ΕΛΚ: Τα κοινά σημεία στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρτς και οι εκτιμήσεις για την αντιπροεδρία Χατζηδάκη

ΕΛΚ: Τα κοινά σημεία στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρτς και οι εκτιμήσεις για την αντιπροεδρία Χατζηδάκη

Την επιβεβαίωση της ισχυρής θέσης και του ενισχυμένου κύρους της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, “βλέπει” το κυβερνών κόμμα στην χθεσινή εκλογή του Κωστή Χατζηδάκη στην Αντιπροεδρία του ΕΛΚ. Στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή καθώς θεωρούν ότι σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, αλλά και την πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αποτελεί ζητούμενο, επισφραγίζει όχι μόνο την ισχυρή θέση της ΝΔ στο ΕΛΚ, αλλά και τον  αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Ειδικά, μέσα στο σημερινό περιβάλλον των μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων, όπου διαμορφώνονται πολιτικές που θα επηρεάσουν βαθύτατα το μέλλον της ΕΕ, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

  • Μπορεί η ΝΔ να μην είναι πλέον, εκλογικά, το ισχυρότερο κόμμα στους κόλπους του ΕΛΚ, θέση στην οποία είχε βρεθεί μετά το 41% των εθνικών εκλογών του 2023 αλλά το 28% των ευρωεκλογών του 2024 την έφερε πίσω από αρκετά κεντροδεξιά κόμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο Μέγαρο Μαξίμου όμως θεωρούν πως διατηρεί αυξημένο κύρος.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό αφήγημα του κυβερνώντος κόμματος, αυτό οφείλεται και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην διαμόρφωση σημαντικών πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ, από την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Το ίδιο επισημαίνουν και για τον ρόλο του κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο του ΕΛΚ υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων πως μαζί με τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ είχαν αναλάβει και χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του ΕΛΚ κατά τις διεργασίες για την εκλογή των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών για τη νέα πενταετία, στηρίζοντας την  υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος είχε στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΕΛΚ και σειρά διμερών συναντήσεων με άλλους κεντροδεξιούς ηγέτες, διατηρεί καλή σχέση και με τον εκλεγμένο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς με τον οποίο συναντήθηκε για δεύτερη φορά, βρίσκοντας μάλιστα κοινά στοιχεία ανάμεσα στο πολιτικό  σχέδιο του ηγέτη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και την πολιτική που έχει εφαρμόσει στην χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ.

  • Επισημαίνεται ιδιαίτερα η απόφασή του κ. Μερτς να ιδρύσει ξεχωριστό υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Γερμανία, αφού , όπως λένε χαρακτηριστικά στη ΝΔ, στην περίπτωση της Ελλάδας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συνέβαλε δραστικά στον μετασχηματισμό της λειτουργίας του κράτους.

Στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες τον Ιανουάριο, στο Βερολίνο, στο περιθώριο και πάλι εκδήλωσης του ΕΛΚ για την προεκλογική στήριξη τότε των Χριστιανοδημοκρατών, η Αθήνα είχε διακρίνει στο  προεκλογικό πρόγραμμα του CDU αρκετά κοινά σημεία με το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το βασικό μήνυμα πάντως που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την χθεσινή ομιλία του στην Ολομέλεια του ΕΛΚ αφορά στην σημασία που έχει η σταθερότητα σε καιρούς αβεβαιότητας, όπως οι σημερινοί.

Υποστήριξε μάλιστα πως αυτή την σταθερότητα προσφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ΕΛΚ, ενώ σε ότι αφορά ειδικά την χώρα μας, την συνέδεσε με την ΝΔ που, όπως είπε, είναι πυλώνας της πολιτικής σταθερότητας και δημιουργός της οικονομικής ευημερίας για την Ελλάδα.

Το δίλημμα περί σταθερότητας είναι άλλωστε και θα παραμείνει κεντρικό και στην στρατηγική με την οποία θα πορευθεί η ΝΔ προς τις  εκλογές του 2027.

Σχετικά Άρθρα