ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερη ευκαιρία για απόσυρση του εξώδικου από Κασσελάκη-Πώς ναυάγησε η συνάντηση των υποψήφιων προέδρων

Στο κενό έπεσε τελικά η συνάντηση υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Παύλου Πολάκη, αν και προς στιγμή φάνηκε ότι αυτή θα γινόταν σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, παρουσία του προέδρου της Κ.Ο. Νίκου Παππά και της γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής Ράνιας Σβίγκου. Ωστόσο το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης παρα τη σύμφωνη γνώμη του δεν απέσυρε το εξώδικο προς την Πολιτική Γραμματεία και την Κ.Ε. με αφορμή τη επιλεκτική δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του, προέκυψαν διαφωνίες και αναδίπλωση των υποψηφίων με αποτέλεσμα ο Παύλος Πολάκης να εξαπολύσει μύδρους προς “κάποιους που ύπουλα προσπαθούν να ακυρώσουν την αυριανή (…σημερινή) συνάντηση για να υπηρετήσουν ιδιοτελή σχέδια!”
“ΑΥΡΙΟ ΜΕΤΡΙΟΥΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ!!” ανέφερε στην ανάρτησή του στο facebook ο Χανιώτης βουλευτης και υποψήφιος για τη προεδ΄ρια του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας “ΤΟ ΛΕΩ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Όποιος υπονομεύσει με την απουσία του αυτή τη συνάντηση, είτε θέλει ένα ΣΥΡΙΖΑ μικρό που θα ασχολείται με τα δικαιώματα και μόνο, είτε θέλει ενα ΣΥΡΙΖΑ πάλι μικρό που θα ψάχνεται να κολλήσει σε κάποιο «κεντροαριστερό» σενάριο! ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ! Θέλω ένα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιωματική αντιπολίτευση και κυβερνώσα δυναμη! Γι’ αυτο πήρα την πρωτοβουλία και αύριο θα είμαι εκεί!”.
Όπως ενημέρωσε μάλιστα “Με βάση τη συζήτηση που εχει γίνει, αύριο (…σήμερα) στις 12.30 μμ θα γινει η συναντηση στα γραφεια της Κουμουνδούρου των υποψηφίων προέδρων στις εκλογές του Συριζα. Ο Νίκος Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος θα συμμετάσχουν μέσω ZOOM το οποίο θα ειναι διαθέσιμο αύριο από τις 12.00, λόγω του οτι ο ενας ειναι Γαλλια και ο άλλος στην Κύπρο. Στη συνάντηση με βαση τη συνάντηση που εχει γινει θα είναι παρόντες η Ράνια Σβιγκου γραμματέας του κόμματος, ο Νίκος Παππάς ως πρόεδρος της ΚΟ και ο Θάνος Μωραϊτης ως διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας! Εκει είναι προφανές πως θα τεθούν ΟΛΑ τα ζητηματα που έχουν ανακύψει προκειμενου μέσα απο συζήτηση, αντιπαράθεση και σύνθεση να υπάρξει μια ομαλή πορεία προς τις εκλογές.”.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω του X εξέφρασε τη βούλησή του να είναι παρών στη συνάντηση γράφοντας χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του “Δε θέλησα να διαγράψω υποψήφιο πρόεδρο. Δε διέρρευσα δεδομένα υποψήφιου προέδρου. Δεν ανέβαλα το συνέδριο. Δεν ανέβαλα τις εκλογές για ΚΕ. Τήρησα και τηρώ την ομαλότητα από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό θα είμαι παρών στην αυριανή συνάντηση. Εύχομαι πραγματικά οι καλές προθέσεις να είναι ειλικρινείς από όλους μας και να μη δυναμιτίσει κανείς την προσπάθεια”.
Ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε αναδίπλωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Νίκου Παππά, ο πρόεδρος της Κ.Ο. δεν θα παραστεί στη συνάντηση, διότι θεωρεί ότι το εξώδικο είναι “ανυπέρβλητο εμπόδιο” και από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία των υποψηφίων δεν μπορεί να γίνει θεσμικά και στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται και η γραμματέας της Κ.Ε. Ράνια Σβίγκου.
Νωρίτερα:
– ο Σωκράτης Φάμελλος είχε δηλώσει “Είναι απαράδεκτη και αδιανόητη η αποστολή εξώδικου στην Κεντρική Επιτροπή. Θεωρώ αδιανόητο ότι ένας εν δυνάμει υποψήφιος πρόεδρος στρέφεται δικαστικά κατά του κόμματος του οποίου θέλει να διεκδικήσει την προεδρία. Με καλύπτει απολύτως η απόφαση της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας και η επιστροφή του εξώδικου ως απαράδεκτο. Στην προοπτική και στην αναγκαιότητα της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της σοβαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι διατεθειμένος να συμβάλλω με οποιονδήποτε τρόπο για να υπάρχει η αποκατάσταση αυτού του στίγματος. Γιατί όπως και για τη ρετσινιά της «διαπλοκής», απάντησα πως επιστρέφεται στον πρώην πρόεδρο” και πρόσθεσε “Ενημέρωσα τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ότι, προφανώς σε συνεννόηση με τα Όργανα του κόμματος, μπορώ να συμμετέχω σε οποιαδήποτε συνάντηση που θα δώσει λύσεις. Αυτό πρέπει να γίνει μέσα στην οικογένεια και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά τα Όργανα του κόμματος και να τα σεβόμαστε. Από εκεί ξεκινάμε, από τους κανόνες της κοινής μας ύπαρξης. Είναι προφανέστατο ότι θα συμβάλλω για να υπάρχει και αποκατάσταση αυτού του αρνητικού κλίματος. Γιατί πρέπει να συζητήσουμε για μια προοπτική. Η δική μου υποψηφιότητα στοχεύει σε αυτό, στο να υπάρχει προοπτική, στο να υπάρχει ένας καλύτερος ΣΥΡΙΖΑ”
– ανοικτός σε συζήτηση, αλλά όχι υπό το κράτος εξωδίκων ήταν ο Νικόλας Φαραντούρης, δηλώνοντας “Στην πολιτική η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται πολιτικά. Εξώδικα, απειλές εισαγγελών, ποινικοποίηση και εκνομικισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελούν τον ταχύτερο δρόμο προς τον εκφυλισμό της πολιτικής”, σημειώνοντας “Πώς μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση υπό το κράτος εξωδίκων;”ενώ σε βίντεο του στο tik tok δήλωνε “Σε αυτή την αντιπαράθεση δεν χωρούν εξώδικα. Ο αντίπαλος είναι μόνο ένας! Κι εμείς πολλοί και πάμε σε συστράτευση!”.
– ο Απόστολος Γκλέτσος επίσης απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο να παραβρεθεί σε συνάντηση των υποψήφιων προέδρων απάντησε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. “Για την συνάντηση της πρωτοβουλίας του συντρόφου Πολάκη , είναι σαφές ότι αν ο κ Κασσελάκης δεν πάρει το εξώδικο πίσω , δεν έχω να πω τίποτα μαζί του … ντροπή μόνο.»
Να σημειωθεί ότι ο Παύλος Πολάκης αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία είχε τονίσει ότι παίρνει τη πρωτοβουλίας “για να ρυθμίσουμε τις λεπτομέρειες του προεκλογικού αγώνα για να επιτευχθεί ομαλότητα και ηρεμία στις συνθήκες διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, να οριστούν οι ημερομηνίες των τηλεμαχιών που πρόκειται να γίνουν και να ξεκαθαριστεί μια σειρά από θέματα” και σημειώνοντας “όλα τα υπόλοιπα που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερα από το ΚΚΣΕ του ’50”.
Πάντως αργά χθες το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέρριψε το αίτημα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη, με ψήφους 8 έναντι 6 και 1 λευκό στέλνοντας το αίτημα για διαγραφή του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο αρχείο χωρίς να την εξετάσει επί της ουσίας. Το αίτημα είχε υποβάλλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο πρώην βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης καταγγέλλοντας για αντικαταστατική συμπεριφορά το Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με μεγάλη πλειοψηφία συμφώνησαν να στείλουν επιστολή στον Στέφανο Κασσελάκη με την οποία θα του ζητάνε να πάρει πίσω το εξώδικο που έστειλε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση του Στ. Κασσελάκη μετά απ΄αυτή την οριακή, αλλά ευνοϊκή για τον ίδιο εξέλιξη και το ενδεχόμενο να αποσύρει το εξώδικο είναι ίσως ανοιχτό, διαφορετικά η συνεδρίαση της Κ.Ε. το Σάββατο μπορεί να δρομολογήσει τον εξοστρακισμό του, με το Συνέδριο να καλείται να επικυρώσει ή όχι τη υποψηφιότητα του έκπτωτου προέδρου.
Η πρωτοβουλία Πολάκη ανακάτεψε προς στιγμή την τράπουλα και τους σχεδιασμούς των “87” για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την προ-εκλογική διαδικασία, ωστόσο το “σίριαλ” ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει ακόμη πολλά επεισόδια με πιο κρίσιμο ίσως το αν θα παραμείνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν ή μετά το Συνέδριο, με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέλλον του έκπτωτου προέδρου.