Η Ελλάδα προς αγορά 4ης φρεγάτας Belharra-Τα χαρακτηριστικά των πυραύλων Exocet MM-40 Block 3C
Σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet υπέγραψαν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ειλικρινή συνάντηση στο πλαίσιο των κοινών αξιών που μοιράζονται Γαλλία και Ελλάδα. “Βεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες παραμένουν φίλες η μια με την άλλη κάνοντας αναφορά στην κορυφαία στιγμή της υπογραφής του 2021 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια”.
Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλειας τη Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού.
Η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor.
Ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί πάνω στη γαλλική φρεγάτα «Alsace» είπε χαρακτηριστικά: «Θα προτείνω στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝΔΙΑ – ΛΕΚΟΡΝΙ
«Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.
«Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία» συνέχισε, «που αντικατοπτρίζεται με την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την Άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Υπογράμμισε, δε, ότι σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, υπογράφηκε η διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 16 βλημάτων Exocet από την Ελλάδα.
«Έχει αρχίσει», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «να δημιουργείται μια στενή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας» ενώ αναφέρθηκε στο πρώτο Ελληνο-γαλλικό συμπόσιο καινοτομίας στην Άμυνα που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 στην Αθήνα.
Επανέλαβε ότι Ελλάδα και Γαλλία μετέχουν από κοινού σε αποστολές και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην επιχείρηση «Ασπίδες» ενώ για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και τη βιομηχανία, εξήγησε ότι «η Ελλάδα εκτιμά τη συνεισφορά της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος» στο πλαίσιο της μείωσης των εξαρτήσεων της ΕΕ από τρίτους.
Για τη χρηματοδότηση προς τρίτους, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς τρίτους» αναφερόμενος «σε αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας».
Διατύπωσε, επίσης, τις απόψεις της Ελλάδας για το σχέδιο κανονισμού SAFE και τόνισε: «Πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά τα ζητήματα ασφάλειας όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας. Εμείς πιστεύουμε και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό κριτήριο».
«Ποιοτικά», πρόσθεσε, «η συνεργασία να περιλαμβάνει εταίρους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και ποσοτικά να εκπληρώνουν ένα ελάχιστο όριο συμμόρφωσης με την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας. Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς χώρες με πλήρη απόκλιση από την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας να συμμετέχουν στον SAFE».
Αναγνώρισε, ακόμη, τις προσπάθειες της Γαλλικής Δημοκρατίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής Άμυνας. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Γαλλική Δημοκρατία σε αυτό» είπε.
Συζητήσαμε, επίσης, ανέφερε ο κ. Δένδιας, μια σειρά από θέματα όπως η Ουκρανία, η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο, η Μέση Ανατολή αλλά και για τη Βόρεια Αφρική, για το Σαχέλ.
Ακόμη, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για το πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ για τη Συρία ο κ. Δένδιας υπογράμμισε «την ανάγκη προστασίας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων» κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στη χριστιανική κοινότητα.
- Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη θερμή υποδοχή και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα της θαλάσσιας Άμυνας είναι ο θεμέλιος λίθος» των ελληνο-γαλλικών συζητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που βλέπουμε τη θαλάσσια οδό να γνωρίζει μια τέτοια αστάθεια και αποσταθεροποίηση» διευκρίνισε ο κ. Λεκορνί. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία είναι δύο μεγάλα ναυτικά έθνη» συμπλήρωσε.
Ευχαρίστησε, δε, για τον τρόπο που έχει υποδεχθεί η Ελλάδα «το σύνολο του γαλλικού ναυτικού αλλά και το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ».
«Η ανάγκη σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο θέτει τον τόνο για το βιομηχανικό κομμάτι και όχι το ανάποδο» ξεκαθάρισε ο κ. Λεκορνί. Μιλήσαμε, συνέχισε, για τις «διαφορετικές ικανότητες που έχουμε» και σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε «για τα Μιράζ και τα Rafale» αλλά και για το σύνολο του Ναυτικού.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και για τα όπλα που δόθηκαν στην Ουκρανία.
Για τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τόνισε ότι «είδαμε τις ανάγκες» ενώ ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «κοινή επιθυμία να προχωρήσει το ζήτημα με την τέταρτη φρεγάτα (Belharra)». «Θα γράψουμε ένα νέο κύκλο μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεκορνί.
Ο κ. Λεκορνί τόνισε ακόμη ότι «δυνάμει των αποφάσεων της Ελλάδας» η Γαλλία «θα ζητήσει από τη Naval Group να συμπληρώσει την παρουσία της στη χώρα μας» και σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε, «θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια θυγατρική της Naval Group στην Ελλάδα, πάντοτε φυσικά σε συνδυασμό και επαφή με τους τοπικούς παίκτες και κατά κύριο λόγο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά».
Χαρακτήρισε το διακύβευμα «πολύ σημαντικό για την τοπική εργασία» αλλά και «πολύ σημαντικό ζήτημα για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο διασφάλισης προς τη στρατιωτική ηγεσία, που θα έχει ένα σημείο αναφοράς τοπικά, έναν τοπικό συνομιλητή».
«Θα συνεχίσουμε», ξεκαθάρισε, «να δουλεύουμε μαζί σε ένα σύνολο πυρομαχικών» ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την MBDA για τους πυραύλους Exocet προσθέτοντας ότι πρέπει «τα πλοία και τα αεροπλάνα να φέρουν τον αντίστοιχο εξοπλισμό».
«Η Γαλλία πρέπει και αυτή να ανανεώσει τον δικό της εξοπλισμό» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι τελεσίδικο» διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι η αύξηση των πλοίων του γαλλικού ναυτικού, ενώ σημείωσε ότι αυτό θέτει ζητήματα παραγωγής «καθώς όσο πιο μεγάλη είναι η ζήτηση τόσο πιο μεγάλη πρέπει να είναι και η παραγωγή εξοπλισμού και πυρομαχικών».
«Πρέπει να δούμε από κοινού πώς θα γίνει αυτή η μελλοντική παραγωγή και ποιος είναι ο βαθμός αυτονομίας που θέλουμε να επιτύχουμε και συνεπώς σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία μας αποτελεί το θεμέλιο λίθο» υπογράμμισε ο κ. Λεκορνί.
Στις 12 το μεσημέρι ο Γάλλος υπουργός πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και με τις διεργασίες στο τρίγωνο «Βρυξέλλες – Παρίσι – Βερολίνο» να κορυφώνονται με βασικό ζητούμενο την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων είχαν τον εξής διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα γαλλικά):
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας καλωσορίσω θερμά στην Αθήνα. Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Ελλάδας. Στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας έχουμε εγκαθιδρύσει μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση, που εμβαθύνεται διαρκώς.
Καταλαβαίνω ότι είχατε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Υπουργό κ. Δένδια. Είναι προφανές ότι η επίσκεψή σας είναι μεγάλης σημασίας, επίσης επειδή η αμυντική συνεργασία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο χώρες μας θεωρούν ότι το σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένας στόχος για τον οποίο έχουμε εργαστεί από κοινού, εξ αρχής, με τον Πρόεδρο Macron. Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε.
Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση.
Αγαπητέ Υπουργέ, σας ευχαριστώ και πάλι για την επίσκεψή σας”.
Σεμπαστιάν Λεκορνί: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ, για τη φιλοξενία σας, κάθε φορά που έρχομαι στην Αθήνα μεριμνάτε και μου αφιερώνετε μέρος του χρόνου σας.
Λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ποιότητα της συνεργασίας, επαγγελματικής αλλά και προσωπικής που διατηρείτε με τον Πρόεδρο Macron, δεν χρειάζεστε Υπουργούς για να υπάρξει πρόοδος και στις δύο. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε.
Σε κάθε περίπτωση, είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση εργασίας σήμερα το πρωί με τον δικό σας Υπουργό Άμυνας, εξετάσαμε προφανώς τα επιχειρησιακά ζητήματα, τις στάσεις. Σας ευχαριστώ για τον τρόπο που η Ελλάδα υποδέχθηκε τις στάσεις των πλοίων μας, σε μια χώρα όπου το Πολεμικό μας Ναυτικό κάνει περισσότερες στάσεις, συμπεριλαμβανομένου προφανώς του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και της ομάδας συνοδείας.
Αξιοποιήσαμε επίσης την ευκαιρία, σήμερα το πρωί, για να συζητήσουμε την κατάσταση στο Λίβανο, την κατάσταση στα Βαλκάνια, την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, προφανώς τα ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιπρόσθετα, την ενίσχυση της άμυνάς μας, μέσα και από τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε με διαφορετικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, γύρω από το σχέδιο ReArm. Και προκειμένου να διατηρηθεί μια συνέχεια στον ναυπηγικό – ναυτιλιακό κλάδο, γιατί προφανώς είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα είναι ηγέτιδα και ένας προνομιούχος εταίρος. Σας ευχαριστώ και πάλι, κ. Πρωθυπουργέ“.
H αγορά των πυραύλων είχε λάβει το «πράσινο φως» από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι πυραυλάκατοι τύπου Super Vita, κλάσης Ρουσσέν, χρησιμοποιούν ήδη πυραύλους Exocet Block 2 και Block 3, με τη διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδόσεις να είναι «χαοτική».
Οι Exocet Block 3 διαθέτουν βεληνεκές που φτάνει τα 200 χιλιόμετρα (μεγαλύτερο από 100 ναυτικά μίλια), ενώ οι Block 2 μόλις 70 χιλιόμετρα. Ακόμη, οι Block 3 μπορούν να πλήξουν παράκτιους στόχους, όπως ναυτικές εγκαταστάσεις ή στρατηγικές υποδομές, δυνατότητα που οι παλαιότεροι Exocet δεν διαθέτουν.
Οι MM-40 Block 3C είναι ακόμη πιο εξελιγμένοι, πιο ανθεκτικοί σε συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών και χρησιμοποιούν πιο σύγχρονο σύστημα εντοπισμού στόχου. Πρόκειται για έκδοση η οποία τέθηκε σε υπηρεσία από το γαλλικό ναυτικό μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023.
Με πυραύλους Exocet θα εξοπλιστούν και οι νέες φρεγάτες Belharra του Στόλου, οι οποίες εκτός από ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα θα διαθέτουν και σημαντικές δυνατότητες κατά στόχων επιφανείας.
Ο γαλλικός πύραυλος είναι αρκετά «δημοφιλής» στο ελληνικό οπλοστάσιο, καθώς η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια την αερομεταφερόμενη εκδοχή του, τον ΑΜ-39, ο οποίος αγοράστηκε για τα Mirage 2000 EGM/BGM και εξοπλίζει πλέον τα νέα Rafale.