Τέμπη/Έκπτωτη η HellenicTrain, κρατικός ΟΣΕ, καρατόμηση υπουργών-Τι σχεδιάζει το Μαξίμου υπό την πίεση κοινωνίας-αντιπολίτευσης

Τέμπη/Έκπτωτη η HellenicTrain, κρατικός ΟΣΕ, καρατόμηση υπουργών-Τι σχεδιάζει το Μαξίμου υπό την πίεση κοινωνίας-αντιπολίτευσης

Σύγκρουση δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train, στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Τρεις κινήσεις φαίνεται να σχεδιάζουν οι επιτελείς του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου για να διαχειριστούν, αφενός τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν από τα πορίσματα (ΕΜΠ, Επιτροπή Ερευνών για Αεροπορικά και Σιδηροδρομικά Δυστυχήματα με την συνδρομή ευρωπαίων ειδικών) για τις συνθήκες σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη και την φωτιά, αφετέρου τις πολιτικές παρενέργειες ενόψει της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και την κυοφορούμενη πρόταση δυσπιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, ο πρωθυπουργός έχει δώσει σχετικές εντολές και προετοιμάζεται να εξαγγείλλει:

-Την ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Μεταφορών με αποκλειστικό έργο την εγγύηση της ασφάλειας των μεταφορών και τον εκσυγχρονισμού δικτύου και μέσων. Αυτό θα γίνει στον ανασχηματισμό που μάλλον θα επισπευσθεί και θα συνοδευτεί με δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και νεο συντονιστικό κέντρο, πιθανώς με την μετακίνηση κορυφαίου υπουργού στην επιτελικά ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου,

– Προσωποποίηση των ευθυνών συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών που θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης, με πολύ πιθανή την αποπομπή του Χρήστου Σταϊκούρα και Χρήστου Τριαντόπουλου,

-Την καταγγελία της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την ιταλική Ferrovia, μητρική της Hellenic Train, στην οποία καταλογίζονται σοβαρότατες ευθύνες για τις “μαύρες τρύπες” στην ασφάλεια και την μη υλοποίηση των ρητρών της σύμβασης. Οι Ιταλοί, ωστόσο, καταλογίζουν καθυστερήσεις στην κυβέρνηση και μη τήρηση των συμφωνηθέντων. Το θέμα αυτό θα βρεθεί εκ των πραγμάτων στο τραπέζι της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι σύντομα.

Η κυβέρνηση δέχεται κριτική ακόμα και από φιλικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό το σημερινό κύριο άρθρο της “Καθημερινής” που της καταλογίζει πως απέτυχε πλήρως, τόσο ως προς την διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, όσο και ως προς την υλοποίηση σχεδίου ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Την ίδια ώρα το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ και ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως πρέπει να λάβει τολμηρές αποφάσεις που να δείχνουν ότι έχει λάβει το μήνυμα της κοινωνίας για Δικαιοσύνη και Ασφάλειας.

Ο πρώην σύμβουλος του ΟΣΕ Γιώργος Νάθενας δήλωσε πρόσφατα ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τα μοντέλα των προηγμένων σιδηροδρομικά χωρών της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Αυστρία: «Η εταιρία εκμετάλευσης των ελληνικών τρένων (Hellenic Train) εάν δεν αλλάξει σε εύλογο χρονικό διάστημα συμπεριφορά θα πρέπει να επανακρατικοποιηθεί. Είναι θετικό ότι ο Υπουργός Μεταφορών κύριος Σταΐκούρας αποφάσισε να συγχωνεύσει ξανά με τον ΟΣΕ την ΕΡΓΟΣΕ και την ΓΑΙΑ ΟΣΕ κατά το σκέλος διαχείρισης τροχαίου υλικού. Θα ήταν όμως ακόμα καλύτερο να επανενταχθεί και η Hellenic Train με επανακρατικοποίηση στον όμιλο ΟΣΕ ώστε να εξασφαλίζει τουλάχιστον τα επιβατικά σιδηροδρομικά δρομολόγια της σύμβασης ΥΓΟΣ και ας επιτρέπεται και σε άλλους ιδιωτικούς φορείς εάν θέλουν να μπορούν να βάλουν ορισμένα δρομολόγια σε κάποια τμήματα του δικτύου στο βαθμό που η χωρητικότητα το επιτρέπει. Δε μπορεί το Υπουργείο Μεταφορών να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με το γάντι απέναντι στους Ιταλούς της Hellenic Train που επανειλημμένα έχουν παραβιάσει τους όρους της σύμβασης ΥΓΟΣ”.

Όπως σημείωσε το cnn.gr, ερώτημα παραμένει το αν θα αποφασιστεί να γίνουν αλλαγές και στο Μέγαρο Μαξίμου με σενάρια επιστροφής Γεραπετρίτη. Πάντως κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά περίπλοκο με δεδομένο το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Τα σενάρια εμπλέκουν και τον Μάκη Βορίδη, με ενδεχόμενη μετακίνησή του σε παραγωγικό Υπουργείο.

Αφού έρθει στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΕΜΠ και αυτό του οργανισμού σιδηροδρομικών δυστυχημάτων η Κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης με την Hellenic Train ακόμη και σε επανακρατικοποίηση των τρένων αν χρειαστεί.

Πάντως η καταγγελία της σύμβασης δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς θα πρέπει να αποδειχθεί ή να υπάρχει ισχυρή ένδειξη πως γινόταν διακίνηση παράνομων φορτίων συστηματικά και πως η εταιρεία απέτυχε να ενσωματώσει πρότυπα ασφαλείας, «θα πρέπει να δείξουμε ότι πήραν τον παλιό ΟΣΕ και δεν τον βελτίωσαν» επισημαίνει η κυβερνητική πηγή.

Να κηρυχθεί έκπτωτη η Hellenic Train

Ως προς τις ευθύνες της Hellenic Train, ο κ. Νάθενας είπε στο ethnos.gr ότι «οι επιδόσεις της Hellenic Train είναι σε μεγάλο βαθμό απογοητευτικές ως προς τους όρους της σύμβασης και κανείς δεν την ελέγχει αποτελεσματικά. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της αυθέρετης αντικατάστασης των τρένων με λεωφορειακά δρομολόγια. Τα λεωφορεία δεν σταματούν σε όλες τις στάσεις των τρένων και έχουν πολλαπλάσιο χρόνο διαδρομής σε σχέση με τα τρένα που υποκαθιστούν. H Hellenic Train λαμβάνει επιδοτήσεις για να έχει τρένα και όχι λεωφορεία. Αν ήταν έτσι, οι επιδοτήσεις αυτές θα έπρεπε να δοθούν στα ΚΤΕΛ. Και κανείς δε μιλάει γι αυτό και κανείς δεν την ελέγχει. Είναι η πλέον αποτυχημένη μορφή ιδιωτικοποίησης που έχει γίνει. Αν ήταν σε άλλη χώρα, ακόμα και στην Αγγλία, θα είχε κηρυχθεί έκπτωτος ο ιδιώτης. Πιθανότατα μία εξήγηση από πλευράς συμπεριφοράς αυτής της Hellenic Train είναι το γεγονός πως τα 50 εκ. Ευρώ ετήσια επιδότηση για της «άγονες» γραμμές είναι ένας αριθμός που είχε προκύψει με τα δεδομένα του 2010 και τώρα πιθανώς να είναι ξεπερασμένος και να πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Ούτως ή άλλως η σύμβαση ΥΓΟΣ έχει ατέλειες και χρίζει αναθεώρησης και στο πλαίσιο μιας τέτοιας αναθεώρησης θα πρέπει να αφαιρεθεί ρητά το δικαίωμα της Ηellenic Train να αντικαθιστά τρένα με λεωφορεία όταν δεν προκύπτει πρόβλημα στη σιδηροδρομική υποδομή αρμόδιος για την πιστοποίηση του οποίου είναι ο ΟΣΕ».

Σχετικά Άρθρα