ΣΥΡΙΖΑ/Ο “μουντζούρης” και η νέα στρατηγική στον δρόμο προς την οριστική διάσπαση

 ΣΥΡΙΖΑ/Ο “μουντζούρης” και η νέα στρατηγική στον δρόμο προς την οριστική διάσπαση

Όσο ο Στέφανος Κασσελάκης αναζητεί το όνομα του νέου κόμματος αποκαλύπτεται και η στρατηγική ως προς τις αποχωρήσεις από τον ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ των βουλευτών που τον υποστηρίζουν και τον στήριξαν όλο αυτό το διάστημα στη σύγκρουση με τα όργανα του κόμματος. Θα έλεγε κάποιος ότι η στρατηγική αυτή είναι συνυφασμένη και αλληλένδετη με τον χρόνο των τελικών ανακοινώσεων του νέου φορέα (έκτος κατά σειρά από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ) όποτε και αν… τελικά γίνει (δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία αλλά καλό είναι πάντα στη πολιτική να μην θεωρούμε ντε φάκτο κάποια μελλούμενα).

Ας δούμε καταρχάς τα δεδομένα. “Πρόλαβαν” και αποχώρησαν οι Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ράλια Χρηστίδου. Έτσι ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στους 31. Όπερ σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση καθώς μπορεί να έχει 31έναν βουλευτές όπως και το ΠΑΣΟΚ όμως σύμφωνα με άρθρο 19 του Κανονισμού της Βουλής “H σειρά των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καθορίζεται από τη δύναμή τους σε αριθμό Βουλευτών. Σε περίπτωση ισoδυναμίας προηγείται η Βουλευτική Oμάδα του Kόμματoς που πήρε περισσότερες ψήφoυς στις εκλογές από τις οποίες πρoήλθε η Βουλή”.

  • Τα δύσκολα όμως ξεκινούν από δω και πέρα (γι’ αυτό και το πρόλαβαν) καθώς κανένας στο εξής δεν θέλει να είναι αυτός που θα χρεωθεί να ρίξει από Αξιωματική Αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ ρόλο τον οποίο εμπιστεύτηκαν οι πολίτες στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Έτσι από σήμερα και για το επόμενο διάστημα οι βουλευτές που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη αρχίζουν να παραιτούνται από το κόμμα της Κουμουνδούρου και απο τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα παραμένοντας όμως στην ΚΟ του κόμματος.

Μέσα από τα φιλόξενα -υπέρ του δέοντος προς τον κ. Κασσελάκη θα λέγαμε τον τελευταίο καιρό- τηλεοπτικά κανάλια αλλά και από άλλα ΜΜΕ η μία μετά την άλλη βουλεύτριες και ο ένας μετά τον άλλον βουλευτές ανακοινώνουν τις προθέσεις τους. Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης δηλώνουν ότι παραιτούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το κόμμα δηλαδή, αλλά και από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, ωστόσο παραμένουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Είναι προφανές ότι πριν από τα κωμικοτραγικά έξω από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (προσοχή δεν αναφερόμαστε στον απλό κόσμο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους στον τρόπο της κομματικής λειτουργίας η οποία δεν διεκδικεί και δάφνες) είχε υπάρξει και σχεδιασμός ο οποίος αποκαλύπτεται τώρα για τον τρόπο των αποχωρήσεων.

Σε αυτές προφανώς κανένας δεν ήθελε να πάρει τον “μουντζούρη” και να συνδέσει το όνομά του με τη “ρετσινιά” ότι έριξε τον ΣΥΡΙΖΑ από αξιωματική αντιπολίτευση. Βαριά η πολιτική ευθύνη για κάποιον ο οποίος αύριο θα αποφασίσει να εκτεθεί στους πολίτες με άλλο πολιτικό φορέα μεν αλλά στην ίδια ιδεολογική δεξαμενή…

Έτσι όπως όλα δείχνουν η αποχώρηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι ομαδική….

  • Μόλις (όταν και αν) ο κ. Κασσελάκης ανακοινώσει… με απ’ όλα το νέο κόμμα τότε όλοι μαζί οι βουλευτές θα αποχωρήσουν… Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι ο ΕΝΑΣ που θα πάρει τον “Μουτζούρη” αλλά όλη η αποχωρούσα ομάδα. Και όπως αντιλαμβάνεται κάποιος είναι άλλο πράγμα η ευθύνη να είναι συλλογική και άλλο ατομική.

Τώρα στο παρασκήνιο γίνεται η εξής μάχη: Ήδη στους 7 + 1 που προαναφέραμε υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που έχουν ταχθεί ανοιχτά ή λιγότερα ανοιχτά υπέρ του κ. Κασσελάκη και κατά της κομματικής λειτουργίας. Σύμφωνα με το Κοινοβολευτικό ρεπορτάζ πρόκειται για τους: Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελο Αποστολάκη, Νίνα Κασιμάτη, Ράνια Θρασκιά αλλά και τον Γιώργο Καραμέρο (ίσως πιο επιφυλακτικά).

Για να σχηματιστεί μια νέα κοινοβουλευτική Ομάδα χρειάζονται 11 βουλευτές. Οπότε για να έχει μια στοιχειώδη πολιτική υπόσταση το νέο κόμμα, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση πρέπει να θεωρείται στον σχεδιασμό των επιτελών Κασσελάκη ως εκ των ων ουκ άνευ.

Το παρασκήνιο που έγκειται; Ότι έχουν αρχίσει απο την Κουμουνδούρου πιέσεις και “μασάζ” στους βουλευτές που ταλαντεύονται ώστε τελικά να μην μπορέσει ο Κασσελάκης να σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα…. και να τρωθεί έτσι το γόητρο. Και μάλλον για να μην έχουν γίνει οι τελεσίδικες κινήσεις από την πλευρά Κασσελάκη δεν είναι σίγουροι οι τρεις ή τέσσερις που χρειάζονται ακόμη… Αν σε αυτήν την εξίσωση μπουν και ορισμένοι ανέξαρτητοι βουλευτές αυτό μένει να το διαπιστώσουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε μία σφαίρα εντυπώσεων των δύο πλευρών ώστε να μπορέσουν να πείσουν τους αναποφάσιστους είναι και οι δικαστικές προσφυγές της Κουμουνδούρου και του Κασσελάκη για τις offshore.

Οι επόμενες μέρες λοιπόν αναμένονται το ίδιο συναρπαστικές με τις προηγούμενες στον δρόμο βέβαια προς την έκτη και οριστική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σχετικά Άρθρα