Σύνοδος Λονδίνου: Εκεχειρία προτείνουν Στάρμερ-Μακρόν- Ζελένσκι:Έτοιμη η συμφωνία για τα ορυκτά αν επιθυμεί η Ουάσιγκτον

Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε εκ νέου σε συνέντευξη Τυπου ότι είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά με τον Ντ. Τραμπ, σε συνέντευξή του στην γαλλική Figaro, που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για πρόταση από κοινού με τον Βρετανό πρωθυπουργό που αφορά εκεχειρία στον αέρα, την θάλασσα και σε υποδομές ενέργειας. Όπως τόνισε, μία μικρής διάρκειας εκεχειρία είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία, καθώς, όπως είπε, θα είναι πολύ δύσκολο να εποπτευθεί η εφαρμογή της δεδομένου του μήκους της συνοριογραμμής.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο έδαφος θα μπορούσε να ακολουθήσει αργότερα, «όχι τις επόμενες εβδομάδες», αφού οι δύο πλευρές διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
«Θέλουμε ειρήνη. Αλλά δεν τη θέλουμε με οποιοδήποτε τίμημα και χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε.
Ο Μακρόν μίλησε επίσης για την ανάγκη χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ώστε να επιτραπεί στα κράτη να αυξήσουν τις δαπάνες τους και να χρησιμοποιήσουν «καινοτόμες» χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της άμυνας.
- Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να στοχεύσουν σε αμυντικές δαπάνες ύψους 3% έως 3,5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον υφιστάμενο στόχο του ΝΑΤΟ, που είναι 2%.
Από την πλευρά τους, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής υπό τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σήμερα, Κυριακή (2/3) με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ουκρανία, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονταν η αύξηση των αμυντικών δαπανών για τον επανεξοπλισμό τους.
Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι «δεν είναι στιγμή για περισσότερες συζητήσεις, είναι ώρα για δράση» και η Ευρώπη «πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς» στην Ουκρανία, αλλά με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, αλλά για να υπερασπιστεί την ειρήνη στην ήπειρό μας και για να πετύχει, αυτή η προσπάθεια πρέπει να υποστηριχθεί σθεναρά από τις ΗΠΑ», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου. Τόνισε ότι δεν αποδέχεται ότι οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος, μετά την έντονη αντιπαράθεση του Ζελένσκι με τον Αμερικανό πρόεδρο την Παρασκευή στο Οβάλ Γραφείο, που οδήγησε σε πρόωρη λήξη της επίσημης επίσκεψης του Ουκρανό προέδρου στο Λευκό Οίκο.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν οι ΗΠΑ είναι πλέον ένας αναξιόπιστος σύμμαχος, ο Στάρμερ είπε: «Κανείς δεν ήθελε να δει αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, αλλά δεν δέχομαι ότι οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστος σύμμαχος. Οι ΗΠΑ είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλές, πολλές δεκαετίες και συνεχίζει να είναι. Δεν υπάρχουν δύο χώρες τόσο στενά ευθυγραμμισμένες όσο οι δύο χώρες μας και η άμυνά μας, η ασφάλεια και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας είναι αλληλένδετες με τρόπο που όπως καμία σχέση δύο άλλες χωρών».
Ο Στάρμερ προειδοποίησε ότι η Δύση βρίσκεται σε μια «ιστορική καμπή», ανακοινώνοντας μια συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αγοράσει περισσότερους από 5.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Παράλληλα τόνισε ότι ορισμένες χώρες κατά τη σύνοδο άφησαν να εννοηθεί ότι θέλουν να είναι μέρος της «συμμαχίας των προθύμων» της Ευρώπης για να βοηθήσουν την Ουκρανία, μια πρωτοβουλία που προωθεί το Λονδίνο.
Προσπαθώντας να αναγεννήσει την ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία, ο Στάρμερ έκανε λόγο σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί για τη συγκρότηση μιας «συμμαχίας των προθύμων» στην Ευρώπη που θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καταλήξει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις ΗΠΑ.
«Αναφορικά με τη συμμαχία των πρόθυμων, ναι, ορισμένες χώρες έδειξαν σήμερα ότι θέλουν να είναι μέρος του σχεδίου που αναπτύσσουμε», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο. «Θα τις αφήσω να κάνουν τις δικές τους ανακοινώσεις σχετικά με το πώς ακριβώς θέλουν να συνεισφέρουν, αλλά καταφέραμε να πετύχουμε μια πρόοδο σε αυτό», είπε.
Σε δηλώσεις η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξερχόμενη από την Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, ανέφερε:
- “Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί και πρέπει να δοθεί στα κράτη μέλη δημοσιονομικός χώρος για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες”, ανέφερε η πρόεδρος της κομισιόν, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.
“Είναι μέγιστης σημασίας ζήτημα να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο“, ανέφερε η φον ντερ Λάιεν. «Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ανεπαρκών επενδύσεων, είναι πλέον υψίστης σημασίας να αυξηθούν οι αμυντικές επενδύσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», τόνισε.
Τόνισε ότι θα παρουσιάσει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την άμυνα την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι «περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες», χαιρετίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «πολύ καλά νέα». «Έχω συνομιλήσει πολλές φορές με τον πρόεδρο Τραμπ (…) Οι ΗΠΑ είναι μέρος του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ», είπε επίσης σε δημοσιογράφους.
Παράλληλα τόνισε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σε ιδιωτικές τους συναντήσεις όρισαν νέα σχέδια για αμυντικές δαπάνες, στο περιθώριο της συνόδου, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ ανήρτησε στο X μια φωτογραφία από τη σημερινή σύνοδο κορυφής, συνοδεύοντάς την με το μήνυμα: «Η Ευρώπη έχει ξυπνήσει». Τόνισε ότι οι ηγέτες που συμμετείχαν «μιλούν όλοι με μία φωνή για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, την ανάγκη στενής διατλαντικής συνεργασίας και την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, σχολίασε επίσης τη σύνοδο, επισημαίνοντας ότι «το μόνο που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αντέξουμε είναι μια ειρήνη στην Ουκρανία που δεν θα διαρκέσει». Συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αξιολογούμε όσα προτείνονται, ιδιαίτερα απαντώντας σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα: μπορεί αυτή η ειρήνη να παραβιαστεί; Γιατί, δυστυχώς, έχουμε δει αυτό να συμβαίνει στο παρελθόν».
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανέφερε στο X ότι η «διατλαντική συμμαχία» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ παραμένει «το κλειδί για την ασφάλεια» στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι η συμμαχία έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια «με νέα μέλη και αυξημένες αμυντικές δαπάνες» και ότι αυτός είναι «ο δρόμος που θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε και στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ντικ Σχοφ, επανέλαβε επίσης μέσω X ότι η Ευρώπη «πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην εξασφάλιση της ασφάλειας για την ήπειρό μας» και πρόσθεσε ότι «οι καλές διατλαντικές σχέσεις είναι επίσης απαραίτητες».
Χείρα φιλία τείνει ο Ζελένσκι στον Τραμπ
Εν τω μεταξύ στην τελευταία του συνέντευξη τύπου από το Λονδίνο λίγο πριν αναχωρήσει για το Κίεβο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο ταξίδι του στην μητρική του γλώσσα και κάνοντας χρήση μεταφραστή προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή παρερμηνεία υπογράμμισε πως σήμερα η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες με τις ΗΠΑ είναι έτοιμη και εάν και η άλλη πλευρά το επιθυμεί μπορεί άμεσα να υπογραφεί.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες άφησε να εννοηθεί πως εξ’ αρχής δεν υπήρχε ζήτημα με την διμερή συμφωνία που προβλέπει ένα ταμείο ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και ποσοστό εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας του από αμερικανικές εταιρείες και πως το ζήτημα που προέκυψε την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο δεν συνδέθηκε με την συγκεκριμένη συμφωνία παρά μόνο από την ίδια την Ουάσιγκτον.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε ευδιάθετος αλλά και λακωνικός στις απαντήσεις του και σημείωσε μετά τις ανακοινώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ουκρανίας πως οι εγγυήσεις ασφαλείας για την επόμενη ημέρα της χώρας του θα δοθούν από τον ίδιο τον Ουκρανικό στρατό.
Οι Βρετανοί δεσμεύθηκαν σε πρώτο χρόνο να διαθέσουν στο Κίεβο 1,6 δισεκατομμύρια λίρες σε οπλισμό αλλά και οικονομική ενίσχυση μία κίνηση που έχει δεδομένα φέρει δεσμεύσεις και από τη Γαλλία με ένα αντίστοιχα μεγάλο ποσό. Λεπτομέρειες για τον τρόπο αλλά και τον χρόνο εκταμίευσης και αξιοποίησης του ποσού δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά μέσα διαρροών η Downing Street υπογραμμίζει πως το Λονδίνο δεν πρόκειται να μπει σε διαπραγμάτευση όπως η Ουάσιγκτον με το Κίεβο.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ουκρανός Πρόεδρος επέμεινε πως δεν έχει κάνει τίποτε κακό στο οβάλ γραφείο και σημείωσε πως του είναι αδύνατο να ακούει να επαναλαμβάνονται διαστρεβλωμένα στοιχεία και όχι η αλήθεια. Σημείωσε επίσης με νόημα πως ουδέποτε προσπάθησε παρά τον πόλεμο και την κρίση που βιώνει η χώρα του να «σύρει» τους συμμάχους της χώρας του σε κάτι ακραίο αλλά «η φωνή των Ουκρανών είναι χρέος μου να ακούγεται παντού».
Με την συγκεκριμένη εξέλιξη η Ουάσιγκτον μπορεί να λάβει τελικώς την απόφαση από αύριο να «τρέξει» εκ νέου τις διαδικασίες υπογραφής μίας εμπορικής συμφωνίας με το Κίεβο αλλά παραμένει σήμερα – τώρα ακόμη «θολό» το εάν το κείμενο που αναφέρει ο Ουκρανός Πρόεδρος είναι αυτό που θα έδινε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ή αν έχουν γίνει αλλαγές και τροποποιήσεις.
Παράλληλα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφού «επέστρεψε» την ευθύνη της επόμενης κίνησης στην Ουάσιγκτον επιστρέφει στην Ουκρανία έχοντας λάβει απτές δεσμεύσεις από την Ευρώπη – εκτός της Ουγγαρίας – πως ο αγώνας του λαού του δεν θα γίνει πεδίο οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.