Reuters: Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για μαζικές απελάσεις στις ΗΠΑ

 Reuters: Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για μαζικές απελάσεις στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για μαζικές απελάσεις στις ΗΠΑ, αλλά το εγχείρημα θα συναντήσει και θεσμικά εμπόδια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, o Τραμπ αναμένεται να κινητοποιήσει υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό για να συνδράμει σε αριθμό ρεκόρ απελάσεων μεταναστών, όπως υποστηρίζουν πρώην αξιωματούχοι και συνεργάτες του.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ νίκησε τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις σε μια εκπληκτική πολιτική επιστροφή, προέβλεψε η Edison Research, λέγοντας στους υποστηρικτές του ότι η Αμερική του έδωσε μια «πρωτοφανή και ισχυρή εντολή».

Όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, εκτιμώντας το φιλόδοξο σχέδιο του Ρεπουμπλικανού προέδρου οι υποστηρικτές του Τραμπ -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στη δεύτερη κυβέρνησή του- αναμένουν ότι ο νέος πρόεδρος θα κινητοποιήσει τους πάντες, από τον αμερικανικό στρατό μέχρι τους διπλωμάτες στο εξωτερικό, για να μετατρέψει την προεκλογική του υπόσχεση για μαζικές απελάσεις σε πραγματικότητα.

Η προσπάθεια θα περιλαμβάνει συνεργασία με πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία και θα χρησιμοποιήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ως μοχλό πίεσης έναντι όσων αντιστέκονται σε τοπικό-πολιτειακό επίπεδο. Ο Τραμπ ανακατέλαβε τον Λευκό Οίκο υποσχόμενος μια τεράστια καταστολή της μετανάστευσης.

Το κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν η υπόσχεση να απελάσει αριθμό ρεκόρ μεταναστών, μια επιχείρηση που ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Τζ. Ντ. Βανς, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να απομακρύνει 1 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.

Οι συνήγοροι των μεταναστών προειδοποιούν ότι η προσπάθεια απέλασης του Τραμπ θα είναι δαπανηρή, διχαστική και απάνθρωπη, οδηγώντας σε διαχωρισμούς οικογενειών και καταστρέφοντας τις κοινότητες. Οι δημοσκοπήσεις της Edison Research έδειξαν ότι το 39% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι οι περισσότεροι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ θα πρέπει να απελαθούν, ενώ το 56% δήλωσε ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση για νόμιμο καθεστώς παραμονής.

Ο Τραμπ αγωνίστηκε να αυξήσει τις απελάσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021. Όταν υπολογίζονται τόσο οι μεταναστευτικές απομακρύνσεις όσο και οι ταχύτερες «επιστροφές» στο Μεξικό από αξιωματούχους των αμερικανικών συνόρων, ο Μπάιντεν απέλασε περισσότερους μετανάστες το οικονομικό έτος 2023 από οποιοδήποτε έτος του Τραμπ, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Όμως, μια επιχείρηση απέλασης με στόχο εκατομμύρια ανθρώπους θα απαιτούσε πολύ περισσότερους αστυνομικούς, χώρους κράτησης και δικαστές για να αναλάβουν την δικαστική διαδικασία για τις απελάσεις.

13 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες στις ΗΠΑ

Το Αμερικανικό Συμβούλιο Μετανάστευσης, μια ομάδα υπεράσπισης των μεταναστών, υπολόγισε το κόστος της απέλασης 13 εκατομμυρίων μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ σε 968 δισεκατομμύρια δολάρια σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Τομ Χόμαν, πρώην εκτελών χρέη διευθυντή της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE) που αναμένεται να ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε σε συνέντευξή του στα τέλη Οκτωβρίου ότι η κλίμακα των απελάσεων θα εξαρτηθεί από το διαθέσιμο προσωπικό και τους χώρους κράτησης.

«Όλα εξαρτώνται από τον προϋπολογισμό», είπε. Ενώ η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εμπειρία που απέκτησε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, θα μπορούσε και πάλι να συναντήσει την αντίσταση των ιδεολογικά αντίθετων κυβερνητικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που ελέγχουν τους μετανάστες για άσυλο. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και οι ομάδες υπεράσπισης των μεταναστών προετοιμάζονται για δικαστικές μάχες εάν ο Τραμπ δοκιμάσει και πάλι τα όρια της νομικής του εξουσίας.

Ειδικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να είναι ένα μέρος όπου ο Τραμπ ενεργήσει πιο επιθετικά από ό,τι κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, δήλωσαν αρκετοί υποστηρικτές του Τραμπ. Ένας βασικός παράγοντας θα είναι το κατά πόσον άλλες χώρες θα δέχονται τους πολίτες τους, ένα ζήτημα που ο Τραμπ αντιμετώπισε με περιορισμένη επιτυχία κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του. Η κυβέρνηση Τραμπ αγωνίστηκε επίσης κατά καιρούς να πείσει άλλα έθνη στην περιοχή – συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού – να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν τους μετανάστες να κινούνται προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Ο Κεν Κουτσινέλι, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί υπουργίας Τραμπ, δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών ήταν «οδόφραγμα» για την επιβολή της μετανάστευσης και ότι οι επιθετικοί διορισμοί θα είναι το κλειδί. Ο Κρίστοφερ Λάνταου, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Μεξικό από το 2019-2021, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι απογοητευμένος από την απροθυμία ορισμένων Αμερικανών διπλωματών να αντιμετωπίσουν την επιβολή της μετανάστευσης.

«Κανείς δεν πίστευε πραγματικά ότι αυτό ήταν το πρόβλημά τους», δήλωσε ο Λάνταου σε μια συζήτηση τον Οκτώβριο από το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, το οποίο τάσσεται υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης.

Περίπου οι μισοί από τους 21.000 υπαλλήλους της ICE ανήκουν στη μονάδα Homeland Security Investigations, η οποία επικεντρώνεται στο διεθνές έγκλημα, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η εκμετάλλευση παιδιών, και όχι στην επιβολή της μετανάστευσης. Αρκετοί σύμμαχοι του Τραμπ δήλωσαν ότι η μονάδα θα πρέπει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη μετανάστευση.

Η Homeland Security Investigations αποστασιοποιήθηκε από το μεταναστευτικό έργο της ICE τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι ο φόβος της απέλασης δυσκόλευε τους ερευνητές της να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στις κοινότητες των μεταναστών. Ο Στίβεν Μίλερ, ο αρχιτέκτονας της μεταναστευτικής ατζέντας της πρώτης θητείας του Τραμπ, δήλωσε το 2023 ότι στρατεύματα της Εθνοφρουράς από συνεργάσιμες πολιτείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναπτυχθούν σε πιο διστακτικές πολιτείες για να βοηθήσουν στις απελάσεις, κάτι που πιθανότατα θα προκαλούσε νομικές διαμάχες. Ο Τραμπ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα νόμο του 1798 σε καιρό πολέμου, γνωστό ως νόμος περί αλλοδαπών εχθρών, για την ταχεία απέλαση φερόμενων ως μελών συμμοριών, μια ενέργεια που σχεδόν σίγουρα θα αμφισβητηθεί στο δικαστήριο.

Ο νόμος έχει χρησιμοποιηθεί τρεις φορές, σύμφωνα με το αριστερόστροφο Κέντρο Brennan Center for Justice: στον πόλεμο του 1812, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει στρατόπεδα εγκλεισμού ανθρώπων ιαπωνικής, γερμανικής και ιταλικής καταγωγής.

Το Κέντρο Brennan και άλλοι έχουν καλέσει το Κογκρέσο να καταργήσει το νόμο. «Πολλοί φοβούνται ότι μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον νόμο για να δικαιολογήσει την επ’ αόριστον κράτηση και να απομακρύνει ανθρώπους από τη χώρα γρήγορα και χωρίς δικαστικό έλεγχο», έγραψε στα τέλη Οκτωβρίου η Νάουριν Σα, αναπληρώτρια διευθύντρια κυβερνητικών υποθέσεων της Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες .

Ο Τζορτζ Φίσμαν, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών επί Τραμπ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να αποδείξει ότι οι μετανάστες στάλθηκαν από ξένη κυβέρνηση.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα