
Στόχος είναι ένα κονκλάβιο που θα προβάλλει την ενότητα μετά από χρόνια εσωτερικών συγκρούσεων. Καθώς οι κληρικοί προσβλέπουν σε μέρες χωρίς Wi-Fi, ένας από αυτούς είπε στο POLITICO ότι είχε αγοράσει ένα αναλογικό ρολόι και ένα παλιομοδίτικο ξυπνητήρι.
Άλλοι απλώς ήθελαν να τελειώσει όλο αυτό. Ερωτηθείς αν θα ήταν γρήγορες οι εκλογές, ο Καρδινάλιος Φιλόνι απάντησε απλά: «Το ελπίζω».