Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από αξιωματική αντιπολίτευση- Προς ανεξαρτητοποίηση κι άλλοι βουλευτές- Η στάση του ΠΑΣΟΚ
Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι οι κυβερνήσεις “πέφτουν”, πλέον “πέφτει” και αντιπολίτευση και δη η αξιωματική αντιπολίτευση, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος. Όλα δείχνουν πως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εντός ακόμη και της ημέρας μπορεί να απωλέσει το θεσμικό του ρόλο ως το κόμμα της αξιωματικής η αντιπολίτευσης, καθώς το Σάββατο ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα επιστολή-δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χθες το βράδυ το ίδιο έπραξαν όπως αναμενόταν οι βουλευτές, Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, και Νότιου Τομέα Αθηνών Ραλλία Χρηστίδου.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αριθμεί πλέον 31 βουλευτές και ισοδυναμεί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με άρθρο 19 του Κανονισμού της Βουλής “H σειρά των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καθορίζεται από τη δύναμή τους σε αριθμό Βουλευτών. Σε περίπτωση ισoδυναμίας προηγείται η Βουλευτική Oμάδα του Kόμματoς που πήρε περισσότερες ψήφoυς στις εκλογές από τις οποίες πρoήλθε η Βουλή”.
Στο ενδεχόμενο νέων ανεξαρτητοποιήσεων από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένονται κινήσεις και από τις βουλεύτριες Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη (γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ), Βοιωτίας Γιώτας Πούλου (συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου), όπως και αοπό τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Γιώργο Γαβρήλο και Γιάννη Σαρακιώτη, οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε πρώτη φάση θα παραιτηθούν από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα τους, τότε το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης
“Κασσελακικοί” θεωρούνται επίσης και οι βουλευτές Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Νίνα Κασιμάτη και Ράνια Θρασκιά, με άλλα λόγια 10+ στο σύνολο που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, εάν και εφόσον ανεξαρτητοποιηθούν όλοι τους, εκπροσωπώντας έτσι το αβάπτιστο προς το παρόν κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη! Υπενθυμίζεται ότι από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαγραφεί η Αθηνά Λινού, ανεβάζοντας τους ανεξάρτητους βουλευτές στους 14 και πλέον στους 18 με την ανεξαρτητοποίηση των 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
- Να σημειωθεί ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 και μετά, έχουν…”γεννηθεί” 5 κόμματα! Και συγκεκριμένα: η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση και ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του έκτακτου Συνεδρίου, ζητά -από όσους προτίθενται να ανεξαρτητοποιηθούν- να παραδώσουν τις έδρες τους. “Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες που έθεσαν υποψηφιότητα και εκλέχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν νοείται να ανεξαρτητοποιηθούν χωρίς να παραδίδουν την έδρα τους στο κόμμα”, αναφέρει η Κουμουνδούρου, κατηγορώντας στο Στ. Κασσελάκη ότι “κουβαλάει ήδη το στίγμα της αποστασίας”.
“Ως θέση αρχής, πιστεύω, ότι οι έδρες ανήκουν στους ψηφοφόρους των κομμάτων και κατ’επέκταση στα κόμματα. Στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν μπορώ να παραχωρήσω την βουλευτική μου έδρα σε μία ηγεσία που απεχθάνεται τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκει να τους εξοστρακίσει. Δεν την αναγνωρίζω, αφού οι αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές ενέργειές της, της αποστέρησαν κάθε νομιμοποίηση.” απαντά Πέτρος Παππάς.
Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν από απόσταση τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές ωστόσο της Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζουν ότι “όσο διαρκούν οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να εμπλακεί. Παρακολουθούμε τι γίνεται. Δεν επιχαίρουμε. Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά για να είμαστε σοβαρή, ισχυρή αντιπολίτευση προς όφελος των πολιτών”, αναμένοντας πάντως να αναλάβουν το νέο θεσμικό ρόλο τους ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ήταν μετά τις εκλογές του 2004 και τη νίκη της ΝΔ του Κ. Καραμανλή, το 2009 επί Γιώργου Παπανδρέου επέστρεψε στη εξουσία, τον Νοέμβριο του 2011 η κυβέρνηση του εν μέσω πρώτου μνημονίου πέφτει και σχηματίζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου και στις εκλογές του 2012 ερχεται τρίτο κόμμα (13%), με τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση με 17% απέναντι στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Α.Σαμαρά-Ε. Βενιζέλου).
Αυτή την περίοδο στη Βουλή εκπροσωπούνται 9 κόμματα: ΝΔ 156 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 31, ΠΑΣΟΚ 31, ΚΚΕ 21, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 11, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 11, ΝΙΚΗ 10, ΠΛΕΎΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑΣ 6, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 5, ενώ οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ βουλευτές είναι 18 (7 προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες, 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από τη ΝΔ, 2 από την Πλεύση Ελευθερίας, 1 από το ΠΑΣΟΚ και 1 από τη Ελληνική Λύση).