Διπλωματικές πηγές για Ερντογάν: Αρνητική εξέλιξη κάθε προσπάθεια για τετελεσμένα στα κατεχόμενα

Η Αθήνα απάντησε σήμερα μέσω διπλωματικών πηγών στις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα και στην αδιάλλακτη στάση του για το Κυπριακό.
Στα σχετικά σχόλια, οι πηγές αναφέρουν πως «κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» και προσθέτουν ότι «σταθερή επιδίωξη παραμένει η επανένωση της Κύπρου στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».
«Την ώρα που καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με την επανεκκίνηση των ατύπων συζητήσεων και τον ορισμό της κας María Angela Holguín Cuéllar ως Προσωπικής Απεσταλμένης, κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Σταθερή επιδίωξη παραμένει η επανένωση της Κύπρου στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς και της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές για τις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου.
Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που σηματοδοτούν… διχοτόμηση
Χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος μετά τα εγκαίνια του νέου «προεδρικού μεγάρου», ξεκαθάρισε σε ομιλία του πως η τουρκική πλευρά έχει αποφασίσει να παραμείνει εκτός του συμφωνημένου πλαισίου για επίλυση του Κυπριακού, οδηγώντας τις όποιες διεργασίες σε ναυάγιο πριν καν αυτές εκδηλωθούν.
Teknolojide bir dünya markası haline gelen #TEKNOFEST’in 11’incisini Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştiriyoruz.… pic.twitter.com/lnSzeUXC0h
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 3, 2025
Στην τελετή με σύνθημα «Στερεό κράτος, αξιοπρεπές μέλλον», σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο τουρκοκυπριακός λαός έχει επανειλημμένα δείξει την καλή του θέληση και ότι είναι η πλευρά που επιθυμεί μια μόνιμη και δίκαιη λύση. Ο μόνος λόγος για τον οποίο» που κατά τον Ερντογάν, «η ελληνοκυπριακή διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) υπερασπίζεται σήμερα τη θέση της ομοσπονδίας, την οποία είχε απορρίψει δημόσια στο παρελθόν (εννοώντας το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν), είναι για να περιορίσει την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Η λύση των δύο κρατών», τόνισε, «είναι το κοινό όραμα της τδβκ (ψευδοκράτος) και της Τουρκίας».
Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, κανείς δεν μπορεί να κάνει τους Τουρκοκύπριους να πληρώσουν το τίμημα για την έλλειψη λύσης στην Κύπρο λόγω κακομαθημένων συμπεριφορών που παρεμποδίζουν την λύση.
Ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι εάν πρόκειται να υπάρξει νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή στο εξής θα διεξάγεται όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ «δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα». Πιστεύουν, είπε, ότι η λύση του Κυπριακού περνά από αυτό το δρόμο και συνεχίζουν τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους Τουρκοκύπριους. «Όσο διατηρούμε την ενότητα της καρδιάς μας, το πνεύμα αλληλεγγύης και την πίστη μας στην εθνική μας υπόθεση, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο που δεν θα μπορούμε να ξεπεράσουμε», ανέφερε.
Tam bağımsız Türkiye idealimizi kuvveden fiile çıkarmak için yerli ve millî teknoloji hamlemizi başlattığımızda, bu yola revan olduğumuzda “boşuna heveslenmeyin, yapamazsınız, başaramazsınız” diyenlere bugün en güzel cevabı #TEKNOFEST gençliğiyle veriyoruz. pic.twitter.com/hAZ2rABpDI
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 3, 2025
Πρόσθεσε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πολιτική πρέπει να διατηρήσει τη σταθερότητά της, να μην παραδοθεί σε τεχνητές κρίσεις και να μην πέσει σε παγίδες που στοχεύουν να βλάψουν τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων.
«Θα ήθελα να το δηλώσω ξεκάθαρα για άλλη μια φορά: Ο τουρκοκυπριακός λαός, που έχει ηρωικά διατηρήσει τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό του στο νησί όπου έχει ριζώσει για πάνω από 500 χρόνια, αξίζει να ατενίζει το μέλλον με εμπιστοσύνη και ελπίδα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον», ανέφερε.
Για τον Ερντογάν «όσο δεν τερματίζεται η «άδικη απομόνωση» (μη αναγνώριση του ψευδοκράτους) των Τουρκοκυπρίων και δεν έρχεται μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη διευθέτηση στο νησί που να συνάδει με τις «πραγματικότητες», «δεν μπορεί να τεθεί θέμα να ασχοληθούμε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου, με το εμπόριο ή να τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν τα λιμάνια μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ουσιαστικά ο Τούρκος Πρόεδρος απαντούσε σε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή ότι συζητείται άνοιγμα τουρκικού λιμανιού για κυπριακά πλοία, με αντάλλαγμα την συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης Τούρκων επιχειρηματιών στην ΕΕ, χωρίς βίζα.
Στην ομιλία του, ο Ερντογάν μίλησε για μάταιες προσπάθειες μιας «αλαζονικής νοοτροπίας, η οποία δεν βλέπει τους Τουρκοκύπριους, με τους οποίους μοιράζεται το ίδιο νησί για αιώνες, ως ίσους, αλλά βλέπει και παρουσιάζει τον εαυτό της ως ίσο με την εγγυήτρια Τουρκία».
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Yerleşkesi Projemizin açılışını yaptığımız bu eser şölenine, bu tarihî ana tanıklık eden kıymetli kardeşlerime teşekkür ediyorum.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dört bir yanındaki kardeşlerimi en kalbî duygularımla selamlıyorum. pic.twitter.com/PdhiKaGZl9
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 3, 2025
Επίθεση για την μαντήλα στα σχολεία
Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να απαντήσει στις επικρίσεις και τις απόπειρες μποϊκοτάζ του φεστιβάλ, από την αντιπολίτευση και συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιδρούν στην χρήση της μαντήλας από μαθήτριες στα σχολεία του ψευδοκράτους. «Είπατε μποϊκοτάζ, αλλά η πλατεία είναι γεμάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας «περιθωριακές» ομάδες ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την ενότητα και την πρόοδο. Αναφερόμενος σε ζητήματα ελευθεριών, τόνισε ότι δεν θα επιτραπεί καμία παρέμβαση σε προσωπικές επιλογές, όπως η χρήση μαντήλας, λέγοντας: «Αν πειράξετε τις μαντήλες των κοριτσιών μας, θα μας βρείτε μπροστά σας, γιατί έχουμε αγωνιστεί πολύ γι’ αυτό. Όπως ο ήλιος δεν εγκαταλείπει την ανατολή επειδή θα θαμπώσει μερικούς ανθρώπους, έτσι δεν θα εγκαταλείψουμε το πνεύμα του TEKNOFEST επειδή θα ενοχληθούν μερικοί περιθωριακοί».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Ερντογάν ανακοίνωσε σημαντικά έργα υποδομής για το ψευδοκράτος, όπως την επικείμενη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, μετά την επιτυχημένη μεταφορά νερού από την Τουρκία. Επιπλέον, εξήγγειλε την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εφαρμογής διακυβέρνησης, την κατασκευή φοιτητικών εστιών για 7.000 φοιτητές και την ανακαίνιση σχολείων με αντισεισμική θωράκιση. «Ό,τι ευκαιρίες υπάρχουν στην Τουρκία, θα υπάρχουν και στο ψευδοκράτος», υποσχέθηκε.