Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες “σπάνε” το εμπάργκο στο ακροδεξιό AfD- Αναλαμβάνει ρόλους σε κρίσιμες επιτροπές της Μπούντεσταγκ
Φωτό ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ τα κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκράτες (CDU) -το κόμμα του Χέλμουτ Κολ και της Άνγκελα Μέρκελ- αρνούνταν επί δεκαετίες σταθερά να συνεργαστούν ή να κάνουν συμφωνίες με πολιτικούς στα άκρα, αυτό το «τείχος προστασίας» φαίνεται τώρα να καταρρέει καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο επεξεργάζεται πώς να οργανωθεί στον απόηχο των εκλογών της χώρας στις 2 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το POLITICO, όλα δείχνουν πως το ακροδεξιό AfD θα καταλάβει καίριες θέσεις σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και σταδιακά γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση Μερτς, καθώς κατέχει 152 έδρες στην Μπούντεσταγκ έχοντας λάβει πάνω από 20% στις εκλογές.
Ορισμένοι νομοθέτες του AfD έχουν ήδη δημιουργήσει δεσμούς με μέλη άλλων κομμάτων κεκλεισμένων των θυρών και έχουν λάβει μηνύματα υποστήριξης για την ομάδα, η οποία προωθεί τις αντιμεταναστευτικές και αντι-ΕΕ πολιτικές, για να προεδρεύει σε βασικά κοινοβουλευτικά πάνελ, ανέφεραν στελέχη του AfD στο POLITICO.
Το AfD κέρδισε περισσότερο από το 20 τοις εκατό των ψήφων και εξασφάλισε 152 έδρες για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Bundestag, το οποίο του δίνει το δικαίωμα να προεδρεύει σε πολλές επιτροπές. Αυτές οι θέσεις κατέχουν πραγματική εξουσία επειδή οι πρόεδροι των επιτροπών διευθύνουν τις συζητήσεις, καλούν εμπειρογνώμονες και επηρεάζουν τη νομοθετική ατζέντα.
Ο σκληρός του CDU, Γενς Σπαν, πρώην υπουργός Υγείας, δήλωσε στην Bild ότι το AfD πρέπει να αντιμετωπίζεται «στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και διαδικασίες όπως κάθε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης». Είπε ότι οι βουλευτές της «βρίσκονται στη Μπούντεσταγκ γιατί οι ψηφοφόροι ήθελαν να μας πουν κάτι» και ότι «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτούς τους ψηφοφόρους».
Μέχρι τώρα, το CDU και άλλα κυρίαρχα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κεντροαριστερού SPD του απερχόμενου καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, έχουν εργαστεί γύρω από αυτόν τον κανόνα να κρατήσουν το AfD εκτός της κεντρικής σκηνής. Έχει επανειλημμένα αποκλειστεί από το να ασκεί την αντιπροεδρία της Bundestag — μια θέση που παραχωρείται ιστορικά από το έθιμο σε κάθε κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο Johann Wadephul, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, είπε ότι ο αποκλεισμός βοήθησε το AfD να διεκδικήσει το θύμα. Τώρα υποστηρίζει το να επιτρέπεται στους υποψηφίους του AfD να προεδρεύουν επιτροπές «αν δεν έχουν συμπεριφερθεί ανάρμοστα στο παρελθόν», είπε στο RND .